

Μια νέα κρίση για τη δημόσια υγεία, που πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως LOKIN-20, εγείρει αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ως απόκριση στην αναπνευστική ασθένεια του COVID-19, η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που έχουν επιβάλει μάντρωμα του πληθυσμού και αυτοδιάλυση της εθνικής οικονομίας. Οι συνέπειες για την υγεία, την λειτουργικότητα, το προσδόκιμο ζωής και την θνησιμότητα εκφράζονται φόβοι πως θα είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με την τεκμηριωμένη επικινδυνότητα που αποδίδεται στον Νέο Κορονοϊό 2019.
Για παράδειγμα, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) εγείρουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού από το καθεστώς γενικού κλειδώματος που επέβαλαν ορισμένες, αλλά όχι όλες οι κυβερνήσεις: περισσότεροι από τους μισούς των επιπλέον θανάτων που σημειώθηκαν δεν οφείλονται στον Νέο Κορονοϊό 2019.

Και αυτό, σε απάντηση σε μια ασθένεια την οποία οι ερευνητές στο Κέντρο Ιατρικής με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτιμούν ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας λοίμωξης (IFR) μεταξύ 0,1% και 0,36% του γενικού πληθυσμού. Παρόμοια με την εποχική γρίπη.
«Έχουμε πλέον ισχυρά δεδομένα από πολύ καλές μελέτες χωρών όπως η Ισλανδία, η Δανία, η Γερμανία και μελέτες που κάνουμε στο Στάνφορντ, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα. Είναι αισιόδοξο αυτό, σε αντίθεση με ό,τι θεωρούσαμε αρχικά ότι είναι ένας ιός με θνητότητα 30 ή έστω 10 φορές μεγαλύτερη της εποχικής γρίπης. Φαίνεται ότι είναι της ίδιας τάξης. Υπάρχει αισιοδοξία μέσα σε αυτή την τραγωδία ότι πλησιάζουμε σε μια κατάσταση κοντά στη λύση αυτού του επιδημικού κύματος» είπε ο καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αναμένονται 200.000 θάνατοι από τον κορονοϊό, ενώ της εποχικής γρίπης είναι συνήθως 400.000 έως 700.000 ανά έτος.
Πρέπει να αντισταθούμε, ώστε το σύνδρομο LOKIN-20 να μην καταστεί αναγνωρίσιμη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και τον κόσμο. Συμφέρει τους ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν τρόμο, εμβόλια, ψηφιακό έλεγχο και δάνεια διάσωσης σε πτωχευμένες οικονομίες. Δεν είναι προς όφελος των ανθρώπων:
«Ο λόγος που πεθαίνεις από τον κορονοϊό δεν είναι αναγκαστικά ο ιός, μπορεί να είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορονοϊό. Το εμβόλιο τονώνει την ανοσοποιητική απάντηση και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Το να περιμένουμε το εμβόλιο για να συνεχίσουμε τη ζωή μας νομίζω ότι είναι τραγικό λάθος», τονίζει ο Καθηγητής Ιωαννίδης.
Τόσο η “Δημόσια Υγεία Αγγλία” (PHE) όσο και η “Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Επικίνδυνα Παθογόνα” (ACDP) τεκμηριώνουν το γεγονός ότι ο Νέος Κορονοϊός 2019 παρουσιάζει «χαμηλό κίνδυνο» θνησιμότητας και τον υποβάθμισε από το καθεστώς της Λοιμώδους Νόσου Υψηλών Συνεπειών (HCID) στις 19 Μαρτίου.

Ο Νόμος του Farr χαρακτηρίζει όλες τις ιογενείς ασθένειες και περιγράφει τον ρυθμό με τον οποίο οι ιογενείς λοιμώξεις αυξάνονται και στη συνέχεια μειώνεται, σε έναν δεδομένο πληθυσμό.
Αρχικά, ο ιός έχει σχεδόν απεριόριστους ξενιστές και ο ρυθμός αύξησης της λοίμωξης είναι εκθετικός. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, το ποσοστό μειώνεται. Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά ο ρυθμός αυτής της αύξησης μειώνεται απότομα. Μόλις ο ρυθμός αρχίσει να μειώνεται οι ιολόγοι και οι επιδημιολόγοι μπορούν στη συνέχεια να προβλέψουν την κλίμακα της επιδημίας με κάποια αυτοπεποίθηση.
Ο Νόμος του Farr δείχνει ότι η ασθένεια έχει περάσει το μέγιστο δυναμικό της και θα μειωθεί με φυσικό τρόπο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ανεξάρτητα από την παρέμβαση.
Η αποδείξιμη επιστήμη έδειξε ότι τα μέτρα για τη βασική υγιεινή και ο περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα, λειτουργεί, καθώς ο Νέος Κορονοϊός θα ακολουθεί την φυσιολογική καμπύλη κάθε ιικής νόσου, σύμφωνα με τον Νόμο του Farr.
Ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι τα καθεστώτα γενικού κλειδώματος έχουν θετικό αντίκτυπο στα ποσοστά λοιμώξεων. Οι συγκρίσεις μεταξύ σοβαρών καταστάσεων κλειδώματος και εκείνων που επέλεξαν λιγότερα δρακόντεια μέτρα δεν αποκαλύπτουν κανένα πλεονέκτημα αν θέτουμε τον πληθυσμό υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.
Κράτη που επέλεξαν να μην διαλύσουν τις οικονομίες τους φαίνεται να έχουν πάει πολύ καλύτερα. Η Σουηδία δεν επέβαλε κλείδωμα και, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα ποσοστά περιπτώσεων ανά εκατομμύριο πληθυσμών είναι χαμηλότερα.
Όσον αφορά sτον περιορισμό των ποσοστών μόλυνσης, δεν υπάρχει διαπιστωμένο και αναμφισβήτητο όφελος από την επιβολή μέτρων γενικού περιορισμού. Στην πραγματικότητα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών μόλυνσης και της σχετικής σοβαρότητας των καθεστώτων μαντρώματος. Υποδηλώνει ότι όσο πιο αυστηρό είναι το κλείδωμα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό μόλυνσης.
Αυτό δεν είναι απροσδόκητο, καθώς πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά μόλυνσης από τον Νέο Κορονοϊό 2019 είναι υψηλότερα, όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτόν για παρατεταμένες περιόδους σε περιορισμένους χώρους. Το κλείδωμα των ανθρώπων στα σπίτια τους είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να αποδεχθείτε αν θέλετε να μειώσετε τις λοιμώξεις και τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτό είναι γνωστό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά φαίνεται πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα το συνειδητοποιήσουν, όταν θα είναι πολύ αργά.
Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)
Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9. Σελίδες: 311.
24,38 €