Το Bill & Melinda Gates Foundation Trust έριξε πολύ χρήμα, αγοράζοντας μετοχές σε εταιρείες-τιτάνες της ψηφιακής τεχνολογίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: επένδυσε στις εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στο σήριαλ τρόμου για τον κορονοϊό και έβγαλαν τεράστια κέρδη από την πανδημία φόβου μέσα από το διαδίκτυο.

Ο επενδυτικός βραχίονας του μεγαλύτερου ιδιωτικού ιδρύματος στον κόσμο αποκαλύφθηκε πως έκανε τοποθετήσεις αξίας συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πρόσφατη χρηματοοικονομική αναφορά.

Το Trust, διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του μεγαλύτερου ιδιωτικού ιδρύματος στον κόσμο, αποκαλύφθηκε πως εξαγόρασε νέα μερίδια στην Apple, το Amazon, το Google-γονικό Alphabet, το Alibaba και το Twitter. Το μερίδιό του στα τέσσερα πρώτα αποτιμήθηκε μεταξύ 100 εκατομμυρίων δολαρίων και 130 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα στις 31 Μαρτίου, ενώ οι συμμετοχές του στο Twitter αξίζουν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.

Το Trust αποκάλυψε επίσης μερίδιο 301 εκατομμυρίων δολαρίων στην φαρμακευτική εταιρεία Schrodinger, μετά το δημόσιο ντεμπούτο του ομίλου σχετικά με λογισμικό ανακάλυψης φαρμάκων τον Φεβρουάριο.

Η μόνη άλλη αλλαγή στο χαρτοφυλάκιό του Ιδρύματος Γκέιτς ήταν η πώληση πέντε εκατομμυρίων μετοχών της Berkshire Hathaway, που αντιπροσωπεύει το 10% του μεριδίου της στον όμιλο του Warren Buffet, που σημειώνει ζημίες εν μέσω της κρίσης. Ας σημειωθεί, πως ο Μπάφετ και ο Γκέιτς είναι συνιδρυτές του κολοσσού επιχειρηματικής φιλανθρωπίας “Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς” και οι δοσοληψίες σε μετοχές εξασφαλίζουν πως κανείς δεν θα βγει χαμένος από αυτήν την “μια στον αιώνα” ευκαιρία…

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.