Η Βουλγαρία θα μπορεί να στηρίξει τα Σκόπια στην ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση, αλλά όχι εις βάρος της ιστορίας και της ταυτότητας της Βουλγαρίας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ στην έναρξη της συνάντησής του με την Κοινή Επιτροπή Διεπιστημονικών Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων.

Ο κ. Radev εξέφρασε ευγνωμοσύνη στα μέλη της επιτροπής για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η τελευταία συνάντηση στη Σόφια τελείωσε χωρίς πρόοδο στα επίμαχα θέματα.

Ο επόμενος μήνας μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας στις σχέσεις μας, καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σόπια. Αν μπορέσετε να διασφαλίσετε ότι μέσα σε ένα μήνα η Επιτροπή θα επιλύσει όλες τις διαφωνίες, τότε η βουλγαρική κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της άνευ όρων στήριξης της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, δήλωσε ο Ράντεφ προς τους Σκοπιανούς.

Στα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας των Σκοπιανών η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει πως “δεν μπορεί να κάνει τίποτα”…

Originally posted 2019-09-19 13:55:31.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.