Ξεπέρασαν τις 550.000 χιλιάδες οι πολίτες που έδωσαν το δυναμικό παρών στο Συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου 2018 στην Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η τελική εκτίμηση, με χρονικό περιθώριο αναφοράς την ώρα 16:00-17:00, αναβιβάζει τους συμμετέχοντες σε άνω του μισού εκατομμυρίου. Τα διαθέσιμα οπτικά τεκμήρια, καθώς και οι αναφορές χιλιάδων πολιτών προσδιορίζουν την γεωγραφική κάλυψη του πλήθους από το επιβατικό Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο ύψος της οδού Σαλαμίνος στα δυτικά, ως την περιοχή του Ποσειδωνίου στα ανατολικά, κατ ουσίαν καταλαμβάνοντας όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλεως. Κατά την ώρα κορύφωσης της προσέλευσης, οι δρόμοι κάθετα στην οδό Νίκης, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαρίας Κάλλας ήταν επίσης γεμάτοι με πυκνό πλήθος των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών, φθάνοντας μέχρι το βάθος των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Τσιμισκή.

Η εντελώς ανέλπιστη συμμετοχή, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τεχνική πρόβλεψη των διοργανωτών, καθώς και κάθε υπολογισμό της κυβέρνησης του κυρίου Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στην οποία εκφράστηκε η πολεμικότερη γραμμή των παρεμβάσεων και των εκφράσεων του πλήθους των συμμετεχόντων. Στα ποιοτικά στοιχεία της συμμετοχής, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η γενικευμένη χρήση σημαιών, λαβάρων και αυτοσχέδιων συμβόλων που έφερε μια συντριπτική πλειοψηφία των επαναστατημένων πολιτών, ένδειξη της προπαρασκευής των συμμετεχόντων και όχι της τυχαίας παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή. Το δεύτερο κύριο χαρακτηριστικό του Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης ήταν η διακριτή συμμετοχή ολόκληρων οικογενειών, με εκπροσώπηση και των τριών ηλικιών: οι εικόνες των δεκάδων χιλιάδων βρεφών, παιδιών, εφήβων και ηλικιωμένων έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Η κοινωνιολογική φασματομετρία του πλήθους που διαδήλωσε ενάντια στην εκχώρηση του ονόματος και των δικαίων της Μακεδονίας σε ξένους και δυνητικούς εχθρούς της χώρας δίνει πλούσια τροφή για επιστημονική ανάλυση. Ο χαρακτηριστικά ειρηνικός, θετικός, πρόσχαρος και γεμάτος παλμό, χιούμορ και σωματικοποιημένη συμμετοχή τρόπος έκφρασης του πλήθους υπήρξε ενδεικτικός μιας βαθιά ριζωμένης στάσης έναντι του μεγάλου εθνικού ζητήματος. Στάσεως που προδίδει εδραία πεποίθηση πως το ζήτημα της ταυτότητας των Ελλήνων στις προφυλακές της επικράτειας είναι ζήτημα που αγγίζει την ανθρώπινη υπόσταση των πολιτών.