Η σιωπή, η γαλήνη και η αιωνιότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες. Η ειρήνη μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο ακουστικά αλλά και οπτικά. Για τη δημιουργία ενός ειρηνικού χώρου αρκεί να συνδυαστεί το γαλήνιο με το ευγενικό, χωρίς καμία αναφορά στο χρόνο.

Αρχή της γαλήνης η ισορροπία. Όπως και στη συμμετρία, η ισορροπία εκφράζεται μέσα από την εστίαση και την αξονικότητα. Δεν είναι όμως ίδιες. Η συμμετρία είναι άκαμπτη άρα και νεκρική. Η ισορροπία ανταλλάσσει ενέργεια μεταξύ των τμημάτων της και αποπνέει ζωτικότητα. Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ισορροπημένο, όχι όμως συμμετρικό.

Ο χώρος ανταγωνίζεται τον όγκο. Ένα δωμάτιο μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο, αλλά να μην έχει ελεύθερο χώρο. Ταυτόχρονα, τα απαλά κονιάματα, τα δάπεδα χωρίς αρμούς και τα στιλπνά έπιπλα θα κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει σαν κουτί με αντικείμενα.www.grecobooks.com

Πολλές κατοικίες χρειάζονται τη χρήση τηλεόρασης η ραδιοφώνου για να πάρουν ζωτικότητα. Σκοπός είναι η κατασκευή χώρων αυτόνομων με την ίδια ζωτικότητα κάτω από το φως του ηλίου ή των κεριών, τη χαραυγή ή το απόγευμα, στη σιωπή ή το κελάηδισμα.

Η αποφυγή του τετραγωνικού σχήματος κάνει το χώρο λιγότερο απότομο και προσδίδει ομαλότητα. Η χρήση της ελάχιστης δυνατής επίπλωσης, η αμελής διάταξη και η ύπαρξη φυτών μεταμορφώνουν και ¨ηρεμούν¨ το χώρο.

Το μικρό δωμάτιο είναι σεμνό, ασκητικό. Χρειάζεται σωστή κλίμακα επίπλων για να αναπνέει. Οι μεγάλοι χώροι είναι δυναμικοί. Η σιωπή τους μπορεί να γίνει καταπιεστική. Δεν είθισται να σχεδιάζονται μεγάλοι χώροι ως σιωπηροί, πλην των λατρευτικών όπου η αρχιτεκτονική δεν απευθύνεται στον άνθρωπο.

Η δυναμική του χώρου επιδρά πάνω μας. Η έμφαση στην οροφή δημιουργεί δέος. Η έμφαση εμπρός, προσδοκία. Η οριζόντια (π.χ. οριζόντια γραμμή) καθησυχάζει. Ομοίως και οι τρεις διαστάσεις του χώρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και σε αναλογία με την ανθρώπινη κλίμακα. Η ισορροπία του χώρου με το σώμα, ηρεμεί τη ψυχή, απαλλάσσοντας μας από οποιαδήποτε πίεση.

Η απλότητα του χώρου δεν θα πρέπει να είναι βαρετή. Ανάγλυφα επίπεδα (τοίχοι, οροφή), ακατέργαστες ζωντανές υφές (ξύλο), καμπυλότητα στα σημεία συνάντησης επιπέδων και ομαλά τελειώματα επιφανειών δημιουργούν ζωτική απλότητα παραπέμποντας σε σπήλαιο. Η κατασκευή τους είναι θέμα ευαισθησίας και όχι τεχνικής.

Το γαλάζιο χρώμα ηρεμεί αλλά μπορεί να γίνει κρύο και μελαγχολικό. Το κίτρινο είναι αρκετά χαρούμενο και ενεργητικό. Το λευκό χρώμα εμπεριέχει κάθε διάθεση και απαλλάσσει από χρονικά περιθώρια. Ωστόσο είναι σκληρό. Οι απαλές καμπύλες επιφάνειες τείνουν να το μαλακώσουν.  Εν τέλει η αντανάκλαση του φωτός σε υφάσματα, ξύλινες επιφάνειες, φυλλώματα και πλακάκια θα επιβάλλει το δικό της χρώμα. Ήπια θερμά χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου αποτελεσματικά.

Η ισχυρότερη ποιότητα ίσως είναι η διαχρονικότητα. Ένας πίνακας μπορεί να είναι διαχρονικός, το ίδιο και μια κατοικία. Για να ριζώσει το κτίριο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά του τόπου. Το σχήμα του θα πρέπει να ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους. Αναρριχώμενα φυτά ενοποιούν το κτίριο με το έδαφός, κάνοντας το να μοιάζει πως ήταν για πάντα εκεί.

Ο χώρος εργασίας, ένα σιωπηρό απλό γραφείο που αναπαύεται στις μη εργασιακές ώρες μοιάζει περισσότερο με εκκλησία παρά με εργοστάσιο. Το αποτέλεσμα που θα δώσει θα πρέπει να είναι εξίσου ιερό.

Η κατοικία αναζωογονεί μετά από μια δύσκολη ημέρα. Όταν πηγαίνουμε για ύπνο περνάμε σε άλλο ¨κόσμο¨ και το πρωί αναγεννιόμαστε. Η ανησυχία φεύγει και κάθε μέρα ξεκινάμε με νέες ελπίδες  Πως αλλιώς θα επιβιώναμε; Η κρεβατοκάμαρα αποτελεί τη μήτρα της κατοικίας. Για την ανανέωση του πνεύματος απαιτούνται ερεθίσματα όπως οπτικές φυγές, μυρωδιές και υφές. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αναγεννηθούμε μέσα από ένα κουτί.

Στη καθημερινότητά μας, η ακουστική ηρεμία εκλείπει και δύσκολα θα δημιουργηθεί. Η θεραπευτική ηρεμία από την άλλη, εκδηλώνεται με όλες τις αισθήσεις και μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε.


Anti – stress design. Γράφει ο Αναστάσιος Γεωργιλάς. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Originally posted 2018-10-21 17:15:42.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".