Ως “προσωπική διπλωματική νίκη” του πολυχρονεμένου γιου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν στελέχη του κλειστού του κύκλου (σ.σ. συγγενείς του, σε κάθε περίπτωση) την “αποκαθήλωση” του αγάλματος του “Καβαλάρη” στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Το άγαλμα προφανώς παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, που οδήγησε με το σπαθί τεταμένο προς ανατολάς τους Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων στο οικουμενικό τους μεγαλείο.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες στην ΝΔ!

“Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά”! Έτσι σχολίαζαν έμπειροι παρατηρητές των εσωκομματικών στην Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Μακεδόνα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και συνεχίζουν: “Ο Κυριάκος ήθελε να βουλώσει τα στόματα όλων των κακόβουλων επικριτών του, ότι υλοποιεί με άγρια χαρά και μέχρι κεραίας την προδοτική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, υλοποιώντας την μεγάλη διπλωματική του πρωτοβουλία ανήμερα του κλεισίματος των εσωκομματικών εκλογών”.

Πράγματι, σχεδόν κανείς από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας δεν διέβλεπε ή προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατέληγε ο πιο πορωμένος πάτρωνας των εχθρών της Μακεδονίας στο εσωτερικό της Ελλάδος και στην κονίστρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε το πίστευαν, ούτε και το καλοπιστέψαν, τόσον καιρό που η Κυβέρνηση και τα στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν το τρίπτυχο: Η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αμφισβητηθεί – Η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα κρατήσει τα Σκόπια μακριά από την Τουρκία – Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική”.

Αμήχανοι Σαμαράς – Καραμανλής

Τα καλά νέα δεν πρόλαβαν να ακουστούν στην εορτάζουσα Θεσσαλονίκη και ήδη κύματα λαϊκής ευγνωμοσύνης πλημμυρίζουν το διαδίκτυο για αυτό που πολύ χαρακτηρίζουν ως “κίνηση ματ του Κυριάκου που θα τον κρατήσει Πρωθυπουργό άλλα 40 χρόνια”.

Ήδη, είναι έκδηλη η αμηχανία των δύο πρώην πρωθυπουργών εκ της Νέας Δημοκρατίας, που αρνήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι των ξένων ισχυρών περί “Μακεδονίας αγνώστου πατρός”.

Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής εμφανίζονται αμήχανοι απέναντι στην κίνηση Μητσοτάκη και κοντινοί τους συνομιλητές τονίζουν: “Ο Κυριάκος έκρυψε τόσο καλά την αγάπη του για την Μακεδονία” που ούτε οι πιο υποψιασμένοι θα περίμεναν ποτέ πως θα έκανε τέτοιο ιστορικό γύρισμα”.

Γλάστρα με γιγάντιο λωτό

Προσπάθησα να μάθω τί θα καλύψει το κενό που αφήνει πίσω του το ψευδεπίγραφο και κακόγουστο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα των νοτιο-Σλάυων με Βουλγαρική συνείδηση και Αλβανών της ανατολής.

Πηγές μου στα Σκόπια επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση της “Μόνης Μακεδονίας Διεθνώς”, η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ, σκέπτεται να τοποθετήσει μια γιγάντια γλάστρα με έναν ευμεγέθη Λωτό, εκεί που άλλοτε δέσποζε η “κλεμμένη εικόνα” του διασημότερου Έλληνα στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου.

Originally posted 2021-10-25 19:13:40.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.