Ο Γάλλος ναυτικός ακόλουθος Πρεσβείας Maximilien de Roquefeuil ήταν ο αρχηγός της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Έφτασε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 1915 και μέχρι την απομάκρυνσή του στις αρχές
του 1917, παρέμεινε ένα σημαντικό άτομο στο παρασκήνιο της γαλλικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι και αυτός ήταν μάλλον ασταθής ως άτομο και, σαν τον Γερμανό αρχι-κατάσκοπο Baron von Schenk, σε πολλές περιπτώσεις ανέπτυξε αυτόνομες πολιτικές, χωρίς την έγκριση ή καν τη γνώση της γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Είχε στρατολογήσει έναν στρατό από πράκτορες και πίστευε σε μια ανοιχτή εμπλοκή των Δυνάμεων της Αντάντ στην Ελλάδα.

Ο Roquefeuil, χρησιμοποιώντας τη βρετανική θέση, η οποία επέτρεπε στη Γαλλία να λάβει ηγετικό ρόλο στην ελληνική πολιτική, εργάσθηκε εντατικά προκειμένου να μετατρέψει την Ελλάδα «στο μισό έδαφος της γαλλικής κυριαρχίας στο Αιγαίο».

Ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου, όταν 16 μυστικοί πράκτορες εισέβαλαν στους κήπους της γαλλικής Πρεσβείας ανοίγοντας πυρ και φωνάζοντας «στο διάβολο η Γαλλία και η Αγγλία», για να κατηγορηθεί ψευδώς ο Βασιλέας Κωνσταντίνος Α’ και η κυβέρνησή του ως εχθροί των συμμάχων της Αντάντ και ενεργούμενα των Γερμανών.

Ο Basil Thomson, αρχηγός της βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταξύ του 1919 και του 1921, υποστήριξε ότι το βρετανικό γραφείο Πληροφοριών στην Αθήνα ήταν κάτω από την επιρροή του πολυμήχανου Γάλλου.

Ο Roquefeuil έφυγε από την Αθήνα μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις, οι οποίες έλαβαν μέρος εκεί τον Νοέμβριο του 1916, με την απόβαση γαλλο-βρετανικού στρατιωτικού σώματος για την κατάληψή της και την ανατροπή του Βασιλέα Κωνσταντίνου Α’.

Είναι άξιο αναφοράς ότι ακόμη και ο Γάλλος ναύαρχος Louis Dartige du Fournet, διοικητής του Ναυτικού της Αντάντ στη Μεσόγειο, τον κατηγόρησε για τον ρόλο του σχετικά με τα γεγονότα του 1916, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του “Πολεμικαί Αναμνήσεις ενός Ναυάρχου 1914-1916“.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-08-26 14:06:46.