Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την καταγωγή του ιού, την ραγδαία εξάπλωση του, τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες στις χώρες του κόσμου, ούτε και τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν και χάνονται εις το όνομα ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Θα προσπαθήσω μόνο σε αντίθεση με τα μέσα μαζικής εξαπάτησης και παράνοιας το τελευταίο διάστημα, να απομακρύνω την σκέψη μας από κάθε φοβικό σύνδρομο και κάθε απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης των πολιτών και να προτείνω 4 + 1 απλούς και βασικούς τρόπους αντίληψης και αποδοχής της έκτακτης καταστάσεως που κήρυξε η κυβέρνηση της χώρας ώστε να απολαύσουμε περισσότερο και πιο εποικοδομητικά την παραμονή μας στα σπίτια μας.

1. Διάβασμα:

Η παραμονή μας στο σπίτι μακριά από εργασίες, καθήκοντα, υποχρεώσεις και καταναλωτικούς πειρασμούς μας παρέχει το δικαίωμα να κατεβάσουμε από τα ράφια μας ένα καλό βιβλίο και να ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντες μας. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε θέμα μας συγκινεί, προβληματίζει, ενθουσιάζει ή μας ελκύει. Θα μπορούσε να ήταν ένα καλό ιστορικό βιβλίο για να διδαχθούμε από την ιστορία μας, ή ένα καλό φιλοσοφικό εγχειρίδιο για να πάρουμε την ζωή με μια φιλοσοφική ματιά, ή ένα καλό λογοτεχνικό έργο για να γνωρίσουμε μέσω της γραπτής τέχνης τις δυσκολίες των ανθρώπων ανά εποχή, ή ακόμα κι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας για να δραπετεύσουμε από την άβολη πραγματικότητα μας. (καλύτερα να αποφευχθούν βιβλία που αναφέρουν εξάπλωση πανδημίας και επιδημίας στον κόσμο)

2. Οικογένεια:

Μέσα στη συνεχή ταλαντευμένη πορεία μας κατακλυσμένη από υποχρεώσεις, δουλειές, ασχολίες και διασκεδάσεις όπου δεν υπάρχει χρόνος για πραγματική ψυχαγωγία, ψυχική ηρεμία και οικογενειακές συναθροίσεις, εκτός των εορτών, μας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία ώστε να ‘’γνωριστούμε’’ καλύτερα με τους δικούς μας ανθρώπους έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο ζωής που τους βιώναμε. Μπορούμε να συζητήσουμε, να μοιραστούμε παρόμοιες εμπειρίες από μεγαλύτερους, να ανταλλάξουμε απόψεις και προσεγγίσεις γύρω από το θέμα του ιού, του μεταναστευτικού, των ελληνοτουρκικών, του οικονομικού, κλπ.
Μπορούμε να παίξουμε χαρτιά και επιτραπέζια παιχνίδια, να δούμε όλοι μαζί μια ταινία ή να ακούσουμε μαζί μουσική. Οι πιο τολμηροί μπορούν να προβούν σε ειλικρινείς δηλώσεις και καταθέσεις ψυχής όσον αφορά τα λάθη τους εντός της οικογένειας και προς τα μέλη της ως απελευθερωτική στάση απέναντι σε αυτό που τους βασανίζει και δίνοντας στον άλλον την ευκαιρία να κατανοήσει, να συγχωρέσει και να μας αγαπήσει ξανά.

3. Έρωτας

Ξεκούραστοι και χαλαροί όπως θα είμαστε, κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς πολλές επιλογές αλλά και πειρασμούς που αποσπούν την προσοχή μας και την ενέργεια μας είναι μια καλή ευκαιρία γνωρίσουμε καλύτερα τον σύντροφο μας και να του δώσουμε περισσότερη προσοχή και αγάπη. Δείτε το εναλλακτικά, σαν να πηγαίνατε διακοπές σε ένα ξενοδοχείο και κλεινόσασταν στο δωμάτιο επειδή το είχατε πληρώσει και θέλατε να το απολαύσετε περισσότερο μαζί με το ταίρι σας όπου θα βγαίνατε από το δωμάτιο μόνο για πρωινό. Μόνο που τώρα δεν θα βγείτε!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι όπου ένας άνδρας ή μια γυναίκα αντίστοιχα μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την αναζωπύρωση της σχέσεως και την διαφυγή από την προβληματική κατάσταση της χώρας. Λίγη φαντασία θέλει, λίγη θέληση, λίγη διάθεση και λίγο κρασί…
Ίσως μετά την λήξη της προσωρινής καραντίνας να έχουμε συμβάλλει σημαντικά ως ένα σημείο στην αύξηση της τεκνοποιίας και στην μείωση της υπογεννητικότητας που μαστίζει το έθνος μας.

4. Προσευχή

Η δύναμη της προσευχής είναι τόσο μεγάλη όπου μπορεί να ελκύσει την εύνοια και την πρόνοια του Θεού χωρίς να μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε και χωρίς πολλές φορές να το αξίζουμε με την προκλητική και αλλοπρόσαλλη στάση μας. Παρόλα αυτά, ο Τριαδικός Θεός μας που είναι Αγάπη και Δικαιοσύνη Δεν θα μας εγκαταλείψει, ακόμη κι αν Τον εγκαταλείψαμε, Δεν θα μας απαρνηθεί, ακόμη κι αν Τον απαρνηθήκαμε, Δεν θα μας αγνοήσει, ακόμη κι αν Τον αγνοήσαμε. Το θέλημα Του είναι να αφήνει τον άνθρωπο ελεύθερο να αποφασίζει τον τρόπο ζωής του και την μοίρα του, κι όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει σωστά χωρίς την φώτιση Του και την παραχώρηση Του, και Τον παρακαλεί και Του ζητάει καθοδήγηση έχοντας πράγματι κατανοήσει την αδυναμία του και το μάταιο και έχει ειλικρινώς μετανοήσει για τον προηγούμενο βίο του, τότε ο Θεός τηρώντας τους Νόμους Του σπεύδει να αγκαλιάσει τον Νέο άνθρωπο και να τον παρηγορήσει.
Ακόμη κι αν η επίσημη ηγεσία της Εκκλησίας αποφασίσει τον κλείσιμο των ναών παραβιάζοντας τις αρχές του ευαγγελικού λόγου της και της αξίας των Μυστηρίων της, ο καθένας μας μπορεί να μετατρέψει την οικία του σε έναν οικογενειακό ναό  όπου το Άγιο Πνεύμα θα απλώσει την Χάρη του.

Και ένας ακόμη τρόπος

O τρόπος αυτός απευθύνεται κυρίως σε αυτούς όπου αδυνατούν να μείνουν εντός της οικίας τους είτε διότι διακατέχονται από κλειστοφοβικά σύνδρομα, είτε από πνεύμα αντιδραστικότητας, είτε δεν βρίσκουν τον λόγο, είτε παραμένουν δύσπιστοι προς το εγχείρημα της φιλελεύθερης κυβερνήσεως και καχύποπτοι προς τα γεγονότα και τις αίτια τους. Αν δεν έχει απαγορευθεί οριστικά η κυκλοφορία των πολιτών, κάτι το οποίο ξεπερνάει και την φαντασία και την τακτική των μεγάλων δικτατοριών ανά τον κόσμο, μία εξόρμηση στη φύση, σε ένα βουνό, μια πεδιάδα ή μια παραλία, μακριά από τον πολύ κόσμο και τον συνωστισμό, αναμφισβήτητα θα ανοίξει τους πνεύμονες μας αλλά και τους ορίζοντες μας και θα μας φέρει πιο κοντά στις ομορφιές της πατρίδας μας.

Αυτό το οποίο θα προέτρεπα είναι η αυστηρή απόσταση από τα social media και τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία μόνο πανικό και σύγχυση μπορούν να επιφέρουν στη ήδη διαταραγμένη μας καθημερινότητα. Οι πολλές αναλύσεις, κινδυνολογίες, αφορισμοί, διχασμοί επί του θέματος και υστερίες μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν επιβαρύνοντας περισσότερο την ήδη εύθραυστη ελληνική κοινωνία.
Η λύση του προβλήματος δεν θα επέλθει από τους δημοσιογράφους και τους τηλε-επιστήμονες αλλά όπως ξαφνικά εμφανίστηκε και διαιωνίστηκε, έτσι και ξαφνικά θα σταθεροποιηθεί και θα εξαλειφθεί, όταν οι ‘’αρμόδιοι’’ το αποφασίσουν.

Originally posted 2020-03-16 19:18:31.