
Φρένο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων βάζει η Βουλγαρία, όσο δεν επιλύονται κομβικά ζητήματα καλής γειτονίας και ορθής αποτύπωσης της ιστορίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία απαιτεί να χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, όχι σκέτο “Βόρεια Μακεδονία” και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα ένταξης: οι Βούλγαροι δεν επιτρέπουν σπέκουλα, ούτε για την γεωγραφική περιοχή, ούτε για την γλώσσα, ούτε για τον λαό που κατοικεί στις δύο μεριές των συνόρων τους με τα Σκόπια – δεν το επιτρέπουν, όπως έκανε η ελληνική πολιτική τάξη, εις βάρος της αλήθειας και των δικαίων του Ελληνικού Λαού.

«Η συναίνεση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ιστορικών ακόμη και γεωγραφικών επικαλύψεων. Η Βουλγαρία έχει την ιστορικά δικής της περιοχή της Μακεδονίας, την αποκαλούμενη Μακεδονία του Πιρίν, που πήρε το όνομά της από την οροσειρά πίσω μου, η οποία φθάνει μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για την σημερινή περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, που κείτεται μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας αφενός αφετέρου της Ελλάδας. Οι βουλγαρικές αρχές φοβούνται ότι μπορούν να προκύψουν μειονότητες και αυτονομιστικά στοιχεία», μεταδίδει ο ανταποκριτής του Euronews, Νταμιάν Βοντενιτσάροφ
Η Σόφια ζητεί επίσης την απάλειψη από τα σχολικά βιβλία ιστορίας όλων των απαξιωτικών όρων για την Βουλγαρία και την αποκατάσταση ιστορικών γεγονότων.
Κατηγορεί τα Σκόπια ότι παραβιάζουν συστηματικά την Συμφωνία Καλή Γειτονίας που υπεγράφη το 2017.
«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με την υπογραφή ενός απλού κειμένου. Δυστυχώς τα Σκόπια απορρίπτουν αυτήν την λύση κι αρνούνται να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απέχει από τον ορισμό μίας ημερομηνίας διακυβερνητικής διάσκεψης, που θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες», αναφέρει ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, Υπουργός Άμυνας κι αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.
«Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπλοκάρεται;» ρώτησε διευκρινιστικά ο Νταμιάν Βοντενιτσάροφ, ανταποκριτής του Euronews.
«Όχι είναι μία αναβολή. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτό δεν προέρχεται από την Βουλγαρία», ξεκαθάρισε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Για την Δύση τα Δυτικά Βαλκάνια συνιστούν ζήτημα υψίστης σημασίας, ώστε να μην βρεθούν στην σφαίρα της ρωσικής επιρροής.
Πάντως στις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Βουλγαρία η πλειονότητα των πολιτών δεν τάσσεται υπέρ ενός άνευ όρων «Ευρωπαϊκού διαβατηρίου» στα Σκόπια.
Ως προς το γλωσσικό, γλώσσα των Σκοπιανών θεωρούν ότι μπορεί να αναγνωριστεί στο πλαίσιο της δυτικο-βουλγαρικής διαλέκτου, που άρχισε να δημιουργείται το 1944.
Εγγραφείτε στο Newsletter μας!
Originally posted 2020-11-17 09:45:14.