Γιατί παρατηρείται σημαντική μείωση των γεννήσεων στη Γερμανία, την Ελβετία και άλλες χώρες – εννέα μήνες μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών κατά της Covid;

Τα εμβόλια κατά της Covid επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανδρών ή των γυναικών;

Μια ισραηλινή μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Andrology, φαινόταν ότι βρήκε μείωση 15% στη συγκέντρωση του σπέρματος τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με mRNA κατά της Covid. Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η μείωση ήταν προσωρινή, αλλά τα δεδομένα στην πραγματικότητα δεν έδειξαν ανάκαμψη, απλώς ένα μεγαλύτερο διάστημα εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, η μελέτη ήταν πολύ μικρή (μόλις 37 συμμετέχοντες), δεν είχε ομάδα ελέγχου (για να αποκλειστούν οι εξωτερικές επιδράσεις) και αρκετές άλλες μελέτες δεν βρήκαν τέτοια μείωση στη συγκέντρωση του σπέρματος – ορισμένες μάλιστα βρήκαν μια υποτιθέμενη αύξηση, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα τέτοιων μετρήσεων.

Έτσι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων σκεπτικιστών για το εμβόλιο της Covid, η πρόσφατη ισραηλινή μελέτη δεν απέδειξε ότι ο εμβολιασμός με mRNA μειώνει τη συγκέντρωση ή την ποιότητα του σπέρματος. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν μια τέτοια επίδραση. Από την άλλη πλευρά, μια λοίμωξη Covid μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την ποιότητα του σπέρματος, αλλά αυτό δεν είναι απροσδόκητο μετά από οποιαδήποτε μόλυνση ή ασθένεια.

Τούτου λεχθέντος, νέα δεδομένα γεννήσεων από τη Γερμανία και την Ελβετία εγείρουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, και οι δύο χώρες κατέγραψαν σταθερή μείωση 10% έως 15% (σε σύγκριση με τις προσδοκίες) στις μηνιαίες γεννήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο / Απρίλιο 2022 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) – δηλαδή ακριβώς εννέα μήνες μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού κατά της Covid στο γενικό πληθυσμό τον Απρίλιο / Μάιο 2021.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η σημαντική μείωση; Οφείλεται σε συμπεριφορικούς ή βιολογικούς παράγοντες;

Το χειμερινό lockdown στη Γερμανία έληξε μόλις τον Μάιο του 2021, ενώ το πολύ πιο ήπιο lockdown στην Ελβετία έληξε ήδη στις αρχές Μαρτίου 2021. Στοιχεία από τη Βρετανία και από τη Νέα Υόρκη είχαν ήδη δείξει ότι κατά τα πρώτα lockdown στις αρχές του 2020, 10% έως 20% λιγότερα μωρά συλλαμβάνονταν. Έτσι, είναι πιθανό η μείωση των ποσοστών γεννήσεων στη Γερμανία και την Ελβετία να είναι άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα των περιορισμών, αν και τα χρονικά πλαίσια δεν ταιριάζουν πλήρως (καμία μείωση στα τέλη του 2021, ούτε στα τέλη του 2020).

Όσον αφορά τους βιολογικούς παράγοντες, η Γερμανία και η Ελβετία είχαν δύο κύματα Δέλτα της Covid το καλοκαίρι και τις αρχές του χειμώνα του 2021, που μπορεί να επηρέασαν τα ποσοστά γεννήσεων ζώντων τέκνων (π.χ. αυξάνοντας τις αποβολές), αν και η μείωση των γεννήσεων είναι πραγματικά ορατή μόνο από τον Ιανουάριο του 2022. Πρόσφατα δεδομένα γέννησης από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να είναι ακόμη διαθέσιμα.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς κατά της Covid; Οι εμβολιασμοί κατά της Covid θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και τη σύλληψη, τις αποβολές (πριν από την εβδομάδα 20, που συνήθως επηρεάζουν το 10% έως 20% όλων των κυήσεων, μερικές φορές μη ανιχνεύσιμες) και/ή τις θνησιγένειες (μετά την εβδομάδα 20, που συνήθως επηρεάζουν περίπου το 0,5% όλων των κυήσεων).
Προηγούμενες μελέτες υποστήριξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid δεν είχε καμία επίδραση στις θνησιγένειες, αλλά η ανεξάρτητη εκ νέου ανάλυση έδειξε ότι τα δεδομένα στην πραγματικότητα υποδηλώνουν αύξηση 30% στις θνησιγένειες.

Επιπλέον, έχουν υπάρξει ευρέως διαδεδομένες και επίσημα αναγνωρισμένες αναφορές για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μετά τον εμβολιασμό (πάνω από 30.000 αναφορές μόνο στη Βρετανία). Επίσημες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου σε βρέφη που θηλάζουν (πάνω από 60 αναφερόμενα κρούσματα μόνο στη Γερμανία)· μια ακόμη ανεξήγητη, παροδική αύξηση των θανάτων νεογνών σε χώρες όπως η Σκωτία. Και αναφορές από Αυστριακές μαίες για αύξηση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid.

Εν τω μεταξύ, η Pfizer δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη δοκιμή εμβολίου σε έγκυες γυναίκες.

Θεωρητικά, τα εμβόλια κατά της Covid ενδέχεται να επηρεάσουν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη με άμεσους τρόπους (π.χ. μέσω ωοθηκών ή σπερματοζωαρίων) ή με έμμεσους τρόπους (π.χ. μέσω ανοσολογικών, ορμονικών ή αγγειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μικροθρόμβων αίματος). Μια επίσημη ιαπωνική μελέτη βιοκατανομής έδειξε ότι μη τετριμμένες ποσότητες νανοσωματιδίων λιπιδίων του εμβολίου mRNA του Pfizer καταλήγουν πράγματι στις ωοθήκες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των ωοθυλακίων.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο κάποιες γυναίκες, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα εμβολιαστούν, να αποφάσισαν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, θα περίμενε κανείς να δει μια ανάκαμψη του ποσοστού γεννήσεων μέσα σε λίγους μήνες.

Συμπερασματικά , δεδομένα τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Ελβετία δείχνουν σημαντική μηνιαία μείωση 10% έως 15% στις γεννήσεις ζώντων γεννήσεων από τον Ιανουάριο του 2022 έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να οφείλεται σε συμπεριφορικές ή βιολογικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών κατά της Covid που ξεκίνησαν εννέα μήνες νωρίτερα.

Οι υγειονομικές αρχές και οι ερευνητές θα πρέπει να διερευνήσουν επειγόντως την πραγματική αιτία ή τα αίτια αυτού του φαινομένου, με βάση δεδομένα από πρόσθετες χώρες με και χωρίς lockdown, καθώς και με και χωρίς εμβόλια mRNA-νανολιπιδίου.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας της Δανίας αναγνώρισε πρόσφατα ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της Covid ήταν «λάθος» και ότι «δεν θα το έκαναν ξανά».

Originally posted 2022-06-27 19:51:35.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.