Είναι πιθανό να σας έχουν πετύχει τα πυρά τους, αλλά ούτε που να το καταλάβατε: Ο βρετανικός στρατός δημιούργησε μια ειδική δύναμη “κομάντο” στο Facebook, ειδικευμένων σε ψυχολογικές επιχειρήσεις και χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να συμμετάσχει στο μη συμβατικό πόλεμο στην εποχή της πληροφορίας.

Η 77η Ταξιαρχία, που θα εδρεύει στο Ερμιτάζ, κοντά στο Νιούμπερι, στο Μπερκσάιρ, θα αριθμεί περίπου 1.500 άτομα και θα αποτελείται από μονάδες που προέρχονται από όλο τον στρατό. Τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Απρίλιο του 2015.

Η ταξιαρχία θα είναι υπεύθυνη για αυτό που περιγράφεται ως “μη θανατηφόρος πόλεμος”. Τόσο ο Ισραηλινός όσο και ο αμερικανικός στρατός ήδη συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Με φόντο 24ωρες ειδήσεις, smartphone και κοινωνικά μέσα, όπως το Facebook και το Twitter, η δύναμη θα προσπαθήσει να ελέγξει την κυρίαρχη και δημοφιλή αφήγηση.

Η 77η Ταξιαρχία περιλαμβάνει τακτικούς και εφέδρους και η πρόσληψη θα ξεκινήσει την άνοιξη. Στελέχη με δεξιότητες δημοσιογραφίας και εξοικείωση με τα κοινωνικά μέσα είναι μεταξύ αυτών που πύκνωσαν τις τάξεις της “ψηφιακής” δύναμης.

Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού είπε: «Η 77η Ταξιαρχία δημιουργείται για να συγκεντρώσει μια σειρά από υπάρχουσες και αναπτυσσόμενες δυνατότητες, απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης σύγκρουσης και του πολέμου. Αναγνωρίζει ότι οι ενέργειες άλλων, σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, μπορούν να επηρεαστούν με τρόπους που δεν είναι απαραίτητα βίαιοι».

Η κίνηση είναι εν μέρει αποτέλεσμα εμπειρίας σε επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης στο Αφγανιστάν. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως απάντηση σε γεγονότα του 2014, που περιλαμβάνουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, συγκεκριμένα την Κριμαία, και την κατάληψη μεγάλου τμήματος της Συρίας και του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος (Isis).

Ιδιαιτέρως οι αντάρτες του ISIS –που αρχικά οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την διοίκηση Μπάρακ Ομπάμα– έχει αποδειχθεί ικανή να εκμεταλλευτεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει μαχητές από όλο τον κόσμο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πρωτοστάτησαν την κρατική στρατιωτική εμπλοκή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εξειδικευμένες ομάδες που λειτουργούν μετά την Επιχείρηση Cast Lead, τον πόλεμό της στη Γάζα το 2008-9. Το IDF δραστηριοποιείται σε 30 πλατφόρμες – συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Facebook, Youtube και Instagram – σε έξι γλώσσες. «Μας επιτρέπει να αλληλεπιδράσουμε με ένα κοινό που διαφορετικά δεν θα φτάναμε», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Έχει προσεγγιστεί από αρκετές δυτικές χώρες, που επιθυμούν να μάθουν από την εμπειρία τους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του περασμένου καλοκαιριού στη Γάζα, η Επιχείρηση Protective Edge, το IDF και η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassam, αντάλλασσαν tweet δημοσίως!

Η νέα ταξιαρχία ονομάζεται 77η ως φόρος τιμής στους Τσίντιτς, τη βρετανική αντάρτικη δύναμη με επικεφαλής τον στρατηγό Orde Wingate ενάντια στους Ιάπωνες στη Βιρμανία κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ο Wingate υιοθέτησε ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενες τακτικές, που σημείωσαν επιτυχίες εντελώς δυσανάλογες με το μέγεθος των δυνάμεών του, στέλνοντας ομάδες βαθιά στην επικράτεια της Ιαπωνίας, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην υψηλή ιαπωνική διοίκηση και αναγκάζοντάς την να αλλάξει τα στρατηγικά της σχέδια.

Δείχνοντας προς τους Τσίντιτς, τα μέλη της 77ης Ταξιαρχίας φέρουν κονκάρδες που δείχνουν ένα πλάσμα της βιρμανικής μυθολογίας. Γι΄αυτούς που είναι εξοικειωμένη με την βρετανική στρατιωτική ψυχοσύνθεση, δεν κάνει εντύπωση πως ο Βρετανικός Στρατός έχει δημοσιοποιήσει την ύπαρξη της 77ης Ταξιαρχίας, η οποία έχει και τον δικό της ιστότοπο: Είναι και αυτό μέρος του σχεδίου. Επισκεφτείτε τον ιστότοπό τους εδώ.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.