women in despair

Κλινικές των ΗΠΑ αναφέρουν έως και 400% περισσότερες αιτήσεις για άμβλωση εν μέσω πανδημίας: «Ένα παιδί τώρα φαντάζει σαν μια μεγάλη πολυτέλεια»: Αντιμετωπίζοντας μια εκτός ελέγχου ασθένεια, ένα ζοφερό οικονομικό κλίμα και με ορισμένα κράτη που απαγορεύουν τις αμβλώσεις ως μη απαραίτητες, πολλές γυναίκες σπεύδουν να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους.

Η πανδημία του κορανοϊού έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ αμφιλεγόμενου θέματος: των αμβλώσεων. Αρκετές πολιτείες – όπως η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Λουιζιάνα, το Οχάιο, η Οκλαχόμα, το Τενεσί και το Τέξας – προσπαθούν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «μη απαραίτητες» διαδικασίες μετά την κρίση της δημόσιας υγείας. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες κλινικές έχουν κλείσει, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν μια αύξηση στα αιτήματα από γυναίκες που ελπίζουν να κάνουν άμβλωση ενώ μπορούν ακόμα.

Η κλινική αμβλώσεων Trust Women στο Wichita του Κάνσας, ανέφερε ότι πραγματοποίησε 252 αμβλώσεις τον Μάρτιο, από τις 90 τον Μάρτιο του 2019. Η Julie Burkhart, διευθύνων σύμβουλος της Trust Women, δήλωσε στο RT.com αυτήν την εβδομάδα ότι μεταξύ της Wichita, της κλινικής του Κάνσας και της άλλης κλινική στην Οκλαχόμα Σίτι (η οποία έκλεισε για λίγο, αλλά έκτοτε έχει ξανανοίξει), έχουν παρατηρήσει αύξηση «300 έως 400 τοις εκατό» στο φορτίο των αιτούντων τους.

«Οι γυναίκες που καλούν δεν είναι σίγουρες για το να έχουν ένα μωρό όταν ο κόσμος είναι τόσο απρόβλεπτος ξαφνικά και ανησυχούν για τα χρήματα λόγω της απότομης αύξησης της ανεργίας», είπε.

Η πανδημία Covid-19 έφερε στην επιφάνεια το επίκεντρο της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι και οι οικογένειές τους φαίνονται σχετικά ανεπηρέαστοι, σε σύγκριση με εκείνους σε θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος που σχεδόν εξαφανίστηκαν από την μια μέρα στην άλλη λόγω του κλεισίματος της οικονομίας. Αλλά τώρα φαίνεται ότι αυτή η ανισότητα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της απόφασης για το αν μια οικογένεια θα αποκτήσει ή όχι παιδί, ειδικά ενόψει της επικείμενης οικονομικής ύφεσης.

Ο Ann Furedi, διευθύνων σύμβουλος της BPAS, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παρόχου αμβλώσεων της Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει επίσης μια αύξηση στον αριθμό των αμβλώσεων. Είπε στο RT.com ότι, ιστορικά, η ύφεση μπορεί να σχετίζεται τόσο με την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων όσο και με τα ποσοστά των αμβλώσεων.

«Μπορεί να αυξηθούν τα ποσοστά γεννήσεων, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν την απόφαση ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσουν παιδί επειδή πρόκειται να είναι εκτός εργασίας ούτως ή άλλως», είπε. «Αλλά τότε υπάρχουν ζητήματα φτώχειας και ανησυχιών για την ευημερία».

Έτσι, σε μια εποχή που υπάρχει επικείμενη οικονομική ανασφάλεια, είναι πιθανό να επιδεινωθεί η τάση για τις γυναίκες να επιλέγουν να τερματίσουν τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Η Κάθριν, μια 34χρονη εγγεγραμμένη νοσοκόμα και μητέρα ενός παιδιού στο Μπρούκλιν, είπε ότι «δεν θα γεννήσει» στο τρέχον κλίμα. «Ο σύζυγός μου είναι εκτός εργασίας αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ να αντέξω τη φροντίδα των παιδιών», είπε. «Έχοντας ένα παιδί μου φαίνεται σαν μια μεγάλη πολυτέλεια.»

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24,38