Τον Νοέμβριο του 1973, φοιτητές και πολίτες που τους είχε επιτραπεί να καταλάβουν το Πολυτεχνείο Αθηνών από τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, εκδιώχθηκαν βίαια από αυτό, με την αποτυπωμένη στο συλλογικό βλέμμα εφόρμηση του τεθωρακισμένου οχήματος στην κλειδωμένη πύλη του.

Διαμαρτύρονταν ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, που είχε επιβληθεί στην χώρα τον Απρίλιο του 1967, είχε καταλύσει το Σύνταγμα και είχε πρόσφατα επέμβει για να ελέγξει την πολιτική δραστηριότητα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η εξέγερση κατεστάλη βιαίως και κηρύχθηκε πάλι στρατιωτικός νόμος.

Δεν σημειώθηκαν θάνατοι εντός του Πολυτεχνείου

“Η καταστολή της εξέγερσης ήταν αιματηρή. Το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν θάνατοι εντός του Πολυτεχνείου δεν αναιρεί την πολιτική και ιστορική βαρύτητα των γεγονότων. Οι στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά και δεκάδες σκοτώθηκαν τη 17η Νοεμβρίου και τις επόμενες ημέρες, όταν στρατιωτικές περίπολοι πυροβολούσαν για εκφοβισμό κυρίως στον αέρα” (Σ. Ριζάς, Η ελληνική πολιτική μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Σελ. 473).

Γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Πρωθυπουργός Σπυρίδων Μαρκεζίνης και ο de facto δικτάτορας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στη σχετική σύσκεψη πριν την επέμβαση, ούτε διανοούνταν, ούτε επιθυμούσαν, ούτε σχεδίασαν, ούτε υλοποίησαν σχέδιο αιματηρής ή ακόμα χειρότερα θανατηφόρας καταστολής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι οδηγίες τους υλοποιήθηκαν απ’ όλα τα μέλη των ενόπλων σωμάτων κατά γράμμα: οι εγκάθετοι του Δημητρίου Ιωαννίδη εργάστηκαν για να πέσει ο Παπαδόπουλος και οι όποιοι νεκροί από πυροβολισμούς στον αέρα ή χιλιόμετρα μακριά από το Πολυτεχνείο αρκούσαν για να δημιουργήσουν την σχεδιασμένη κρίση.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν ξένοι.

Αμφότεροι, Ιωαννίδης και ξένοι, επιθυμούσαν και επέτυχαν την ακύρωση των επερχόμενων εκλογών, στις οποίες προβλεπόταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος να εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία: “Θα κυβερνάει για τα επόμενα 35 χρόνια” προέβλεπαν οι Βρετανοί διπλωμάτες στα τηλεγραφήματά τους προς το Υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας τους, που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Η αλήθεια ενάντια στο ψέμα του Πολυτεχνείου

Η αλήθεια του Πολυτεχνείου δεν είναι η ιατροδικαστική τεκμηρίωση μιας σειράς από σκοτεινές υποθέσεις αδιευκρίνιστων θανάτων από πυρά αγνώστων, που ενδεχομένως και να συνδέονται. Είναι πως η εξουσία απαιτεί νομιμοποίηση τόσο όσο χρειάζεται και νομιμότητα. Προσπαθώντας να πούμε πως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν αιμοσταγής ή διεφθαρμένος, κτυπούμε το κεφάλι μας στον τοίχο της ιστορικής αλήθειας.

Λίγοι συμμετέχουμε ειλικρινά στον δημόσιο διάλογο. Οι περισσότεροι έχουν ανασφάλεια μήπως πουν κάτι απρεπές και υστεροβουλία μήπως δώσουν λαβή στους αντιπάλους τους για να τους ενοχοποιήσουν. Έτσι, επιτρέπουμε σε χυδαίους μύθους να διαδίδονται και επ αυτών να κτίζεται η συλλογική ασυνειδησία των νεοτέρων γενεών: θα ήταν καλύτερα να καταργηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου – το μόνο που συνέβη τότε ήταν να επιβάλει δικτατορία ο σκοτεινός Ιωαννίδης, ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την πορεία προς την δημοκρατία, να μεθοδεύσουν Αμερικάνοι και Βρετανοί την εισβολή των Τούρκων στην προδομένη εφεξής Κύπρο και να πιάσει τόπο το μένος των Ισραηλινών και του Κίσσινγκερ εναντίον της ανεξάρτητης οικονομικής, εξοπλιστικής και και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος.

Η επιβολή της δικτατορίας του 1967, του 1973 και της μεταπολίτευσης του 1974 είναι μνημεία απαξίωσης της πολιτειακής νομιμότητας:

Στρατιωτικοί ανέτρεψαν το νόμιμο δημοκρατικό πολίτευμα και έδιωξαν τον νόμιμο ρυθμιστή του πολιτεύματος Βασιλέα Κωνσταντίνο ΙΙ, για να σώσουν την χώρα από συγκεκριμένους πολιτικούς άνδρες που σκευωρούσαν για να καταλάβουν την εξουσία.

Ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης και επίορκοι στρατιωτικοί ηγέτες, εμπόδισαν τον Ελληνικό Στρατό από το να αντιτάξει έγκαιρη και σθεναρή, μέχρις εσχάτων άμυνα εναντίων των Τούρκων εισβολέων στην Κύπρο. Κάλεσαν αυθαιρέτως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όχι τον νόμιμο αρχηγό του κράτους, Βασιλέα Κωνσταντίνο II, για να επιβάλει πολίτευμα άλλο από το νόμιμο.

Οι Έλληνες πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολίτες δεν ήταν και παραμένουν να μην είναι όσο πιστοί οφείλουν προς το πολίτευμα. Αυτή είναι η ενοχλητική αλήθεια του Πολυτεχνείου.

Originally posted 2019-11-16 17:48:14.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.