photo of pregnant woman

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση βρετανικών δεδομένων, ο εμβολιασμός κατά της Covid κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με 33% αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας.

Σημείωση: Το άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Οι αναγνώστες καλούνται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Μια προκαταρκτική ανάλυση των βρετανικών δεδομένων θνησιγένειας, προσαρμοσμένη κατά Bayesian για την ηλικία και το τρίμηνο κύησης, από έναν ανεξάρτητο αναλυτή δεδομένων, διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με 33% αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες (ελάχ./μέγ. Εκτίμηση: 11 % και 57%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο απόλυτος κίνδυνος θνησιγένειας (μετά την εβδομάδα 20) είναι μάλλον μικρός (συνήθως περίπου 0,5%) και τα βρετανικά δεδομένα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού. Επιπλέον, τα στοιχεία καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2021, κατά την οποία εμβολιάστηκαν μόνο 25.000 περίπου από τις 355.000 μητέρες και οι περισσότερες από αυτές (71%) έλαβαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μόνο στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Τέλος, η Βρετανία χρησιμοποιούσε κυρίως το εμβόλιο DNA AstraZeneca.

Ωστόσο, εάν και οι 355.000 έγκυες γυναίκες είχαν εμβολιαστεί και εάν η εκτίμηση του πρόσθετου κινδύνου 33% είναι σωστή και αιτιολογικά σχετιζόμενη, αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 600 επιπλέον θνησιγενή μωρά στη Βρετανία και περίπου 6.000 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μαζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CDC των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μια «διάγνωση της covid» μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιγένειας, αλλά δεν κολλάει κάθε έγκυος γυναίκα και ο εμβολιασμός δεν προλαμβάνει απαραίτητα τον κορωνοϊό.

Η παραπάνω ανάλυση δεν περιλαμβάνει ακόμη αποβολές (πριν από την εβδομάδα 20, που επηρεάζουν περίπου το 16% των γνωστών κυήσεων) ή πιθανούς νεογνικούς θανάτους (π.χ. ανεξήγητη αύξηση των νεογνικών θανάτων στη Σκωτία τον Σεπτέμβριο) ή πιθανές γενετικές ανωμαλίες (π.χ. αναφορές καρδιαγγειακών ανωμαλιών) .

Μια σχετική ερώτηση αφορά τον πιθανό μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό αντίκτυπο των εμβολίων κατά της Covid, με πολυάριθμες ανέκδοτες αναφορές που περιγράφουν αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές, εγκεφαλικά και εγκεφαλικά ανευρύσματα σε προηγουμένως υγιή παιδιά και νεαρούς ενήλικες μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Συνολικά, το καθαρό όφελος από τον εμβολιασμό υγιών εγκύων γυναικών, που συνιστάται από τις περισσότερες υγειονομικές αρχές παρά την έλλειψη δεδομένων κλινικών δοκιμών , παραμένει μάλλον αμφίβολο. Ως προηγούμενο παράδειγμα, το μεγαλύτερο σκάνδαλο φαρμάκων που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, το σκάνδαλο της θαλιδομίδης ή contergan της δεκαετίας του 1960, εκτιμάται ότι προκάλεσε περίπου 10.000 γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 νεογνικών θανάτων.

Originally posted 2022-01-09 22:53:09.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.