Ως απατηλή χαρακτηρίζει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, παρά την επισήμως καταγεγραμμένη άνοδο των δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, αναφέρεται ως κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το υπέρογκο χρέος. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα, αφού από την έναρξη του χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι και σήμερα ουκ ολίγοι, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, παραδέχτηκαν ότι η αρχιτεκτονική του προγράμματος ήταν σε λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνολική “βοήθεια” που έλαβε η χώρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία ξεπέρασε τα 256 δις, όσο δηλαδή έλαβαν συνολικά Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Ωστόσο, αν και υπάρχουν ενδείξεις εκ νέου ανάπτυξης της οικονομίας, είναι προφανές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεπληρώσει το χρέος της. Στο άρθρο επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει στο κόκκινο, ενώ στο ναδίρ βρίσκεται η αγορά ακινήτων.  Έτσι, συνδυαστικά, ακόμη κι αν προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, είναι αμφίβολο το αν θα αντισταθμίσουν το χρέος των δανείων, τα οποία είναι άγνωστο αν θα αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους από τους πλειστηριασμούς. Παρά τη διάψευση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ακίνητα αντικειμενικής αξίας ως 300.000 ευρώ δεν θα πρέπει να τίθενται σε πλειστηριασμό. Όπως σημειώνεται εμφατικά στο άρθρο κάτι τέτοιο θα επαναπαύσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πέραν του άρθρου, είναι προφανές για μία ακόμη φορά πως οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων απέχουν από την πραγματική οικονομία που γίνεται απολύτως αντιληπτή στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών και της λειτουργίας της αγοράς.