«Η τέχνη του Ninjutsu αναπτύσσει μια ευρεία συλλογή εσωτερικών γνώσεων, που παρέχουν τη βάση για τη μοναδική προσέγγιση των Ninja στη ζωή, την κατανόηση και την αποφυγή του κινδύνου. Πολύ περισσότερο από ένα σύστημα φυσικών τεχνασμάτων για κατασκοπία και μάχη, το Ninjutsu αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, στον οποίο όλες οι όψεις του περιβάλλοντος, όλα τα επίπεδα της συνείδησης και η ολοκληρωμένη οπτική της προσωπικής κατανόησης του καθενός συνδυάζονται ώστε να εξασφαλίζουν μια ζωή αρμονική με τα γεγονότα του κόσμου.

Ο Ninja εκπροσωπεί την έννοια της αντοχής στον κόσμο με τρεις τρόπους. Το Mi o Shinobu προϋποθέτει ένα κορμί προετοιμασμένο, εξασκημένο και έτοιμο για φυσική αντοχή. Ο συνειδητός νους του Kokoro o Shinobu είναι θετικός, ευρύς και προσανατολισμένος στη διανοητική ανθεκτικότητα. Με το Shiki o Shinobu, το βλέμμα και η συνειδητοποίηση στρέφονται στα έσω και τα έξω ταυτόχρονα προς πνευματική οχύρωση, την αντοχή της συνολικής γνώσης που έρχεται με τη σοφία. Αντίθετα με τις συμβατικές μαχητικές δεξιότητες, που μπορούν να μαθευτούν από το κορμί και το μυαλό σε ένα σχετικώς σύντομο χρονικό διάστημα, οι ολοκληρωμένες δεξιότητες ζωής του Ninjutsu αποκτώνται μέσα από μια ολάκερη ζωή αφοσιωμένης εξάσκησης, παρατήρησης και προσωπικής ανάπτυξης, που άγουν τον ασκούμενο πολύ πιο πέρα από τις ποιότητες μιας ανθρώπινης μαχητικής μηχανής ως την κατάσταση της φώτισης.

Βαθιά επηρεασμένο από τις ινδικές, θιβετανικές και κινεζικές μυστικές διδασκαλίες του Mikkyo, Tantra, Ekkyo και άλλων μεθόδων εμπειρίας και εξήγησης της βούλησης και της συνέχειας του κόσμου, οι τακτικές και τεχνικές του Ninjutsu συχνά αξιοποιούν το συμβολισμό της φύσης για να προσφέρουν έμπνευση στις πρακτικές εφαρμογές. Κάπως ανάλογα με το δεξί και το αριστερό χέρι, δυο διακριτές ομάδες συμβόλων χρησιμοποιούνται σε αρμονία και συντονισμό μεταξύ τους, ώστε να υποδείξουν τον τρόπο που τα πράγματα ‘λειτουργούν’ (ο κόσμος της υλικής πραγματικότητας) και το πώς τα πράγματα ‘είναι’ (ο κόσμος της απόλυτης αλήθειας). Αν και οι δυο κόσμοι συνυπάρχουν ταυτόχρονα στον τόπο και τον χρόνο, μπορεί να εμφανίζονται ως διαφορετικοί, λόγω στενών οριζόντων του παρατηρητή. Στην πραγματικότητα, αποτελούν δύο διαφορετικές όψεις μιας και της αυτής διαδικασίας.

Απ’ τον κόσμο της απόλυτης αλήθειας προέρχεται το Go Dai, «οι πέντε θεμελιώδεις εκφράσεις». Το συνεχές του Ku, Fu, Ka, Sui, Chi (το κενό, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη) αποτυπώνει τη δημιουργία του σύμπαντος και συμβολίζει τους τρόπους που συγκροτείται η φυσική ύλη ως άμορφο ατομικό δυναμικό, αέρια ύλη, εκρηκτική ενέργεια, υγρό στοιχείο και στέρεα ύλη. Αυτό το συνεχές περιγράφει τον τρόπο που τα πράγματα «είναι».

Απ’ τον κόσμο της υλικής πραγματικότητας έλκει την καταγωγή της η αλληλουχία του Go Gyo, «των πέντε πρωταρχικών στοιχείων», που περιγράφει πώς τα πράγματα συνδέονται και λειτουργούν. Chi, Sui, Ka, Moku, Kin (γη, νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο) συνεχώς λειτουργούν και διαντιδρούν, δημιουργώντας και καταστρέφοντας το ένα το άλλο. Όπως το νερό τρέφει το αναπτυσσόμενο δένδρο, που πέφτει κατόπιν από τη μεταλλική λεπίδα, καταναλώνεται από τη φωτιά, παράγοντας τη σκόνη της γης, τα πέντε στοιχεία μπορούν να ιδωθούν επίσης και συμβολικά στη ρύθμιση της προσωπικής υγείας και στην εμφάνιση των γεγονότων της ζωής» Masaaki Hatsumi).

*Απόσπασμα από το έργο: «Τί είναι το Ninjutsu, το Budo και το Taijutsu«. Του Ιωάννη ΝΑΣΙΟΥΛΑ. Πρόλογος: Pedro Fleitas Gonzalez. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία. 2012. Αποκλειστική διάθεση: www.grecobooks.com

grecobooks 6
http://www.grecobooks.com