Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσε πολυάριθμες ψευδείς και παραπλανητικές μελέτες που ενίσχυαν τους εθνικούς και διεθνείς πολιτικούς στόχους και καθοδηγούσαν τη λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τρία πρόσφατα παραδείγματα επεξηγούν το ζήτημα.

1) Covid, παιδιά και διαβήτης

Μια πρόσφατη μελέτη του CDC πρότεινε ψευδώς ότι ο Covid αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 στα παιδιά: δείτε τις κριτικές εδώ και εδώ. Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τα ποσοστά παχυσαρκίας, για παράδειγμα. Η παραπλανητική μελέτη του CDC δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών κατά του κορωνοϊού.

Στην πραγματικότητα, είναι τα εμβόλια κατά του Covid που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξημένα (προδιαβητικά) επίπεδα σακχάρου στο αίμα και απειλητική για τη ζωή διαβητική κετοξέωση, ενώ τα αναποτελεσματικά lockdown και το κλείσιμο των σχολείων έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Και πιθανότατα διαβήτη.

2) Μάσκες προσώπου στα σχολεία

Τον Σεπτέμβριο, το CDC δημοσίευσε μια μελέτη που ισχυριζόταν ψευδώς ότι οι μάσκες μείωσαν τις μολύνσεις από κορωνοϊό στα σχολεία. Δείτε τις κριτικές εδώ και εδώ. Η μελέτη χαρακτηρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ως “βαθιά παραπλανητική” και “πολύ αθεμελίωτη επιστήμη”.

Στην πραγματικότητα, οι μάσκες προσώπου δεν είχαν καμία επίδραση στις λοιμώξεις από κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα, η επίσημη σχολική μελέτη του CDC από τον Μάιο του 2021 το επιβεβαίωσε, αλλά το αποτέλεσμα δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Πιο πρόσφατα, το CDC άρχισε να προτείνει μάσκες N95 / FFP2 στο ευρύ κοινό, αλλά δεδομένα από τη Γερμανία και την Αυστρία έδειξαν ήδη το 2021 ότι ούτε αυτές οι μάσκες είχαν καμία επίδραση.

3) Φυσική ανοσία

Τον Οκτώβριο, το CDC δημοσίευσε μια μελέτη που ισχυριζόταν ψευδώς ότι η ανοσία του εμβολίου ήταν πιο ισχυρή από τη φυσική (δηλαδή την επίκτητη από λοίμωξη) ανοσία. Δείτε τις κριτικές εδώ και εδώ.

Στην πραγματικότητα, η φυσική ανοσία έχει αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική από την ανοσία του εμβολίου, ακόμη και έναντι της παραλλαγής όμικρον (αν και σε μικρότερο βαθμό).

Μπόνους: Εμβόλια Covid και παιδιά

Τον Δεκέμβριο, ο διευθυντής του CDC δήλωσε δημόσια ότι «δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα ασφάλειας», κατά τον εμβολιασμό μικρών παιδιών (5-11), ενώ το σύστημα αναφοράς VAERS του CDC είχε ήδη δείξει πολυάριθμες περιπτώσεις σοβαρών καρδιαγγειακών, νευρολογικών και αλλεργικών ανεπιθύμητων ενεργειών σε αυτή η ηλικιακή ομάδα σε πολύ χαμηλό κίνδυνο σοβαρού κορονοϊού.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η καθοδήγηση για την πανδημία από το CDC των ΗΠΑ, καθώς και η αναφορά των μέσων ενημέρωσης και η λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βασίζονται σε αυτήν, έχουν συχνά αποδειχθεί παραπλανητικές και αδικαιολόγητες. Για να αποφύγουν τις εκστρατείες πολιτικής παραπληροφόρησης, οι πολίτες θα πρέπει πάντα να ελέγχουν κριτικά τους επίσημους -και επίμονους- ισχυρισμούς.

Originally posted 2022-01-15 18:14:51.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.