Η επόμενη πανδημία πρέπει να μας βρει έτοιμους και θα την αντιμετωπίσει καλά ένα Παγκόσμιο Διευθυντήριο Υγείας. Αυτή είναι η σεναριακή γραμμή του “Infected”…

“Η κα Chan Wenling και η φίλη της από το μέλλον συμμετέχουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια για να πείσουν τους ανθρώπους να δράσουν μαζί και να σώσουν τον κόσμο. Παρόλο που η ιστορία μπορεί να είναι φανταστική, είναι ωστόσο συνυφασμένη με κάποιες πραγματικές πληροφορίες”.

Αυτά αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόμικ που χρηματοδότησε και εκδόθηκε το 2012 με τίτλο: “Μολυσμένοι” (Infected).

To παράξενο κόμικ που ανατέθηκε για δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια σχεδόν ακριβώς αυτό που έχει ξεδιπλωθεί με την παγκόσμια πανδημία του Νέου Κορονοϊού 2019. Το ενδιαφέρον είναι πως στην ιστορία του κόμικ, μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες της “Παγκόσμιας Διακυβέρνησης” σώζουν τον πλανήτη.

Το κόμικ, με τίτλο «Infected», ήταν παραγωγή του βραχίονα διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν προοριζόταν για ευρεία δημόσια διανομή, αλλά για διανομή εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Μόνο μερικές εκατοντάδες κόμικς δημιουργήθηκαν.

Το σενάριο που σοκάρει

Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα απεικονίζει επιστήμονες μέσα σε ένα εργαστήριο στην Κίνα που πειραματίζεται με θανατηφόρα παθογόνα:

Ένας ήρωας που ταξιδεύει από το μέλλον, εμφανίζεται προειδοποιώντας τις αρχές για την επικείμενη πανδημία “Β1049”, και παρουσιάζει ένα αντίδοτο, προτού γίνει γρήγορα στόχος ευκαιριακών κερδοσκόπων που θέλουν να κλέψουν τη θεραπεία και να το πουλήσουν σε εταιρείες φαρμάκων:

Σχηματίστηκε ένα “Εθελοντικό Επείγον Φαρμακευτικό Consortium”, μη θεσμοθετημένο με την δημοκρατική βούληση λαών και πολιτών. Λάνσαρε “μεγάλης κλίμακας ορό” και “εμβόλιο”, περιορίζοντας τις απώλειες από την πανδημία σε “λιγότερο από ένα εκατομμύριο”:

Στην συνέντευξη τύπου, ανακοινώνουν μια “παγκόσμια πρωτοβουλία” με τίτλο: “ΜΙΑ ΥΓΕΙΑ”. Με τα δικά τους λόγια: “Η ΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ανήκει στους πρωταγωνιστές της και οικοδομεί επί υφισταμένων δυνατοτήτων και πόρων. Κομβικοί πολιτικοί παράγοντες, τεχνικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, περιφερειακά σώματα, ακαδημαϊκοί, αναπτυξιακοί εταίροι και άλλοι. Η επιτυχία της εξαρτάται από την ελαστική δικτύωση”.

Με λίγα λόγια, αυτό το “κατηχητικό εγχειρίδιο” για τους γραφειοκράτες και τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας λέει: “Δεν χρειάζεται νέα θεσμική και δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες και τα κράτη για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Η ελαστική συνεργασία “αυτών που πρέπει” σε υπερ-κρατικό επίπεδο, θα εξασφαλίσει την ΕΝΙΑΙΑ, την ΜΙΑ ΥΓΕΙΑ”…


Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.