Με νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται άμεσα, δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακόμη και οι πρώτες κατοικίες, αφού δεν προβλέπεται οποιοδήποτε πλαίσιο ασφαλείας των πρώτων κατοικιών, όπως επαναλάμβαναν σε όλα τα επίπεδα δημοσίως κυβερνητικοί κύκλοι. Ακόμη και για οφειλές της τάξεως των 500 ευρώ, πρώτη κατοικία, λοιπά ακίνητα, οικόπεδα και κάθε μορφής ακίνητη περιουσία θα ξεκινάει από ιστορικά χαμηλές τιμές εκκίνησης.

Όπως ζητούν οι ξένοι και αναφέρεται ρητά ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών δεν θα εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες αλλά από τις εμπορικές. Λαμβάνοντας υπόψιν την κολοσσιαία καθίζηση της αγοράς ακινήτων, θα δούμε τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα ξεπερνούν το 1/3 της πραγματικής αξίας.

Ως τώρα για χρέη στις εφορίες προχωρούσαν οι πλειστηριασμοί οφειλετών ποσών μεγαλύτερων των 100.000 ευρώ. Επίσης σημαντικό είναι πως, αν η τιμή εκκίνησης δεν ήταν υψηλότερη της αντικειμενικής, οι πλειστηριασμοί χαρακτηρίζονταν συνήθως άγονοι και ακολουθούσε η διακοπή τους.

Από εδώ και στο εξής δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο και οι οφειλέτες θα  βλέπουν τις περιουσίες τους στο σφυρί από την οθόνη του υπολογιστή τους.