Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έστειλε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για το χρονίζον θέμα της αποκατάστασης του Σταυρού στον εμβληματικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου – Ρότοντα της Θεσσαλονίκης, μητροπολιτικού ναού της συμβασιλεύουσας επί 1200 χρόνια.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κωλυσιεργούν και δεν αποκαθιστούν τον σταυρό στο διεθνούς αναγνώρισης μνημείο της πόλης. Αντίθετα με την μη-αποκατάσταση του σταυρού, που καταστράφηκε από κεραυνό και… αργούμε να τον επανατοποθετήσουμε, στο διάσημο μνημείο κυριαρχεί ο μιναρές, που τοποθέτησαν βιάζοντάς αυτό και το έθνος μας οι Οθωμανοί κατακτητές μας.

Η φωνή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου ηχεί συναγερμό στα αυτιά και στις συνειδήσεις όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Το “λιμάρισμα” του αγίου προσώπου της πατρίδας μας συντελείται με την συνενοχή των τελευταίων κυβερνήσεων. Είναι ώρα να δοθεί τέλος στον ύπουλο εποικισμό της κοινωνίας και της συνείδησής μας.

Ολόκληρη η επιστολή

Αγαπητή μας κυρία Υπουργέ,

Δια της παρούσης θα θέλαμε να Σας εκθέσουμε ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Ροτόντα Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω θέμα έγκειται στην εκκρεμότητα της εφαρμογής της ομοφώνου αποφάσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) για την τοποθέτηση του σταυρού επί της κορυφής της στέγης του ως είρηται Ιερού Προσκυνηματικού Ναού.

Οι πολίτες και πιστοί χριστιανοί Θεσσαλονικείς διαπιστώνουν, καθημερινώς, καθώς διέρχονται του ιερού Μνημείου την λανθασμένη εξωτερική πληροφόρηση για την ιστορία του. Η ύπαρξη μόνο του μιναρέ, συμβόλου της μουσουλμανικής θρησκείας, δίνει την λανθασμένη εντύπωση, ότι το κτίσμα απετέλεσε ή αποτελεί και τώρα, μόνο μουσουλμανικός θρησκευτικός χώρος λατρείας. Βεβαίως, κανένας, γνώστης της ιστορίας δεν μπορεί να αρνηθεί και να λησμονήσει την βίαιη μετατροπή του Ιερού Ναού από τον κατακτητή σε μουσουλμανικό τέμενος για 422 χρόνια (1590-1912). Αλλά το μνημείο για 1200 χρόνια και πλέον (390-1590) διετέλεσε χριστιανικός ναός και μάλιστα Μητροπολιτικός. Πιστεύουμε, ότι η τοποθέτηση του σταυρού αποτελεί αδήριτη ανάγκη προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ορθή ιστορική πληροφόρηση του λαού. Άλλωστε ο σταυρός υπήρχε στην στέγη από την απελευθέρωση της πόλεως 1912 μέχρι το 1951, οπότε και κατεστράφη από κεραυνό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Θεσσαλονίκης προ ετών και, συγκεκριμένως, ο τότε Έφορος κύριος Σταμάτιος Χονδρογιάννης εξεπόνησε θετική και εμπεριστατωμένη εισηγητική μελέτη για την αποκατάσταση του σταυρού προς το Κ.Α.Σ., το οποίο απεφάνθη ομοφώνως υπέρ της επανατοποθετήσεως του σταυρού. Δυστυχώς, δεν υπήρχε τότε η πολιτική βούληση για την εφαρμογή της αποφάσεως.

Παρακαλούμε, θερμώς, την εξοχότητά σας για την εφαρμογή της αποφάσεως του Κ.Α.Σ., γνωρίζοντας την πολιτική σας δυναμική και σταθερότητα σε θέματα ιστορικής αλήθειας. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη αποκαταστάσεως του σταυρού, η οποία συνεπάγεται ταυτόχρονη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, συμφώνως των υποδείξεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μετά της οποίας συνεργαζόμεθα αρμονικώς.

Ευελπιστούντες στην άμεση ανάσυρση και εφαρμογή της αποφάσεως του Κ.Α.Σ. Σας ευχαριστούμε εκ προτέρου.

Καλή Ανάσταση

Με ευχές και τιμή

Ο Μητροπολίτης

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος

[13 Απριλίου 2022]

Άποψη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ΡΟΤΟΝΤΑ το 1955

Originally posted 2022-05-20 14:15:14.