
Ο Νικόλαος Πλαστήρας είναι μια εν πολλοίς αγιοποιημένη πολιτική και στρατιωτική φιγούρα του 20ου αιώνα στην Ελλάδα. Ως ενεργούμενο του Ελευθερίου Βενιζέλου, η ιστορική του αποτίμηση συστηματικά αποκρύπτει την προδοσία του με σκοπό να καταρρεύσει το Μικρασιατικό Μέτωπο, την δολοφονία των “Εξ” πολιτικών αντιπάλων του Βενιζέλου και την συνεργασία με τους Γερμανούς Ναζί του Χίτλερ με την ελπίδα να κυβερνήσει την κατεχόμενη Ελλάδα.
Πράγματι, ο Πλαστήρας, όπως και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θαύμαζε ως υπόδειγμα πολιτικού ανδρός τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και αποθέωνε τον Ιταλικό Φασισμό.
Και πράγματι, στάθηκε απέναντι στην εθνική πολιτική του ΟΧΙ, που χάραξε ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄και ο Ιωάννης Μεταξάς. Ήθελε την Ελλάδα σύμμαχο των Δυνάμεων του Άξονα, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Ήθελε η Ελλάς να “τα βρει” με τους Ιταλούς Φασιστές και τους Γερμανούς Ναζιστές, παραχωρώντας γη και ύδωρ, όπως απαιτούσε το τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 της Ιταλίας προς την Ελλάδα.
Με επιστολή του στον Κομνηνό Πυρομάγλου, ο Πλαστήρας υποστηρίζει πως “πρέπει να γίνει κυβέρνησι φιλογερμανική για να καταστήσωμεν ολιγώτερο οδυνηράν την ήτταν”. Και συμπληρώνει το απίστευτα κυνικό: “Αυτό πρέπει να γίνει και αν ακόμη θα ηξεύραμεν ότι ο πόλεμος θα τελείωνε και μετά τινάς μόνον μήνας με τελείαν ήτταν του άξονος (όπερ απίθανον)”.
Η στάση του δεν εκπλήσσει. Ήδη από τις 2 Οκτωβρίου του 1940, φτάνει στην Νίκαια της Γαλλίας, όπου μετακόμισε ανενόχλητος από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής της Γαλλίας. Το δωσίλογο καθεστώς Βισύ στην Γαλλία του προσέφερε την φιλοξενία του: όμως, ο Μανιαδάκης στην Αθήνα του Μεταξά στέλνει τηλεγράφημα στην Ελληνική Πρεσβεία των Παρισίων εντέλων τους υπευθύνους να εμποδίσουν τον Πλαστήρα να επιστρέψει στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του τους γερμανικούς του σχεδιασμούς.
Το θέρος του 1941, οι Γερμανοί από το Παρίσι, αποστέλουν τον αξιωματικό των SS Roland Nosek στη Νίκαια, για να συναντήσει τον Πλαστήρα. Το μήνυμα του Nosek είναι: “Είσαι ευπρόσδεκτος στο Παρίσι”. Ακολούθως, τον Πλαστήρα επισκέπτεται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Τσολάκογλου στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο Πλαστήρας το δωσίλογο καθεστώς Βισύ: “Μου προτάθηκε να αναλάβω την εξουσία στην Ελλάδα”. Στο Παρίσι των Γερμανών, ο Πλαστήρας πήγε από τις 23 Ιουλίου ως τις 29 Αυγούστου, όπου και είχε συνομιλίες με τους κατακτητές της Γαλλίας και της Ελλάδος, Γερμανούς.
Η δουλειά στην Ελλάδα κάπως έπρεπε να γίνει. Φθινόπωρο του 1941, στέλνει στην Ελλάδα τον συνεργάτη του Κομνηνό Πυρομάγλου με εντολή να σταματήσει κάθε ένοπλη αντίσταση στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές. Ο Πυρομάγλου δεν πέτυχε την αποστολή του. Ο λόγος δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον βρετανικό δάκτυλο.
Τα ίχνη του Νικολάου Πλαστήρα χάθηκαν από τον Οκτώβριο του 1941 ως τον Αύγουστο του 1943. Οι Άγγλοι τον έψαχναν, αλλά οι δωσίλογοι Γάλλοι τον προστάτευαν.
*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊής Επιτροπής. Είναι Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Originally posted 2019-08-25 14:54:11.