ΛΟΝΔΙΝΟ – Το αρχείο του Βρετανικού Εθνικού Αρχείου που φέρει την ένδειξη CAB301 / 116 μοιάζει αρκετά αβλαβές με την πρώτη ματιά. Αλλά, μέσα στο συνηθισμένο περιτύλιγμα από χαρτόνι, βρίσκεται μια εξοργιστική ιστορία, η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε ήταν γνωστός ως «ο Έμπορος του Θανάτου» και επονομάστηκε «ο κακότερος άνθρωπος στην Ευρώπη».

Ο μεγαλέμπορος όπλων Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ, χρηματοδότης του Ελευθερίου Βενιζέλου

Πρόκειται για τον Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ: τον δισεκατομμυριούχο έμπορο όπλων, που χρημάτιζε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Λόυντ Τζώρτ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και τον Τούρκο ηγέτη Ενβέρ Πασά για να σύρουν τις χώρες τους άκουσες και απροετοίμαστες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο διαβόητος κερδοσκόπος του θανάτου έγινε γνωστότερος στο ευρύ κοινό ως ο “Μπαζιλ Μπαζάροφ”, ο δαιμονικός χαρακτήρας στο κόμικ του Τεν-Τεν.

Ο φάκελος, που βρέθηκε μεταξύ των εγγράφων του Υπουργικού Συμβουλίου του 1952 και είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2015 σχετίζεται με ένα σύνολο από έγγραφα τόσο τοξικά, ώστε ούτε το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ήθελαν να τα κρατήσουν – αν και ήξεραν ότι δεν θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να καταστούν δημόσια.

Το 1952, ο Σερ Έντουαρντ Μπρίτζες ήταν δημόσιος υπάλληλος, μόνιμος Υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών. Χρειάστηκε βοήθεια από τον Θησαυροφύλακα, Σερ Τόμας Μπάρνς. Εδώ ήταν το πρόβλημα:

“Μια μέρα την περασμένη εβδομάδα, ο  Στρανγκ [Σερ Γουίλιαμ Στρανγκ, μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών] διοργάνωσε ένα μικρό πάρτυ για τον συνταξιούχο “C” [επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MI6, της μυστικής υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας]. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο “C” είπε ότι εκείνη την ημέρα θα συνέτρωγε με “μια από τις τράπεζες”. Αργότερα αποκάλυψε ότι η τράπεζα ήταν ο Γκλυν Μιλλς [αργότερα μέρος της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας].

“Η τράπεζα είπε ότι είχαν ένα κουτί με έγγραφα σχετικά με τις συναλλαγές του Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ με την κυβέρνηση κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσθέτω τα ακριβή αντίγραφα από τα χαρτιά που ετοίμασε η τράπεζα … είναι σαφές ότι η αλληλογραφία ασχολείται με δωροδοκία σε μεγάλη κλίμακα και είναι πολύ καυτή”.

“Ο Ζαχάρωφ είναι νεκρός. Και το ίδιο, συνάγω, είναι και η σύζυγός του. Η τράπεζα δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκουν τα έγγραφα και θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Προτάθηκε, αν το θέλουμε, να αναλάβουμε την επιμέλεια των εγγράφων, η τράπεζα θα τα παρέδιδε”.

“… Μου φαίνεται ότι τα χαρτιά ασχολούνται με κυβερνητικές συναλλαγές στη σκοτεινή πλευρά της ζωής και ότι οφείλουμε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο να πέσουν αυτά τα χαρτιά σε ξένα χέρια. “

Cover DORYLAION-SAGGARIOS 1921

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η συμβουλή που έδωσε ο Σερ Τόμας στον Σερ Έντουαρντ για το τι πρέπει να κάνει με το υλικό του Ζαχάρωφ, καθώς, όπως παρατηρούν και οι δύο, ο Ζαχάρωφ πραγματοποιούσε πολλές από τις απαίσιες πράξεις του με την υπόδειξη του πρωθυπουργού του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου Λόυντ Τζώρτζ.

Σήμερα, τα έγγραφα αυτά έχουν επισήμως δημοσιευθεί από το βρετανικό Φόρειν Όφφις, αντίστοιχα με την διαβόητη Έκθεση του Μονίμου Αναπληρωτή Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, που είδε το φως το 2005 και άφησε τους ιστορικούς μελετητές ενεούς με τα εκατομμύρια των λιρών που δόθηκαν στον Βενιζέλο και τους… συνεργούς του ηγέτες των γειτονικών κρατών. Δημοσιεύθηκαν, βέβαια, αν και όχι όλα…

Αρκεί να πούμε ότι η περιγραφή των προσώπων αυτών για τις δραστηριότητες του Μπάζιλ Ζαχάρωφ υποτιμά τις ογκώδεις διαστάσεις του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα της τράπεζας αποδεικνύουν πως γιγαντιαία χρηματικά ποσά διοχετεύτηκαν σε Έλληνες και Τούρκους πολιτικούς ηγέτες: τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ενβέρ Πασά.

Η ακόμη σκοτεινότερη πτυχή αυτού του γιγαντιαίου λαδώματος δεν είναι τα σπίτια που αγόραζε ο Ζαχάρωφ στον Βενιζέλο. Είναι πως χρηματοδότησε τον Εθνικό Διχασμό και στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα, τα εκατομμύρια του Μπάζιλ Ζαχάρωφ προς τον Βενιζέλο, το κόμμα και τους υποστηρικτές του αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για να εγκαθιδρύσει δικτατορία, να κόψει το κράτος στα δύο, να δολοφονήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ανενόχλητος και να διώξει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο A΄από την Ελλάδα, επειδή αντιστάθηκε στην καταχρηστική έξοδο της χώρας προς την πολεμική αυτοκτονία στο Μακεδονικό Μέτωπο και την Μικρά Ασία, ενόσω Γαλλία και Βρετανία του αρνούνταν την σύναψη επίσημης συμμαχίας και απαιτούσαν να εκχωρήσει η Ελλάδα την Δυτική Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία στους Βουλγάρους.

Cover H ELLAS EN MIKRA ASIA

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι, μεταξύ του 1916 και των αρχών του 1918, ο Ζαχάρωφ πηγαινοερχόταν ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Τούρκο Βεζύρη Ένβερ Πασά, προσφέροντας ζεστό χρήμα για να ανοίξει ο δρόμος του πολέμου. Αυτά δεν ήταν βέβαια χρήματα του ίδιου του Ζαχάρωφ: ήταν κυβερνητικές αγγλικές λίρες που του τις εξασφάλιζε ο Πρωθυπουργός Λόυντ Τζώρτζ και γαλλικά φράγκα που αργότερα φτιάξαν την Οθωμανική Τράπεζα με μεγαλομέτοχο τον Ζαχάρωφ.

Σε επιστολές και τηλεγραφήματα, που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 1916, μαθαίνουμε ότι ο Ζαχάρωφ είπε στον συνάδελφό του στην διαβόητη εταιρεία όπλων Βάικερς, Βίνσεντ Καγιάρντ , ότι αν του δοθούν “1,5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες, θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα να συνταχθεί με τους Συμμάχους (Αντάντ) σε 20 ημέρες”.

Στο κόλπο και οι Γάλλοι. Ο Ζαχάρωφ αναφέρει πως και η γαλλική κυβέρνηση ήθελε να τον στείλει στην Ελλάδα ως «Ambassadeur Extraordinaire» – Ειδικό Απεσταλμένο. Αλλά οι [Γάλλοι] ήθελαν να δέσουν τα χέρια του σε τέτοιο βαθμό που αρνήθηκε”.

Αμέσως, ο Καγιάρντ διοργάνωσε μια συνάντηση του Ζαχάρωφ με τον τότε Πρωθυπουργό Άσκουιθ, “ο οποίος συμφώνησε να βάλει το απαιτούμενο ποσό”.

Αλλά ο Βενιζέλος εμποδιζόταν από το υπεύθυνο ελληνικό Γενικό Επιτελείο και τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α’, που ήδη από το 1914 αρνούνταν να εκχωρήσει “την Καβάλα μετά της ενδοχώρας της” στους Βουλγάρους, όπως είχε συμφωνήσει με Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και να βγάλει την Ελλάδα στον Μεγάλο Πόλεμο χωρίς γραπτές εγγυήσεις εδαφικής της ακεραιότητας μετά το πέρας του, όπως διασώζει το “Ημερολόγιον-Αρχείον Γεωργίου Στρέιτ“. Οι συνεχείς παραιτήσεις του Βενιζέλου το 1915 αργούσαν την δουλειά. Έπρεπε οι Άγγλοι και οι Γάλλοι να λάβουν δραστικότερα μέτρα εναντίον των εχθρών του Βενιζέλου. Όπως και έκαναν…

Μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του 1917, ο Ζαχαρόφ, έβγαλε φτερά στα πόδια μεταξύ Λονδίνου και Γενεύης, χρησιμοποιώντας έναν άνθρωπο που ονομαζόταν Αμπντούλ Κάριμ Μπέη ως ενδιάμεσο με τον Τούρκο ηγέτη Ένβερ Πασά. Στα έγγραφα αναφέρετα ότι “ο Αμπντούλ Καρίμ Μπέη ζήτησε 500.000 δολάρια για γνωρίσει τον Ενβέρ στον Ζαχάρωφ. Και με άλλα 1,5 εκατομμύρια δολάρια, ο Ένβερ θα προσπαθήσει να αποσύρει στρατεύματα από τα μεσοποταμιακά και παλαιστινιακά μέτωπα, να ανοίξει τα Δαρδανέλια και να παραδώσει τα μέτωπα – όλα αυτά θα μπορούσαν να επιτευχθούν με άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που καταβάλλονται σε δόσεις και με την ολοκλήρωση του στόχου».

Ο Ντέιβιντ Λόυντ Τζώρτ, τότε πια πρωθυπουργός, ενδιαφερόταν, λένε τα χαρτιά. “Έδωσε στον Ζαχάρωφ ένα προκαταρκτικό douceur [γλυκαντικό] 2 εκατομμυρίων δολαρίων.”

“Τον Δεκέμβριο του 1917, ο Ζαχάρωφ συνάντησε τον Αμπντούλ Καρίμ Μπέη στη Γενεύη και του έδωσε $ 500,000 για τον εαυτό του και $ 1,5 εκατομμύριο για τον Ενβέρ Πασά. Στη συνέχεια, μέθυσε τον Αμπντούλ Κάριμ στο μεσημεριανό γεύμα και εκμαίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με μια συνάντηση των Κεντρικών Δυνάμεων, στην οποία ήταν παρόντες οι Κάιζερ, Χίντενμπουργκ και Βερντιντάν της Βουλγαρίας”.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1918, τον τελευταίο χρόνο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζαχάρωφ είχε γίνει ανυπόμονος. Ζήτησε από τον Αμπντούλ Καρίμ Μπέη να κανονίσει μια ακόμη συνάντηση με τον Ενβέρ Πασά στη Γενεύη. Τελικά, τα βρήκαν: Πέντε εκατομμύρια δολάρια έπρεπε να καταβληθούν στον Τούρκο ηγέτη για να επιτρέψει σε ένα βρετανικό υποβρύχιο να περάσει κρυφά μέσω των στενών των Δαρδανελλίων και να τορπιλίσει τα γερμανικά πολεμικά πλοία Goeben και Breslau, που είχε επιτρέψει ο με προσωπική του υπογραφή ο Ελευθέριος Βενιζέλος να περάσουν ανενόχλητα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, να ανθρακεύσουν με δική του ιδιόχειρη διαταγή και να συνεχίσουν μέχρι την Τουρκία, όπου θα εντασσόντουσαν στην πολεμική δύναμη των εχθρών των Ελλήνων!

Με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τους αφελείς και φανατισμένους πολιτικούς του συνεργάτες, ορισμένους ηγέτες του Στρατού, πλειάδα καλολαδωμένων και αγριεμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών) και κυρίως με τον Βασιλιά εξορισμένο, τους πιστούς του συνεργάτες κυνηγημένους, φυλακισμένους ή δολοφονημένους από το 1917 ως το 1920, ο Ζαχάρωφ είχε πετύχει την μπίζνα της ζωής του: “Σε τρεις ημέρες θα σου έχω έναν πόλεμο μούρλια”!

Cover King Konstantine I Greece Edouard Driault

Ενδεικτικές Πηγές:


IOANNIS NASIOULAS
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2019-08-07 22:56:53.

About Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

administrator
Ο Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

4 thoughts on “Ζαχάρωφ: “Έτσι λάδωσα τον Βενιζέλο για να συρθεί η Ελλάδα στον πόλεμο”

 1. Για να γίνουν όλα αυτά πιστευτά, καλό θα ήταν να δημοσιεύατε και τα έγγραφα του Foreign Office.

 2. Είναι βασιλικός αυτός που τα έγραψε και παραλογεί, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο !! Κάντε το κόπο και διάβαστε το άρθρο μέχρι τέλους, και θα καταλάβετε πολλά.!! π.χ …. να διώξει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο A΄από την Ελλάδα, επειδή αντιστάθηκε στην καταχρηστική έξοδο της χώρας προς την πολεμική αυτοκτονία στο Μακεδονικό Μέτωπο και την Μικρά Ασία.!! Δλδ κακώς ελευθερωσε ο Βενιζέλος την υπόλοιποη Μακεδονία και Θράκη και την Σμύρνη !! Μετά όμως ο ίδιος Κωνσταντίνος,του 1921 (που τον επανέφεραν οι Βασιλικοί) γιατί έκανε την σίγουρη αυτοκτονία τραβώντας για την Αγκυρα χωρις πλέον συμμάχους και εφόδια αλλά και την σίγουρη καταστροφή;; Διότι ακόμη κι αν έπαιρνε την Αγκυρα δεν είχαμ τοςυ πληθυσμούς να κρατήσουμε τα εδάφη. Χώρια που θα είχαμε ένα διαρκές αντάρτικο του Κεμάλ !! Αφού έκανε την υποχώρηση γιατί δεν οργάνωσε άμυνα ούτε έδωσε όπλα στοςυ Σμυρνιούς για αυτοάμυνα;;
  Επίσης γιατί έβγαλε τον Νόμο Νόμο 2870 του1922 για να μην έρθουν στην πατρίδα, οι ξεριζωμένοι μικρασιάτες !!

  Ολα αυτά έγιναν, διότι ήταν γαμπρός του Κάιζερ και Γερμανόφιλος, γιαυτό δεν ήθελε να βγεί η Ελλάς στον Α’ Παγκ. πόλεμο με τους Αγγλο-Γάλλους στα βαλκάνια κατά τςη Βουλγαρίας και Τουρκίας που ήταν σύμμαχοι τςη Γερμανίας !!,Επίσης ο Μεταξάς που ήταν κατά της Ελληνικής κατοχής στη Σμύρνη, γιατί δεν συγκράτησε τον κωνσταντίνο από την επίθεση για την Αγκυρα !!
  Θ αμπορύσα ν γράψω πολλά περισσότερα, αλλα αρκούμαι στα πιό λίγα, για όσους γνωρίζουν ιστορία. οσοι δεν γνωρίζουν μπορούν να παραπλανούνται από υποθ’έσεις και αναπόδεικτες κατηγορίες.

  Μην ξεχνάτε ο Σερ Μπάζιλ ήταν Ελλην και έμπορος όπλων … χάρις σε αυτόν εξοπλιστήκαμε τότε !!
  Ο Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου ήταν Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας, έμπορος όπλων αλλά και ευεργέτης των αρχών του 20ού αιώνα που διαδραμάτισε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην τότε ευρωπαϊκή πολιτική σε βαθμό τέτοιο ώστε να χαρακτηριστεί ο «μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης», ή ο «μυστηριώδης Έλληνας». Βικιπαίδεια
  Γέννηση: 6 Οκτωβρίου 1849, Μούγκλα, Τουρκία

 3. Σοβαρά και χρήσιμα ιστορικά στοιχεία. Τα γνωρίζουν οι Έλληνες πολιτικοι; Είναι αλήθεια ή στυλ ΝΟVARTIS;

Το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: