Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αν και επί της αρχής φαίνεται πως θα καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα η υποδόση των 6,7 δισ., οι ξένοι συνεχίζουν να διατηρούν ορισμένες ενστάσεις και ανησυχίες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η πορεία των τραπεζών αναφορικά με τον ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Έχοντας διαπιστώσει πως ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας δηλώνει την απόλυτη αντίθεση στους πλειστηριασμούς, ενέτειναν την πίεση στην ελληνική Κυβέρνηση, ζητώντας εγγυήσεις για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών προκειμένου να δοθεί ένα σημαντικό τμήμα της προσυμφωνηθείσας δόσης.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκπληρώσει 89 από τα 113 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της χθεσινής αξιολόγησης και παρά τις “τιμητικές” δηλώσεις των ξένων δανειστών πως με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο η διαπραγμάτευση έγινε ευκολότερη από ποτέ, οι ξένοι πιέζουν σκληρά.

Το 1,9 των 6,7 δισ. θα εκταμιευθεί μόνο αν εκτελεστούν σωστά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και παράλληλα εκπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών. Σημαντική επίσης είναι και η συζήτηση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφορικά με την διάρκεια της εποπτείας της χώρας.

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν πως η χώρα δεν θα οπισθοδρομήσει στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που ερμηνεύεται ως διατήρηση της εποπτείας στο διηνεκές, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στα πρόσωπα και στις πολιτικές της χώρας μας.