The Acts of the 8th conference about Ancient Macedonia have been published.

Unfortunately a scholar published in these Acts a paper in which she asserts that the throne as attribute of royalty was established in Macedonia only with the conquer of Persia by Alexander the Great. The obvious aim of this assertion is to downdate the royal tomb II of Vergina, which is attributed on solid ground to Philip II.

I report here few passages which testify beyond any doubt that thrones as attributes of kingly status were already well known in classical Greece. The above reported assertion has NOT scientific dignity.

“θ. βασιλήϊος” Hdt.1.14, cf. X. HG1.5.3, etc.;

“Ζηνὸς ἐπὶ θρόνον” Theoc.7.93: metaph., Pl.R.553c: pl.,

“ἐν θρόνοις ἥμενοι” A.Ch.975;

“ἐκ τυραννίδος θρόνων τ᾽ ἄϊστον ἐκβαλεῖν” Id.Pr.910;

“Διὸς θρόνοι” S.Ant.1041, cf. Ar.Av.1732; king’s estate or dignity,

“σκῆπτρα καὶ θρόνους” S.OC425, cf.448;

[“γῆς] κράτη τε καὶ θρόνους νέμω” Id.OT237, cf. Ant.166.

Originally posted 2021-11-08 18:11:37.

Written by

Antonio CORSO

Ο Antonio CORSO αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την Στήλη "Αρχαίος Κόσμος". Γεννήθηκε στο Baone, στην επαρχία Padova, της ΒΑ Ιταλίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Padova, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Αρχαιολογίας. Ειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική και στην αρχαιοελληνική γλυπτική. Το 1984, με υποτροφία της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, έρχεται στην Αθήνα και από τότε συνδέεται στενά με την Ελλάδα. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου στον μεγάλο γλύπτη της αρχαιότητας, τον Πραξιτέλη. Για αρκετά χρόνια υπήρξε επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Padova. Την ίδια περίοδο δίδαξε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και μεγάλου αριθμού άρθρων. Έχει βραβευτεί για τη μελέτη του για τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο και πρόσφατα με το βραβείο του Lord Marks Charitable Trust. Έχει λάβει αλλεπάλληλες υποτροφίες από επιστημονικά ιδρύματα και φορείς και έχει συνεργαστεί με κορυφαία ερευνητικά κέντρα (της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Γεωργίας και της Ρωσίας). Βάση του, ωστόσο, παραμένει η Αθήνα.