Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον βάρβαρο Οθωμανικό ζυγό ήρθε το πρωί της 26ης Οκτωβρίου 1912, μετά από 482 χρόνια σκλαβιάς. Προέκυψε στο πεδίο της μάχης, με βαρύ φόρο αίματος και όχι στα γραφεία τηλεγράφου ή στα κυβερνητικά δώματα των Αθηνών. Ο Αρχηγός του Κράτους και ο Αρχηγός της Στρατιάς ήταν στο μέτωπο.

Ο νικηφόρος Ελληνικός Στρατός δημιουργήθηκε από τον πρωθυπουργό του Μακεδονικού Αγώνα Γεώργιο Θεοτόκη υπό την προσωπική επίβλεψη του Διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος και ηγήθηκε του “Στρατού Θεσσαλίας”, κατόπιν και του “Στρατού Ηπείρου” (όπου ακόμα οι Οθωμανοί ανθίσταντο σθεναρά) ως Αρχιστράτηγος.

Η απόφαση του Βασιλέως Γεωργίου να οργανώσει αξιόμαχο Ελληνικό Στρατό και η επιμονή του να κρατήσει την Θεσσαλονίκη ελληνική, χωρίς αυτό να είναι επιθυμητό και να έχει συμφωνηθεί ρητά με τους Βούλγαρους συμμάχους μας και τους πανίσχυρους ξένους πάτρωνές τους, Γάλλους, Βρετανούς και Ρώσους, δεν του συγχωρέθηκε ποτέ από τους εμπόρους των Εθνών.

Όχι το πρωί ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, αλλά στις 18 Μαρτίου 1913: τότε κατακυρώθηκε τελεσίδικα η Θεσσαλονίκη στους Έλληνες – Ήταν η μέρα που ο φύλακας της Θεσσαλονίκης, Βασιλιάς Γεώργιος Α’, έπεφτε δολοφονημένος στην πόλη που απελευθέρωσε από τους Οθωμανούς και κράτησε ελληνική από τους νικημένους Βουλγάρους.

Ήταν η εποχή που οι ηγέτες μας σχεδίαζαν για χρόνια μπροστά, τραβούσαν πρώτοι στο μέτωπο, μεγάλωναν την Ελλάδα και έπιπταν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Η χάρις του Αγίου Δημητρίου να σκεπάζει την Θεσσαλονίκη. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Χρόνια Πολλά στην Θεσσαλονίκη!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-10-26 07:51:37.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.