Ο Garry Winogrand γεννημένος το 1928 στη Νέα Υόρκη με σπουδές αρχικά στη ζωγραφική και έπειτα στη φωτογραφία στο πανεπιστήμιο Columbia, δραστηριοποιήθηκε και εργάστηκε για μεγάλο μέρος της ζωής του στην πόλη όπου γεννήθηκε. Το φωτογραφικό του έργο ήταν επηρεασμένο από προγενέστερους μεγάλους φωτογράφους «δρόμου» όπως ο Robert Frank και ο Walker Evans.

Ο Winogrand απαθανάτιζε την οπτική δυσαρμονία της πόλης, τους ανθρώπους, τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους και «οτιδήποτε μπορούσε να μοιάζει με φωτογραφία μετά τη λήψη του», όπως δήλωνε, χωρίς να θέλει να περάσει κάποιο νόημα μέσω αυτής.

2.png

 

Η οπτική του ξέφευγε από τους τετριμμένους κανόνες της φωτογραφίας, τον ίσιο ορίζοντα την αυστηρή φόρμα, και το άκρως ισορροπημένο κάδρο. Η αίσθηση που αποπνέουν οι φωτογραφίες του Winogrand είναι το συνεχές και αδιάλειπτο κυνήγι της ζωτικότητας και της έκφρασης, χωρίς να αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο στον παρατηρητή να σκεφτεί ότι κάτι θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί καλύτερα στο κάδρο. Η άμεση απόκριση από τον Winogrand σε οτιδήποτε μπορούσε να δει και να αποτυπώσει με τη φωτογραφική του μηχανή ως θέμα, ήταν ο λόγος εμφάνισης των στραβών κάδρων που τον χαρακτήρισαν σε μεγάλο βαθμό.

 

Καταγραφή.PNG

Από τα πιο στυλιζαρισμένα και λιτά του κάδρα με ίσιο ορίζοντα έως τα πιο πληθωρικά κεκλιμένα,  η αρμονία και οι σχέσεις των αντικειμένων που αναπτύσσονται με την παρουσία ή απουσία έκφρασης ή υλικής υπόστασης εντός των τεσσάρων πλευρών του φωτογραφικού χαρτιού αναδεικνύουν ένα βλέμμα τόσο ζωτικό όσο και διαυγές ως προς την απόδοση, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του: «Όταν φωτογραφίζω βλέπω τη ζωή. Αυτό έχω να αντιμετωπίσω».

3.jpg

Ο Winogrand έλαβε πλειάδα χορηγιών για να προάγει το φωτογραφικό του έργο, μερικές εκ των οποίων: Guggenheim Fellowships & National Endowment. Το φωτογραφικό του έργο υπήρξε θέμα σε διάφορα μουσεία και εκθέσεις, και συμπεριλήφθηκε το 1967 στο “New Documents” που χορηγήθηκε από τον John Szarkowski στο Museum of Modern Art, στη Νέα Υόρκη.

Το 1970 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «The Animals» , ακολούθησαν και άλλα, μερικά εξ αυτών το «Public Relations», το «Stock Photographs» και το «Women Are Beautiful».

Το 2013 το μουσείο του San Francisco φιλοξένησε πάνω από 160 έργα του Winogrand τα οποία με τη σειρά τους ταξίδεψαν σε διάφορους χώρους τέχνης και μουσεία όπως την National Gallery of Art in Washington D.C., The Metropolitan Museum of Art – New York, Jeu de Paume – Paris, France, Fundacíon MAPFRE – Madrid, Spain.

 

 

333.jpg

 

Απεβίωσε ξαφνικά το 1984 στο Los Angeles αφήνοντας περίπου 6500 φίλμ τα οποία ποτέ δεν είδε. Ο Garry Winogrand δεκαετίες μετά το θάνατο του εμπνέει με τις φωτογραφίες του σύγχρονους φωτογράφους δρόμου μέσω μιας παγιωμένης πλέον από  τεχνικής άποψης προσέγγιση, όπου η σύνθεση η διαίσθηση και η οπτική συγκλίνουν πρός ένα σημείο ταυτόσημο της εκφραστικότητας με ένα τρόπο μοναδικό.

 

DP117889.jpg

 

Originally posted 2017-11-29 07:55:07.