child abuse

Η υπόθεση ενός άνδρα στο Τενεσί που καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε 21 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας χρησιμεύει ως σημαντική υπενθύμιση στους γονείς και τα παιδιά για τους κινδύνους ενός διαδικτυακού κόσμου, όπου τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως εμφανίζονται και οι παιδεραστές μπορεί να κρύβονται σε πολλές ψηφιακές γωνίες.

Ο Μπράιαν Κ. Χέντριξ καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος σε σχέση με τη λειτουργία του σε δύο ιστότοπους των οποίων ο μοναδικός σκοπός ήταν να εξαπατήσει τα παιδιά να κάνουν σεξουαλικά άσεμνες δραστηριότητες που καταγράφει κρυφά ο ίδιος και οι συνωμότες του. Σε μια έρευνα εντοπίστηκαν περισσότερα από 300 παιδιά της Αμερικής που ήταν θύματα – μερικά ηλικίας έως 8 ετών – και περίπου 1.600 νέοι που προσελκύθηκαν στους ιστότοπους.

Οι παιδόφιλοι εξαπάτησαν τα νεαρά τους θύματα δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου έθεσαν ως έφηβοι για να παρασύρουν τα παιδιά στους ιστότοπούς τους. Όταν οι νέοι προσγειώθηκαν στους ιστότοπους, ο 42χρονος Hendrix και οι εγκληματικοί του συνάδελφοι τους έδειξαν προ-ηχογραφημένα σεξουαλικά βίντεο προηγούμενων θυμάτων για να κάνουν τα νέα θύματα να πιστεύουν ότι συνομιλούν με τους φίλους τους.

Μόλις δελεάστηκαν στους ιστότοπους, οι εγκληματίες – που μεταμφιέζονται ως έφηβοι – χρησιμοποίησαν εξελιγμένες ψυχολογικές τακτικές για να εξαναγκάσουν πολλά από τα παιδιά να ασχοληθούν με σεξουαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τις κάμερες στα tablet τους, τα smartphone και τους επιτραπέζιους υπολογιστές τους – όλες τις οποίες ηχογράφησαν οι ενήλικες.

“Ο Hendrix ήταν ένα από τα πολλά βασικά μέλη της συνωμοσίας”, δήλωσε ο Ειδικός Πράκτορας Paul Cha του Τμήματος Βίαιων Εγκλημάτων κατά των Παιδιών του FBI. «Οι παιδόφιλοι είναι πολύ ενεργοί στο διαδίκτυο», είπε. «Ο αριθμός τους είναι τεράστιος και η εμβέλειά τους είναι μεγάλη. Παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών. Όταν συνειδητοποίησαν πόσο δημοφιλείς είναι οι ιστότοποι συνομιλίας με τα παιδιά, βρήκαν έναν τρόπο να το εκμεταλλευτούν ».

Η έρευνα υπό την ηγεσία του FBI, που ονομάστηκε Operation Subterfuge, έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στην καταδίκη οκτώ άλλων εκτός του Hendrix, με μέσες ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 ετών. Ο Τσα εξήγησε ότι τα περισσότερα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στην εκμετάλλευση δεν είχαν ιδέα ότι είχαν πέσει θύματα.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν Αμερικανοί, αλλά τα θύματα βρίσκονταν επίσης στον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες. Λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που επηρεάστηκαν, οι ερευνητές ζήτησαν τη βοήθεια του Γραφείου Βοήθειας για Θύματα του FBI για να ενημερώσουν τους γονείς για τα εγκλήματα και να προσφέρουν βοήθεια. Όταν επικοινωνήθηκε με το FBI, ο Τσα είπε, «Πολλοί από τους γονείς ήταν σε πλήρη σοκ».

Τα θύματα και οι οικογένειές τους προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο Daniel Johns, έναν ερευνητή της Επιχείρησης Subterfuge «Υπήρχαν θύματα που ήρθαν από καλά σπίτια με πολύ ενεργούς, σταθερούς γονείς».

Οι παιδόφιλοι είναι ειδικοί στην περιποίηση και τον εξαναγκασμό νεαρών, είπε ο Johns, και μερικές φορές έως και 20 ενήλικες που παρουσιάζονταν ως έφηβοι ήταν στους ιστότοπους, χειραγωγώντας τα παιδιά. «Οι καταναγκαστικές τακτικές τους –ο συνεχής φραγμός στο μυαλό ενός παιδιού– κατάφεραν να διαλύσουν τα εμπόδια τους», είπε. «Αυτές οι τακτικές έχουν τελειοποιηθεί από τα αρπακτικά για να κάνουν το παιδί να αισθάνεται άσχημα. Και όλοι οι ενήλικες δούλευαν όλοι μαζί. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά πραγματικά δεν είχαν καμία πιθανότητα. ”

Ο Johns, ένας βετεράνος ερευνητής εκμετάλλευσης παιδιών, είπε ότι αυτή η υπόθεση αντιπροσώπευε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας από την πλευρά των παιδεραστών που δεν έχει ξαναδεί. «Από τη δημιουργία του δικού τους ιστότοπου έως του να δοθεί σε αυτόν τον ιστότοπο η δυνατότητα καταγραφής της εγκληματικής δραστηριότητας και, στη συνέχεια, να είναι δυνατή η λήψη του – μαζί με την πολυπλοκότητα, τον συντονισμό και τον καλλωπισμό για να μπορέσουμε να διαλύσουμε όλα τα εμπόδια του παιδιού – είναι ανησυχητικά.”

Όλο και περισσότερο, τα παιδιά όλων των ηλικιών κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε συσκευές που τους επιτρέπουν να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Ο Johns προτρέπει τους γονείς να ακολουθήσουν μερικούς απλούς κανόνες όσον αφορά τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τη χρήση του Διαδικτύου γενικά για τα παιδιά: «Πείτε στα παιδιά σας ότι εάν δεν έχουν γνωρίσει το άτομο στην πραγματική ζωή, δεν πρέπει να είναι φίλοι στο Διαδίκτυο». είπε, προσθέτοντας, “Περιορίστε τη χρήση της συσκευής του παιδιού σας σε κοινόχρηστους χώρους του νοικοκυριού και αποθηκεύστε αυτές τις συσκευές στο δωμάτιό σας τη νύχτα.”


Πηγή: https://www.fbi.gov/news/stories/threat-from-pedophiles-online-is-vast-and-extensive

Αγορά Βιβλίου: Τα πενήντα χρόνια της ζωής μου (Δωρεάν Αποστολή)

Τα πενήντα χρόνια της ζωής μου. Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδος. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Πρώτη Έκδοση: 1926. Διαστάσεις: 17Χ24. Σελ. 472. ISBN: 978-618-5383-19-0

€24,38