Η βρετανική λίρα έληξε υψηλότερα την Πέμπτη έναντι ενός συνολικά ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ, παρά μια σειρά πιο επικίνδυνων από το αναμενόμενο στρατηγικών από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Η λίρα αρχικά υποχώρησε περισσότερο από 0,5% έναντι των μεγάλων νομισμάτων, πριν ανακτήσει τις περισσότερες από τις απώλειές της, αφού η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) αύξησε την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρακτικά της συνεδρίασης δείχνουν ότι η MPC συζήτησε τη χρήση αρνητικών επιτοκίων και ενημερώθηκε για το πώς μια τέτοια πολιτική «θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, εάν το δικαιολογούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την παραγωγή. “. Αυτό αποκλίνει κάπως από τα σχόλια που είχε κάνει προηγουμένως η Τράπεζα της Αγγλίας, στα οποία σημείωσε ότι τα επιτόκια του μηδενός ήταν μόνο μέρος της «εργαλειοθήκης» των μέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

Όπως περιμέναμε, η τράπεζα μίλησε επίσης για τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η MPC σημείωσε ότι οι προοπτικές ήταν «ασυνήθιστα αβέβαιες», αναφέροντας ρητά το Brexit, την πρόσφατη αύξηση των υποθέσεων covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το τέλος της βραχυπρόθεσμης εργασιακής ρύθμισης της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν, ωστόσο, ελαφρώς «chock», με τα μέλη της επιτροπής να ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ της μη αλλαγής αφού μέρος της αγοράς προέβλεπε έναν ή δύο αντιφρονούντες.

Πιστεύετε ότι η ανακοίνωση της BoE αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής κατά τη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο. Μολονότι η μετάβαση σε μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων είναι μια τέτοια επιλογή, πιστεύετε ότι παραμένει εξαιρετικά απίθανη το 2020. Μία μείωση 10 σημείων βάσης στο μηδέν θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα. Η πιο πιθανή επιλογή θα ήταν η τράπεζα να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισεκατομμύρια λίρες τον προσεχή Νοέμβριο. Με την BoE να είναι μία από τις λίγες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θέλουν να χαλαρώσουν την πολιτική τους τους επόμενους μήνες, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη λίρα στερλίνα.

Το δολάριο στις ΗΠΑ υποχωρεί

Το δολάριο ήταν πιο αδύναμο χθες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να χωνεύουν την ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη ότι δεν είναι πιθανή μία αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Οι Αμερικανοί χθες ήταν επίσης απογοητευτικοί. Οι εβδομαδιαίες αξιώσεις ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι άδειες οικοδόμησης και οι αρχές για τον Αύγουστο ήταν πιο αδύναμες από ό, τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Αυτό ακολουθεί τα στοιχεία της Τετάρτης που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό τους από τη συρρίκνωση του Απριλίου, αυξάνοντας μόλις 0,6% από μήνα σε μήνα. Αυτό είναι ένα ελαφρώς ανησυχητικό σημάδι ότι η ζήτηση θα μπορούσε να σταματήσει μετά την έντονη ανάκαμψη μετά τον περιορισμό και το πάγωμα στην οικονομία.

Υπάρχουν ελάχιστες οικονομικές εκθέσεις που δημοσιεύονται σήμερα, αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στα σχόλια του μέλους της ΕΚΤ De Guindos και της Schnabel σχετικά με τις περίεργα αισιόδοξες εξελίξεις της αγοράς. Εκτός από σημαντικές νέες πληροφορίες, θα μπορούσαμε να βιώσουμε ένα σχετικά ήρεμο χειμώνα στην αγορά συναλλάγματος.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy