Λονδίνο – Έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τεκμηριώνει ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σπίτια τους από την έναρξη του κατ΄οίκον περιορισμού για τον κορονοϊό: το 80% αυτών πέθανε από καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την νόσο COVID-19, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου τους.

Τα στοιχεία δείχνουν 8.196 περισσότερους θανάτους στο σπίτι στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους, συμπεριλαμβανομένων 6.546 θανάτων μη σχετιζόμενων με την COVID-19.

Σημειώνεται επίσης μείωση των θανάτων από ξένες προς την COVID-19 αιτίες στα νοσοκομεία, ωστόσο, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλοί που κανονικά θα είχαν εισαχθεί σε ένα θάλαμο πεθαίνουν αντ ‘αυτού στο σπίτι.

 
Ο Τζέισον Οκέ, στατιστικός στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «Αυτό σημαίνει λιγότερους θανάτους από άλλες αιτίες σε νοσοκομεία και περισσότερους θανάτους από άλλες αιτίες στο σπίτι ή σε νοσοκομεία”.

«Μια τρίτη εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες αιτίες, που δεν θα είχαν συμβεί υπό κανονικές συνθήκες – και είναι η παράπλευρη απώλεια του κατ΄οίκον περιορισμού».

Οι ηγέτες των γιατρών προειδοποίησαν ότι ορισμένοι άρρωστοι φοβούνται πολύ να πάνε στο νοσοκομείο και γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος της συνήθους περίθαλψης του NHS είχε διακοπεί κατά την πανδημία.

“Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η καταστροφή που συνεπάγεται η COVID-19 απλώνεται πολύ πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις της ίδιας της ασθένειας”, δήλωσε ο Δρ Chaand Nagpaul, πρόεδρος του συμβουλίου της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης.

«Ενώ όλα τα μέρη του NHS έχουν συγκεντρωθεί στην προσπάθεια να καλύψουν την άμεση ζήτηση που προκαλείται από την πανδημία, περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς σε μια πρόσφατη έρευνα μας έχουν πει ότι αυτό επιδεινώνει τη φροντίδα των ασθενών που δεν έχουν COVID», Ο Nagpaul πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε σε πτώση των επισκέψεων έως και 50% και μείωση στο μισό των ασθενών που νοσηλεύοντραν σε νοσοκομεία με καρδιακές προσβολές.

«Πολλοί άρρωστοι ασθενείς δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα τώρα – και βασικά, διακινδυνεύοντας την επιδείνωση των συνθηκών τους και με ορισμένους ακόμη και να πεθάνουν ως αποτέλεσμα », πρόσθεσε ο Nagpaul.

Ο αριθμός των θανάτων που σημειώθηκαν σε κέντρα φροντίδας στην Αγγλία και την Ουαλία την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου ήταν 3,1 φορές ο αριθμός των αντίστοιχων εβδομάδων τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι θάνατοι σε ιδιωτικές κατοικίες και σε νοσοκομεία ήταν έως και 1,5 φορές υψηλότεροι από ό, τι συνήθως την ίδια εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων, υπήρχαν 23.583 θάνατοι στα σπίτια των ανθρώπων σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο 16.794. Αλλά από τους 6.789 επιπλέον θανάτους, μόνο ένας στους τέσσερις αποδόθηκε σε κοροναϊό, αφήνοντας 5.355 επιπλέον θανάτους εκτός COVID.

Παρόμοια δεδομένα από τη Σκωτία – που βασίζονται στην ημερομηνία εγγραφής και όχι στην ημερομηνία του θανάτου που συμβαίνει και είναι πιο ενημερωμένα – δείχνουν παρόμοια τάση. Στις επτά εβδομάδες έως τις 3 Μαΐου, σημειώθηκαν 3.453 θάνατοι σε ιδιωτικές κατοικίες και σε μη θεσμικά περιβάλλοντα στη Σκωτία. Αυτό συγκρίνεται με 2.046 σε ένα τυπικό έτος. Ωστόσο, από τους υπόλοιπους θανάτους, μόνο 216 αφορούσαν το COVID, αφήνοντας 1.191 επιπλέον θανάτους.

Παρομοίως, 32.633 θάνατοι καταγράφηκαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Αγγλία και την Ουαλία, υπερδιπλάσιος από τον αναμενόμενο αριθμό αυτή τη στιγμή του έτους (15.670). Από τους υπόλοιπους θανάτους, μόνο 6.815 ήταν θάνατοι COVID-19, αφήνοντας 10.148 θανάτους που δεν σχετίζονται με το COVID-19. Ενώ υπήρχαν 597 υπερβολικοί θάνατοι στα σκωτσέζικα κέντρα φροντίδας τις επτά εβδομάδες έως τις 3 Μαΐου, αυτοί είναι χαμηλότεροι από τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με κοροναϊούς (1.195).

Υπήρξαν 704 υπερβολικοί θάνατοι στη Βόρεια Ιρλανδία από τότε που καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος κορονοϊού. Ωστόσο, η Βόρεια Ιρλανδία δεν δημοσιεύει επί του παρόντος έναν πενταετή μέσο όρο θανάτων. Οι υπερβολικοί θάνατοι αυξήθηκαν την εβδομάδα σε βδομάδες και στα ιδιωτικά σπίτια στην Αγγλία και την Ουαλία μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου, αλλά μειώθηκαν τις δύο επόμενες εβδομάδες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.