Η εταιρεία Lime Scooters, επενδυτικού ενδιαφέροντος της εταιρίας Benjamin Abraham Horowitz και Marc Andreessen, δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η εταιρεία “επέλεξε” την Θεσσαλονίκη – μας είπε πασιχαρης ο τότε αντιδήμαρχος τουρισμού και διεθνών σχέσεων Κος Σπύρος Πέγκας – ως την πρώτη μεσογειακή πόλη παρουσίας της. Επί δημαρχίας ποιού άλλου, του Γ. Μπουτάρη. Ο Κος Πέγκας ένιωσε την ανάγκη τότε δε, να φωτογραφηθεί πάνω σε Scooter, κάνοντας έτσι και το απαραίτητο “προμοσιον”, στην εταιρεία ιδιωτικού και δη εξωχωριου συμφέροντος. Αφιλοκερδώς; Οεο;

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων της πόλης κ. Σπύρος Πέγκας έγινε ο πρώτος πολίτης της πόλης που οδήγησε το ηλεκτρικό πατίνι της Lime στους δρόμους της Θεσσαλονίκης” έγραψε τότε ο τοπικός τυπος (Μακεδονία, 17.12.2018).

Γιατί όμως “επέλεξε” την Θεσσαλονικη η Lime Scooters για να “ντεμπουτάρει” στην Μεσόγειο και όχι κάποια άλλη πόλη;

Τα πρωτοείδαμε στο Τελ Αβίβ όταν πήγαμε τον Σεπτέμβριο και εκεί μας έκανε εντύπωση με το δήμαρχο (σ.σ. Γ. Μπουτάρη), πως οι πάντες κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα» είπε ο κος Πέγκας (Μακεδονία, Μάρτιος 2019). Τι καλά! Μια σκέτη ομορφιά! Λέει ο γράφων!

(…και επομένως εφόσον τα είδατε στο Τελ Αβίβ, τότε η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πρώτη μεσογειακή πόλη δραστηριοποίησης κύριοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι!  Λίγο γεωγραφία παρακαλώ!!!…)

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, πότε εγινέ αυτό το ταξίδι στο Τελ Αβίβ, Γ. Μπουτάρη, στο οποίο θαυμασες τα Scooters του Benjamin Horowitz και του Marc Andreessen; Πριν η μετά την σύσταση της franchise εταιρείας στην Θεσσαλονίκη;;; Όεο;;;

Δηλαδή πήγες στο Τελ Αβίβ, θαυμασες τα Scooters και μετά γύρισες πίσω, δημιουργήθηκε εταιρεία franchise, την οποία “προμοταρισε” ο ταξιδιωτικός σου σύντροφος και αντιδήμαρχος; Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν… “συνεταιρακια”, “μπίζνα”!!!

Εμείς πάντως δεν υιοθετούμε αυτήν την άποψη λόγω ελλείψεως περαιτέρω στοιχείων, επί του παρόντος. Τι είπατε;; Μπεεεε; Και εμείς αυτό λέμε!

Οι όροι και περιορισμοί λειτουργίας στον αστικό ιστό της πόλης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το λιγότερο ως χαλαροί, αν όχι ανύπαρκτοι, καθώς βλέπουμε πλήρη αναρχία στην χρήση και στάθμευση των εν λόγω Scooters. Αρκετά καταγεγραμμένα ατυχήματα, κάποια σοβαρά. Όπως ο σοβαρός τραυματισμός 16 χρόνου στο κεφάλι, στην Καλαμαριά τον Μάρτιο του παρόντος έτους. Ή ο τραυματισμός πεζής Ισραηλινής τουρίστριας από Scooter νεαρού αλλοδαπού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του παρόντος έτους.

Η άναρχη και ανεξέλεγκτη στάθμευση τους, δημιουργεί συχνά δυσκολίες στον περίπατό, φθορά σε τοίχους αλλά και σταθμευμένα αυτοκίνητα, μπλοκάρισμα του ποδηλατόδρομου της παραλιακής κτλ. Δημιουργεί επίσης προβλήματα κυκλοφορίας σε ανθρώπους με αναπηρία κυρίως σε αυτούς με προβλήματα κίνησης και όρασης. Τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής όμως στα παραπάνω, μηδαμινά.

Κανένα πρόστιμο στους ασυνείδητους χρήστες ή και στην ίδια την εταιρεία, κανένας συγκεκριμένος περιορισμός στάθμευσης (docking) ή κίνησης. Πλήρης αναρχία λοιπόν. Και ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας στον έλεγχο της χρήσης των Scooters; Ανύπαρκτος; Γιατί;

«Όταν τελειώσουμε τη βόλτα μας, τη διαδρομή μας, τότε μπορούμε να το αφήσουμε όπου μας βολεύει απλά το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε και τους συμπολίτες μας, να σκεφτόμαστε πού ακριβώς θα παρκάρουμε ώστε να μην ενοχλούμε και να μη δημιουργούμε πρόβλημα» σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη operations manager της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη. Χαριτωμένο; Με άλλα λόγια… να βγαίνει το παραδακι και πάρτε και μερικά ευχολόγια… Με την ανοχή πάντα της διοίκησης του Γ. Μπουτάρη. Μην γελάτε παρακαλώ.

Αλλά και η στοίχιση των Scooters, χωρίς περιορισμό μπροστά από μνημεία της πόλης, Λευκό Πύργο, Ροτόντα, Λιμάνι κτλ. αποτελεί marketing/branding της εταιρείας και μάλιστα Τζάμπα! Και αλλοιώνει την αισθητική των χώρων αυτών.

Αλλά και πάλι αυτό άφησε ασυγκίνητο τον Γ. Μπουτάρη και την δημοτική αρχή του. Τζάμπα branding στα μνημεία μας λοιπόν, Γ. Μπουτάρη.

 

Πολλές πόλεις, με τελευταίο το Μιλάνο τον Αύγουστο του παρόντος έτους, έχουν αναστείλει ή και απαγορεύσει την λειτουργία τους, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Άλλες, όπως οι Βρυξέλλες  επέβαλαν σειρά περιορισμών.  Στο Παρίσι, όπως αναφέρει το CNN, απαγορευτικε η χρήση τους σε πεζοδρόμια (από τον Ιούλιο του παρόντος έτους), λόγω των πολλαπλών ατυχημάτων.  Η δημοτική αρχή του Γ. Μπουτάρη όμως, της “πρωτεύουσας των Βαλκανίων και του πολυπολιτισμου”, σφύριζε αδιάφορα.

Απαιτούμε λοιπόν από την καινούργια δημοτική αρχή να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις κατάργησης αυτής της ασυδοσίας ώστε να σταματήσει το πάρτυ αυθαιρεσίας των ξένων εταιρειών στην πόλη μας, εν προκειμένω της Lime Scooters. Αυτήν που “προμοταρισε” και άφησε να δρα ανεξέλεγκτα η δημοτική αρχή του Γ. Μπουτάρη. Ο δήμαρχος δεν είναι μάνατζερ εξωχωριων ιδιωτικών συμφερόντων. Ακούτε;;;

Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο “οπορτουνισμος” είναι επένδυση ή επιχειρηματικότητα. Και δεν επιθυμούμε τον πλουτισμό ξένων εταιρειών στις πλάτες μας, πατώντας ενδεχομένως σε νομικά κενά, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος και βάζοντας την σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο.

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκωτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.

 

Originally posted 2019-08-24 09:31:19.

Written by

Παναγιώτης ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκοτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.
Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" (www.thessaloniki.plus)