Οι Έλληνες ιατροί έχουν καταφέρει στο βάθος των ετών με ένα σύνολο πρακτικών και ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών να συλλέξουν πληθώρα αρνητικών κοσμητικών επιθέτων. Η κοινωνική απέχθεια απέναντί τους είναι εξόφθαλμη και το χαμηλό τους επίπεδο αποδεικνύεται συνεχώς. Πρωταγωνιστώντας σε αναρίθμητα εγκλήματα, σκευωρίες και σκάνδαλα, μια μερίδα κτηνών έχει πάρει στο λαιμό της ολόκληρη την επαγγελματική τους κοινότητα και έχει στρέψει την κοινωνία εναντίον τους. Οι υπόλοιποι, οι σιωπηλοί παρατηρητές, η μειοψηφία, συνεχίζουν να τιμούν το λειτούργημα τους, αδυνατώντας, όμως, να επανακτήσουν την χαμένη τους τιμή.

Η αρρωστημένη μετάλλαξη του ιατρικού λειτουργήματος σε στυγνά κερδοφόρο επάγγελμα είναι η αιτία. Ο ιατρός απολαμβάνει αμέριστη εξουσία κυριαρχώντας τον ασθενή, αφενός λόγω της γνώσης που κατέχει και αφετέρου, εξ αιτίας της αδύναμης κατάστασης του δεύτερου. Κάθε εξουσία στα λάθος χέρια γεννά βάσανα. Ο φόβος και η καχυποψία έχει κυριεύσει τη σχέση ασθενούς-ιατρού. Ο κόσμος αποφεύγει να επισκεφθεί τον ιατρό, καθώς γνωρίζει πως οποιαδήποτε πτυχή της υγείας του είναι έτοιμη να ιατρικοποιηθεί, να αποκτήσει μια δυσνόητη σε αυτόν ταμπέλα και εν συνεχεία να τιμολογηθεί.

Η Novartis είναι μόνο μια έκφανση αυτής της κατάστασης, ενώ πολλές αποκαλύψεις έπονται και αρκετές θα παραμείνουν για πάντα κρυμμένες στα συρτάρια. Η τραγικά μεγάλη πλειοψηφία, δυστυχώς, επέλεξε την ενασχόληση με την ιατρική με στόχο τον πλουτισμό. Το ενάμισι χιλιάρικο του μισθού τους δεν τους αρκεί. Η διάχυτη, όμως, νομική αυθαιρεσία τους δίνει μοναδικές ευκαιρίες. Πόσοι γιατροί παίρνουν φακελάκια; Πόσοι χειρουργούν παράνομα σε ιδιωτικές κλινικές; Πόσοι συνάπτουν οικονομικά συμβόλαια με φαρμακευτικές-γίγαντες;

Στην Ελλάδα μόνο όταν γεννάται πολιτικό συμφέρον ξεκινάει το κυνήγι. Το σκάνδαλο της Novartis που ήρθε τώρα στην επιφάνεια με μόνο σκοπό τη στοχοποίηση, λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Μετεκλογικά θα έρθει η αθώωση ολων των εμπλεκόμενων και το πανηγύρι θα συνεχιστεί. Όσο οι πανεπιστημιακοί διατηρούν ελεύθερα ιδιωτικά ιατρεία, οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι χρησιμοποιούν ως δικές τους τις σφραγίδες επιμελητών και διευθυντών, οι λίστες των χειρουργείων είναι νοθεύσιμες και τα νοσοκομεία δεν έχουν νομικά γραφεία, η κατάσταση θα παραμένει παγιωμένη. Ας μην εντυπωσιαζόμαστε, συνεπώς, από τα πυροτεχνήματα, όταν το σπίτι μας καίγεται από γεννήσεως κόσμου.

Originally posted 2018-02-18 15:05:32.

Written by

Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ

Ο Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ είναι συντάκτης της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την στήλη "Ιπποκρατικά". Είναι ιατρός, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.