Έκλεισε οριστικά το ζήτημα αναφορικά με το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα τεθούν προς πώληση, κατά απαίτηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι μονάδες που θα εκποιηθούν είναι η Μελίτη 1 της Φλώρινας, ισχύος 330 MW, η άδεια για τη Μελίτη 2 (450 MW), καθώς και οι μονάδες της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW. Στο πακέτο εκποίησης συμπεριλαμβάνονται και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν με λιγνίτη.

Παρά το γεγονός πως οδεύουν προς εκποίηση τμήματα του εθνικού πλούτου και εξαιρετικής σημασίας για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, “ειδικοί” της αγοράς διατυπώνουν δημοσίως αμφιβολίες για το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η δημοσιοποίηση φυσικά αυτών των εκτιμήσεων ευνοεί τους επενδυτές να επιτύχουν μία ακόμη καλύτερη τιμή αγοράς.

Την ίδια ώρα στη Φλώρινα προγραμματίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος επαναλαμβάνει από την πρώτη μέρα της εκλογής του ότι η ΔΕΗ είναι εθνικός πλούτος και δεν πωλείται απειλώντας ακόμη και με παραίτηση. Οι νέοι αγοραστές, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανες και απροετοίμαστες για τη λεγόμενη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο χειμώνας αναμένεται “θερμός”