“Στο τέλος, οι Ιταλοί θα τον κρεμάσουν τον δικτάτορά των”, έγραφε προφητικά ο Ιωάννης Μεταξάς στο Ημερολόγιό το 1940…

Ο θάνατος του Μπενίτο Μουσολίνι, του Ιταλού φασιστή δικτάτορα, ήρθε στις 28 Απριλίου 1945, τις τελευταίες μέρες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, όταν εκτελέστηκε συνοπτικά από έναν Ιταλό παρτιζάνο στο μικρό χωριό Giulino di Mezzegra στη βόρεια Ιταλία.

Η γενικά αποδεκτή εκδοχή των γεγονότων είναι ότι ο Μουσολίνι πυροβολήθηκε από τον Walter Audisio, έναν κομμουνιστή ο οποίος χρησιμοποίησε το nom de guerre του “Συνταγματάρχη Valerio”. Ωστόσο, από το τέλος του πολέμου, οι συνθήκες του θανάτου του Μουσολίνι και η ταυτότητα του δολοφόνου του, αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενης σύγχυσης, διαμάχης και αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

Το 1940, ο Μουσολίνι οδήγησε τη χώρα του στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο από την πλευρά της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά σύντομα αντιμετώπισε την στρατιωτική αποτυχία όταν επιτέθηκε στην Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά. Μέχρι το φθινόπωρο του 1943, αναγκάστηκε να γίνει ο ηγέτης ενός γερμανικού ψευδο-κράτους μαριονετών στη βόρεια και κεντρική Ιταλία και αντιμετώπισε την προέλαση των συμμάχων από το νότο και μια ολοένα και πιο βίαιη εσωτερική σύγκρουση με τους αντάρτες.

Τον Απρίλιο του 1945, με τους Συμμάχους να διαπερνούν τις τελευταίες γερμανικές άμυνες στη βόρεια Ιταλία και μια γενική εξέγερση των αντιστασιακών στις πόλεις, η θέση του Μουσολίνι έγινε αβέβαιη. Στις 25 Απριλίου έφυγε από το Μιλάνο, όπου είχε την έδρα του, και προσπάθησε να δραπετεύσει στα ελβετικά σύνορα. Αυτός και η ερωμένη του, η Κλαρέτα Πετάτσι, συνελήφθησαν στις 27 Απριλίου από τοπικούς αντάρτες κοντά στο χωριό Ντόγκο στη λίμνη Κόμο. Ο Μουσολίνι και η Πετάτσι εκτελέστηκαν το επόμενο απόγευμα, δύο ημέρες πριν από την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ.

Τα πτώματα του Μουσολίνι και της Πετάτσι μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο και αφέθηκαν σε μια προαστιακή πλατεία, το Piazzale Loreto, έρμαιο σε ένα μεγάλο θυμωμένο πλήθος για προσβολή και σωματική κακοποίηση. Στη συνέχεια κρεμάστηκαν ανάποδα από μια μεταλλική δοκό πάνω από ένα πρατήριο καυσίμων στην πλατεία. Τα πτώματα χτυπήθηκαν, πυροβολήθηκαν και κακοποιήθηκαν με σφυριά, σε σημείο που να μην αναγωρίζονται πια.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Originally posted 2020-10-28 17:51:17.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.