Ο Αθανάσιος Κοσματόπουλος γεννήθηκε στην Καλλονή Γρεβενών και μαθήτευσε σε Δημοτικό και Γυμνάσιο σχολείο της Κοζάνης. Είναι πατέρας τριών παιδιών. Το 1976, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή Σερβίων – Βελβεντού.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύτηκε ως Γενικός Χειρούργος. Μετεκπαιδεύτηκε με σεμινάρια σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Ιατρός, για δέκα χρόνια. Διετέλεσε Διευθυντής στην Χειρουργική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, για δυο χρόνια.

Από την ίδια περίοδο, χειρουργεί σε κλινικές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης (ΚΕΚΑΑμεΑ) κατά τα έτη 2011 – 2012.

Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης, της Επιτροπής Σταδίου και της ομάδας «Φίλαθλο Σωματείο Κοζάνη».

Συμμετείχε σε σημαντικές εκθέσεις Τουρισμού και κατάρτιση προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Δήμους. Συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κύριο αίτημα καμία κατάργηση και υποβιβασμός στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.

Συνεργάστηκε με Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ζητήματα σχολικών μονάδων. Συναντήσεις με πολιτιστικούς συλλόγους Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, (Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης) με σκοπό τη σύζευξη των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών φορέων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Καταγραφή στοιχείων πολιτιστικών συλλόγων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αναλυτική μελέτη με εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου συλλογικού οργάνου, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να λειτουργήσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ως σύνολα ώστε οι δράσεις τους να είναι πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποκτώντας περιφερειακή συνείδηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουν την αυτονομία τους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Υποψήφιος Βουλευτής με τη Δημοκρατική Ανανέωση το 1989, 1990 με τον Κωστή Στεφανόπουλο.

ΠΟΙΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Δακή, στις εκλογές του 2010.

Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής με αρμοδιότητες στους τομείς υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού (2011 και 2012). Κατά τη θητεία του ως

Αντιπεριφερειάρχης διακρίθηκε σε σημαντικές δράσεις:

  • Ενεργή συμμετοχή σε εκδηλώσεις – συσκέψεις των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Φορέων Υγείας με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία κατάργηση – συγχώνευση στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και καμία περικοπή σε προσωπικό και υλικά.
  • Συσκέψεις και συναντήσεις με όλους τους Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία και καταγραφή των βασικότερων προβλημάτων των δομών και συλλόγων ατόμων με αναπηρία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
  • Ενέργειες για την διασφάλιση της λειτουργίας του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης για Άτομα με Αναπηρία (ΚΕΚΑμεΑ) Νομού Κοζάνης με βασικότερη επίτευξη την έκδοση άδειας λειτουργίας προκειμένου να χρηματοδοτείται.
  • Συνεργασία με υπαλλήλους της Ενδιάμεσης Διαχειριστική Αρχής, με εκπροσώπους συλλόγων ατόμων με αναπηρία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με Δημάρχους με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία. Ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία στο Δήμο Κοζάνης.
  • Συνεργασία με παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού.
  • Κατάρτιση και υλοποίηση για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και των κρουσμάτων ιού Δυτικού Νείλου με εφαρμογή του προγράμματος και στο Δήμο Σεβίων – Βελβεντού.
  • Πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ελονοσίας.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού.