“Η επιλογή της βρετανικής ελίτ να ενισχύσει καθοριστικά την ένοπλη δύναμη των ανταρτών στην Ελλάδα υπό το ΚΚΕ και να επιβάλει τους κομμουνιστές ως ρυθμιστή της κυβερνητικής πολιτικής ήταν στρατηγική. Εμπνευστής και διαχειριστής του κομμουνιστικού αντάρτικου στην Ελλάδα κατά τον «αγγλικό τρόπο» ήταν ο Winston Churchill, καθ΄ όλη την διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως συνολικά 2.514 τόνοι προμηθειών ρίχθηκαν από αέρος στους αντάρτες της Ελλάδας από συμμαχικά αεροπλάνα. Βρετανικές πηγές αναβιβάζουν αυτό το μέγεθος σε 5.796 τόνους. Το εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς κυμάνθηκε στα 2.550.000 δολάρια ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν την δαπάνη των Βρετανών σε χρυσές λίρες προς τους αντάρτες στην Ελλάδα μεταξύ £22.000 και £44.000 το μήνα, για περίοδο έως 18 μήνες: συνολικά παραπάνω από 790.000 λίρες ή περί τα 1.600.000 έως 3.200.000 δολάρια ΗΠΑ.

Ο Woodhouse αναφέρει πως το ποσόν που διοχέτευσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα σε αντάρτες, Έλληνες πολιτικούς και στους κατακτητές προσεγγίζει τα 2.000.000 χρυσές λίρες, με κύριο ωφελημένο τον ΕΛΑΣ. Άλλες βρετανικές πηγές αναβιβάζουν το ποσόν που διοχετεύθηκε μόνον στους αντάρτες σε 1.230.000 χρυσές λίρες, εν πολλοίς υποδεικνύοντας τί «υπόλοιπο» ποσόν δόθηκε στους πολιτικούς και στους κατακτητές.

Ο Woodhouse περιγράφει με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια πως, εν γνώσει των Βρετανών, οι χρυσές λίρες προς τον ΕΛΑΣ «διακρατήθηκαν για άλλους σκοπούς» από τους ηγέτες του ΚΚΕ στο βουνό και στην πόλη. Η οικονομική επιδότηση των εμφύλιων εκκαθαρίσεων έχει την υπογραφή των Βρετανών”.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ιωάννη Νασιούλα: “Έτσι μεθόδευσαν οι Βρετανοί το αντάρτικο του ΚΚΕ στην Ελλάδα“. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2021.

Originally posted 2022-06-08 08:38:50.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.