Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Σουηδίας για τις μολυσματικές ασθένειες αρνείται να συστήσει μάσκες προσώπου για τον γενικό πληθυσμό – υποστηρίζοντας ότι είναι “πολύ επικίνδυνο” εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα καλύμματα από μόνα τους θα σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, έχει επανειλημμένα εκφράσει σκεπτικισμό ότι οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να ελέγξουν τα κρούσματα, ανέφεραν οι Financial Times.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστεύεις ότι οι μάσκες προσώπου θα άλλαζαν το παιχνίδι όταν πρόκειται για την COVID-19», δήλωσε ο Tegnell, ο οποίος θεωρείται ομότιμος με τον Δρ Anthony Fauci από την ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου COVID-19.

Σημείωσε ότι χώρες με εκτεταμένη συμμόρφωση στις μάσκες, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία, εξακολουθούν να βλέπουν αύξηση των ποσοστών μόλυνσης.

«Οι μάσκες προσώπου μπορούν να συμπληρώσουν άλλα πράγματα όταν άλλα πράγματα είναι ασφαλή στη θέση τους», είπε. “Αλλά να ξεκινήσετε με το να έχετε μάσκες προσώπου και στη συνέχεια να σκεφτείτε ότι μπορείτε να γεμίσετε τα λεωφορεία ή τα εμπορικά κέντρα σας – αυτό είναι σίγουρα ένα λάθος.”

Εξαφάνισε εντελώς την προοπτική να φοράει μάσκες τον περασμένο μήνα, λέγοντας: «Με τους αριθμούς να μειώνονται πολύ γρήγορα στη Σουηδία, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να φοράμε μάσκα προσώπου στη Σουηδία, ούτε καν στις δημόσιες συγκοινωνίες».

Ο άνθρωπος πίσω από το εθελοντικό κλείδωμα του κορονοϊού παραδέχεται τα ελαττώματα του σχεδίου.

Ο Tegnell υποστήριξε ότι τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας προσώπου ήταν «εκπληκτικά αδύναμα».

«Είμαι έκπληκτος που δεν έχουμε περισσότερες ή καλύτερες μελέτες που να δείχνουν τι πραγματικά έχουν οι μάσκες εφέ», είπε στους UK Times.

Ο εμπειρογνώμονας των μολυσματικών ασθενειών αντιμετώπισε αντιδράσεις αφού αρνήθηκε να εισηγηθεί γενικό περιορισμό, οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό θανάτου κατά κεφαλήν από τις γειτονικές χώρες που υιοθέτησαν αυστηρότερες προσεγγίσεις.

Η Σουηδία κατέγραψε τουλάχιστον 85.000 περιπτώσεις μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.800 θανάτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Σήμερα όμως ο δείκτης μόλυνσης εμφανίζεται μειωμένος.

Originally posted 2020-08-23 15:50:39.