Σε επιστημονική τους μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, επιστήμονες απέδειξαν την μολυσματική επικινδυνότητα για τους ανθρώπους ενός νέου ιού τύπου SARS: του SHC014-CoV (SHCO14-MA15).

Συνδυάζοντας έναν ιό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε αυτόν τον υβριδικό ιό, που τότε εκτιμούσαν πως μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες.

Cover

Ο νέος αυτός ιός, που όπως σημείωναν οι επιστήμονες “κυκλοφορεί επί του παρόντος σε πληθυσμούς κινέζικων πεταλοειδών νυχτερίδων”, επιδεικνύει ανησυχητικό δυναμικό παθογένεσης για τους ανθρώπους και όχι μόνον για τα εργαστηριακά ποντίκια. Τόνιζαν χαρακτηριστικά: “Η αξιολόγηση των διαθέσιμων ανοσοθεραπευτικών και προφυλακτικών μεθόδων που βασίζονται στο SARS αποκάλυψε ανεπαρκή αποτελεσματικότητα”…

Cover

Οι ερευνητές-συντάκτες της μελέτης κατέληγαν στο προφητικό συμπέρασμα: “Το έργο μας υποδηλώνει έναν πιθανό κίνδυνο επανεμφάνισης του SARS-CoV από τους ιούς που κυκλοφορούν σήμερα σε πληθυσμούς νυχτερίδων”.

Cover Mustafa Kemal

Ενώ, λοιπόν, Αμερικανοί, Ελβετοί και Κινέζοι κατασκεύασαν τον νέο κορονοϊό, που “δουλεύει” ασυμπτωματικά και σκοτώνει τους επιβαρυμένους στην υγεία ηλικιωμένους από πνευμονικές περιπλοκές, ΔΕΝ φαίνεται να νοιάστηκε κανείς να κατασκευάσει το εμβόλιο.

Cover King Konstantine I Greece Edouard Driault

Και όχι μόνον αυτό. Έπειτα από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε το 2014 αναστολή στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανάλογων ερευνών που αφορούν την γρίπη, τον SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.

Cover H ELLAS EN MIKRA ASIA

Την ύποπτη σιωπή που επιβλήθηκε τάραξε ήδη από το 2015 ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον (Simon Wain-Hobson), ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι: «Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις» προειδοποιούσε στον δικτυακό τόπο του Nature.

Cover VICTOR DOUSMANIS

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρίτσαρντ Έμπραϊτ (Richard Ebright), ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι: «Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι η δημιουργία ενός νέου, μη φυσικού κινδύνου».

Cover GEORGIOS STREIT 1

Τα μετέπειτα είναι γνωστά: Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV).

Cover DORYLAION-SAGGARIOS 1921

Αποπειράθηκα να επισκεφθώ την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας για να διαβάσω το δελτίο τύπου της 9ης Νοεμβρίου 2015 με τίτλο: “Νέος ιός τύπου SARS μπορεί να μεταδίδεται απευθείας από νυχτερίδες σε ανθρώπους – Καμία θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη“. Όπως θα δείτε στην φωτογραφία παρακάτω, η ιστοσελίδα δεν υπάρχει πια…


Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

24,38 €

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.