Media-Manipulation-and-Disinformation-Online

Η Wikipedia θεωρείται γενικά ως μια ανοικτή, διαφανής και ως επί το πλείστον αξιόπιστη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Ωστόσο, μετά από προσεκτικότερη επιθεώρηση, αυτό αποδεικνύεται ότι δεν συμβαίνει.

grecobooks -50%

Στην πραγματικότητα, η Αγγλική Βικιπαίδεια, με τις 9 δισεκατομμύρια προβολές σελίδων σε παγκόσμιο επίπεδο ανά μήνα, κυριαρχείται από μόλις 500 ενεργούς διαχειριστές, των οποίων η πραγματική ταυτότητα σε πολλές περιπτώσεις παραμένει άγνωστη.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% του συνόλου του περιεχομένου της Wikipedia συντάσσεται μόνο από το 1% όλων των εκδοτών της Wikipedia, το οποίο και πάλι ανέρχεται σε μόλις μερικές εκατοντάδες άγνωστους ανθρώπους.

Προφανώς, μια τέτοια αδιαφανής και ιεραρχική δομή είναι επιρρεπής σε διαφθορά και χειραγώγηση, οι περιβόητοι «πληρωμένοι συντάκτες» που προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις αποτελούν μόνο ένα παράδειγμα.

Πράγματι, ήδη από το 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάλληλοι της CIA και του FBI επεξεργάζονται άρθρα Wikipedia σχετικά με αμφιλεγόμενα θέματα, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος στο Ιράκ και η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντανάμο.

Επίσης, το 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας από τους πιο δραστήριους και σημαντικούς διαχειριστές Wikipedia της Αγγλίας, που ονομάζεται “Slim Virgin”, ήταν στην πραγματικότητα ένας πρώην βρετανός πληροφοριοδότης πληροφοριών.

Πιο πρόσφατα, ένας άλλος εξαιρετικά παραγωγικός συντάκτης της Wikipedia, που έχει το ψευδόνυμο “Philip Cross”, αποδείχθηκε ότι συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και αρκετούς δημοσιογράφους.

Στη Γερμανία, ένας από τους πιο επιθετικούς συντάκτες της Wikipedia εκτέθηκε, μετά από διετή νομική μάχη, ως πολιτικός προϊστάμενος που υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό ως εθελοντής.

Ακόμη και στην Ελβετία, άγνωστοι κυβερνητικοί υπάλληλοι είχαν εντοπισθεί με επιθετικές καταχωρήσεις στη Βικιπαίδεια για την ελβετική μυστική υπηρεσία λίγο πριν από δημόσιο δημοψήφισμα για τον οργανισμό.

Πολλά από αυτά τα άτομα επεξεργάζονται άρθρα σχεδόν όλη την ημέρα και κάθε μέρα, υποδεικνύοντας ότι είναι είτε εξειδικευμένα άτομα είτε, στην πραγματικότητα, λειτουργούν σε επαγγελματικό πλαίσιο.

Επιπλέον, τα άρθρα που επεξεργάστηκαν αυτά τα άτομα δεν μπορούν εύκολα να αναθεωρηθούν, αφού οι προαναφερόμενοι διαχειριστές μπορούν πάντα να επαναφέρουν τις αλλαγές ή απλά να μπλοκάρουν εντελώς τους χρήστες που διαφωνούν.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτών των συγκεκαλυμμένων εκστρατειών φαίνεται να προωθεί τις κυβερνητικές θέσεις της Δύσης και του Ισραήλ, καταστρέφοντας τη φήμη των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και πολιτικών.

Τα άρθρα που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το είδος χειραγώγησης περιλαμβάνουν πολιτικά, γεωπολιτικά και συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, καθώς και βιογραφίες ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και πολιτικών.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales, φίλος του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και ενός “Νέου Ηγέτη” του Φόρουμ του Νταβός, έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα αυτές τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για το Νταβός, το Wikimedia έχει συγκεντρώσει μια περιουσία μεγαλύτερη από 160 εκατομμύρια δολάρια, δωρεά σε μεγάλο βαθμό όχι από φοιτητές, αλλά από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και αξιόλογα ιδρύματα.

Επιπλέον, τα αμερικανικά κοινωνικά μέσα και οι πλατφόρμες βίντεο αναφέρονται όλο και περισσότερο στην Wikipedia για να πλαισιώσουν ή να καταπολεμήσουν “αμφιλεγόμενα” θέματα. Οι αποκαλύψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί ίσως να εξηγήσουν γιατί.

Ήδη ο καταγγέλλων της NSA, Edward Snowden, αποκάλυψε πως οι απάτες χειραγωγούν διαδικτυακές συζητήσεις, και πιο πρόσφατα, ένας ανώτερος υπάλληλος του Twitter αποδείχθηκε αξιωματικός “psyops” του βρετανικού στρατού.

Αγορά Βιβλίου: Δορύλαιον-Σαγγάριος 1921 (Δωρεάν Αποστολή)

ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ-ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ 1921. Αναμνήσεις και επίσημα έγγραφα από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Πρίγκηπας Ανδρέας των Ελλήνων. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 428. ISBN: 978-618-5383-08-4

€18,02