Στο σπάνιο αυτό ιστορικό τεκμήριο, έχουμε εικόνες από την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1941 στην Αθήνα. Στα πλάνα εμφανίζεται ο βασιλιάς του “ΟΧΙ”, Βασιλεύς Γεώργιος ΙΙ. Την 25η Μαρτίου 1941, ο ελληνικός στρατός μάχεται υπέρ βωμών και εστιών στα βάθη της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Ταυτόχρονα, ενόσω οι προετοιμασίες της Γερμανίας και των συμμάχων της είναι ήδη γνωστές, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία.

Οι Ιταλοί, θέλοντας να πετύχουν μια νίκη στο αλβανικό μέτωπο πριν την επιβεβλημένη, πλέον, γερμανική εμπλοκή, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους για μια νέα επίθεση με την κωδική ονομασία «Primavera» (Άνοιξη). Συγκέντρωσαν δεκαεπτά μεραρχίες έναντι των δεκατριών ελληνικών και υπό την επίβλεψη του Μουσολίνι προσωπικά, επιτέθηκαν ενάντια στο στενό της Κλεισούρας. Η επίθεση διήρκεσε από τις 9 ως τις 20 Μαρτίου, αλλά απέτυχε να απωθήσει τους Έλληνες, κερδίζοντας περιορισμένες μόνο περιοχές, όπως βόρεια της Χειμάρρας και μικρές εκτάσεις περί το Μπεράτι. Έκτοτε και μέχρι τη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου, οι επιχειρήσεις αποκλιμακώθηκαν. Η σημαντικότερη μάχη της “εαρινής επίθεσης” ήταν η μάχη του υψώματος 731.

Προβλέποντας τη γερμανική επίθεση, οι Βρετανοί και μερικοί Έλληνες ζητούσαν την υποχώρηση από την Ήπειρο, ώστε να εξοικονομηθούν δυνάμεις που θα μπορούσαν να αποκρούσουν του Γερμανούς. Παρά ταύτα, το εθνικό συναίσθημα όπως εκφράστηκε εύγλωττα από τον Βασιλέα Γεώργιο ΙΙ, τον Πρωθυπουργό του Ιωάννη Μεταξά που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1941, ακολούθως των Αλέξανδρο Κορυζή και βέβαια τον Αρχιστράτηγό του Αλέξανδρο Παπάγο, δεν επέτρεπε να εγκαταλειφθούν ευαίσθητες εθνικά περιοχές που κατακτήθηκαν με τόσο κόπο. Έτσι, παρά τη στρατιωτική λογική, απορρίφθηκε η ιδέα οπισθοχώρησης έναντι των «ηττημένων» Ιταλών και ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών δυνάμεων παρέμενε βαθιά στην Αλβανία, ενώ οι Γερμανοί πλησίαζαν. Ο στρατηγός Ουίλσον χλεύασε αυτό το «φετιχιστικό δόγμα του να μη δοθεί ούτε μια σπιθαμή γης στους Ιταλούς» και που οδήγησε στο να μείνουν μόνο έξι από τις εικοσιμία ελληνικές μεραρχίες να αντιμετωπίσουν τη γερμανική επίθεση, αλλά στις σχετικές συζητήσεις, η έκρηξη του Αρχιστρατήγου Αλεξάνδρου Παπάγου τον οδήγησε να αναγνωρίσει τον μεγαλειώδη αγώνα των Ελλήνων και να του ζητήσει συγγνώμη.

Τιμώμενος προσκεκλημένος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1941, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρμπαχ, με την οποία η Ελλάς ακόμη δεν βρισκόταν επισήμως σε πόλεμο.

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Originally posted 2018-05-13 09:45:46.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.