Το έτος 2019 φεύγει με νωπές ακόμη τις πληγές από την προδοτική υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την προηγούμενη Βουλή και την κουτοπόνηρη στάση της νέας κυβέρνησης επί του ιδίου θέματος. Οι βουλές των ανθρώπων και η προσωπική ιδιοτέλεια δεν είναι όμως δυνατόν να αναμετρηθούν με την ιστορική αλήθεια και την φορά των εξελίξεων. Όπως τα κομματίδια που στήριξαν την σαπουνόφουσκα Κοτζιά-Τσίπρα τα πήρε το ποτάμι (κυριολεκτικά) και εξαφανίστηκαν, με εξαίρεση κάποιων πολιτικών βδελλών που κόλλησαν προσωρινά αλλού και τρέφονται προς το παρόν εκεί, έτσι και η μοίρα της πολιτικής αυτής μυθοπλασίας μοιραία θα ακολουθήσει την πορεία των συντακτών της.

Η ιδιοτέλεια της ευθυνοφοβίας και του ενδοτισμού που χαρακτηρίζει το Αθηνοκεντρικό κατεστημένου αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο, καθώς η Τουρκία αποθρασύνεται μέρα με την μέρα, ενώ οι αλυσιδωτές υποχωρήσεις της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που κατορθώνουν είναι να την καθιστούν όλο και πιο ευάλωτη. Η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων και το πλούσιο σε υδρογονάθρακες υπέδαφος που αυξάνει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και Κύπρου, χάρη στην τόλμη και πολιτική οξυδέρκεια του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και κάποιων μεμονωμένων πολιτικών στην Ελλάδα, παραμένουν τα πιο δυνατά πολιτικά όπλα της πατρίδας, στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών.

grecobooks-6

Κομιτατζήδες και σκοπιανή προπαγάνδα

Οι εξελίξεις στα Σκόπια, με την πιθανή επικράτηση του κόμματος των παλιών κομιτατζήδων (VMRO-DPMNE) στις ερχόμενες εκλογές, μαζί με την ψυχρολουσία της άρνησης που εισέπραξαν από την Γαλλία για την ένταξή τους στην ΕΕ, θα τροφοδοτήσει νέα έξαρση εθνικισμού, διαψεύδοντας οριστικά την όποια υποτιθέμενη χρησιμότητα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Η ελλαδική διπλωματία θα έχει απωλέσει το διαπραγματευτικό εργαλείο του βέτο για την εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά μαζί με αυτή, τουλάχιστον θα έχει εκλείψει και το παραμύθι περί των δήθεν πολλών Μακεδονιών και θα έχει ξεσκεπασθεί η Σκοπιανή προπαγάνδα γι’ αυτό που πραγματικά είναι, η ιστορική συνέχεια της εθνικιστικής και ανθελληνικής προπαγάνδας των κομιτατζήδων.

Αφού οι βάσεις της ιστορικής προσέγγισης του προβλήματος επιστρέψουν σε μια υγιή και νηφάλια θεώρηση, θα μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις του ιστορικού αναθεωρητισμού και τις κρυφές σκοπιμότητες που αυτός προάγει. Άλλωστε, υπό την σημερινή σύνθεσή τους, τα Σκόπια παραμένουν κρατική οντότητα με ημερομηνία λήξεως, διότι δημιουργήθηκαν βάσει ενός ιστορικού ψέματος και ως γνωστόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Το ουκρανικό ξεσκεπάζει την επικίνδυνη μοσχοβίτικη φιλοπρωτία

Παράλληλη πρόκληση εις βάρος του ελληνισμού αποτελεί η αδικαιολόγητη επίθεση του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι πρόσφατες κινήσεις της Μόσχας, να διακόψει την κοινωνία με όλες τις δικαιοδοσίες της Μεγάλης Εκκλησίας εν Κωνσταντινουπόλει, αλλά και με τους προκαθημένους των Εκκλησιών της Αλεξανδρείας και Ελλάδος (μαζί με όσου ιεράρχες στοιχήθηκαν με τις αποφάσεις τους), δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης ότι το πρόβλημα ξεπερνά μια απλή έριδα περί της εφαρμογής του κανονικού δικαίου στην Ουκρανία, αλλά αφορά στα ιστορικά προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις βλέψεις της Μόσχας να αυτοανακηρυχθεί σε «τρίτη Ρώμη». Η σταδιακή εθελούσια απομόνωση της Μόσχας στον εκκλησιαστικό χώρο λόγω του μαξιμαλισμού της και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει στις υπόλοιπες αυτοκέφαλες εκκλησίες φανερώνουν την σταδιακή ενίσχυση της ίδιας φυλετιστικής και εθνικιστικής νοοτροπίας που ταλαιπώρησε τους Ορθόδοξους λαούς στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, με παρόμοιους πρωταγωνιστές. Για άλλη μια φορά, καλείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο να προστατεύσει την Ορθοδοξία και τους διαφόρους λαούς που ποιμαίνει από εξωγενείς παράγοντες που επιθυμούν να εργαλειοποιήσουν την Εκκλησία στην παρτίδα που παίζουν στην παγκόσμιο σκακιέρα.

Επειδή το κλίμα των ημερών παραπέμπει αυτόματα στην μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, αξίζει να θυμηθούμε ότι και ο ίδιος αντιμετώπισε παρόμοια ζητήματα στην εποχή του. Οι αγώνες και η εκπληκτική δραστηριότητα σε τόσους ποικίλους τομείς που έχει να επιδείξει ο μεγάλος αυτός άγιος της Ορθοδοξίας είναι ξακουστές. Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου, περιοριζόμαστε αποκλειστικά σε κάποιους αγώνες που συνδέονται άμεσα με το θέμα μας.

Φιλοπατρία και υπεράσπιση της αλήθειας: η περίπτωση του Μ. Βασιλείου

Όπως και σήμερα, ο μέγας εκείνος Καππαδόκης είχε να αντιμετωπίσει τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής του. Πολύ νωρίς στην επισκοπική σταδιοδρομία του, ο αυτοκράτορας Ουάλης, ο οποίος ήταν φίλα προσκείμενος στους αιρετικούς αρειανούς και ήθελε να επιβάλει την κακοδοξία τους ως ενιαία πίστη της αυτοκρατορίας, επιχείρησε να πλήξει τον Μ. Βασίλειο, διαιρώντας την μητρόπολή του. Τον χειμώνα του 371-372, ο Ουάλης, θέλοντας να πικράνει τον Μ. Βασίλειο, προχώρησε στον υποβιβασμό της έδρας του και την σμίκρυνση της περιφέρειας που υπαγόταν στην δικαιοδοσία του, δημιουργώντας την «Δευτέρα Καππαδοκία», με έδρα την μικρή κόμη Ποδανδό. Μάλιστα, η διαίρεση δεν υπήρξε καν δίκαιη, με το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της παλιάς Καππαδοκίας να μεταφέρονται στην νέα μητρόπολη. Οι επιστολές 74, 75, 76 του αγίου μαρτυρούν την πίκρα του για τα γενόμενα. Αναφέρεται συχνά στην πατρίδα του, την «εις γόνυ κλιθείσαν», που κατάντησε ελεεινό θέαμα για τους φίλους και προκαλούσε πολλή χαρά και ευθυμία σε όσους στόχευαν από καιρό την Καισάρεια και τον επίσκοπό της.

Και όμως, η ιστορία ούτε την «Δευτέρα Καππαδοκία», ούτε την συνακόλουθη «Τρίτη Καππαδοκία» μνημονεύει, παρά μονάχα την Καππαδοκία του Βασιλείου και των δύο Γρηγορίων (Ναζιανζηνού και Νύσσης). Ποιος γνωρίζει σήμερα την Ποδανδό ή ποιος μνημονεύει τον αρειανό Άνθιμο, που επιχείρησε να σφετεριστεί την δικαιοδοσία του Βασιλείου στα Τύανα; Αντιθέτως, σύντομα ο Μητροπολίτης Τυάνων έλαβε τα επίχειρα των πράξεών του, ενώ ενώθηκαν πάλι οι επαρχίες. Τότε λέγεται ότι χειροτόνησε ο Άγιος Βασίλειος τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο Επίσκοπο στα Σάσιμα της Καππαδοκίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την μελλοντική εκλογή του δευτέρου σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την οριστική επικράτηση της Ορθοδοξίας έναντι του Αρειανισμού.

Κλείνοντας το άρθρο μας, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ακόμη και οι αντίπαλοι δεν μπορούν παρά να γοητευθούν από την παρρησία εκείνου που υπερασπίζεται την αλήθεια. Ο ενδοτισμός δημιουργεί απλά τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μεγαλύτερες απώλειες στο μέλλον, αφού η υποχώρηση ουδεμία σχέση έχει με την συνεργασία. Αντιθέτως, επειδή «οὐ γὰρ ἐν ἀριθμῷ εἶναι τὴν δύναμιν, ἀλλ’ἐν τοῖς πράγμασιν», όπως γράφει ο ουρανοφάντωρ Βασίλειος, οι αρετές εκείνου που επιδεικνύει θάρρος και αποφασιστικότητα σε θέματα που δεν επιδέχονται συμβιβασμούς είναι ικανοί να πείσουν ακόμη και τους πλέον σκληροτράχηλους φορείς της εξουσίας. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ο ιστορικός διάλογος του Μ. Βασιλείου με τον πανίσχυρο έπαρχο (περιφερειάρχη) Μόδεστο και μετέπειτα με τον ίδιο τον αυτοκράτορα Ουάλη.

Ο περίφημος διάλογος Μ. Βασιλείου – Μοδέστου

«ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Πώς τολμάς να αντιστέκεσαι ενάντια στην εξουσία και να φέρεσαι μόνος συ με τόση αυθάδεια;

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Γιατί μου κάνεις τέτοια ερώτηση; Ποια είναι η απείθεια και η υπεροψία μου;

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Γιατί δεν ακολουθείς την θρησκεία του αυτοκράτορα, ενώ όλοι πιά οι άλλοι υποτάχτηκαν και νικήθηκαν;

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Δεν είναι αρεστά αυτό στο δικό μου Βασιλιά. Ούτε ανέχομαι να προσκυνώ το Χριστό σαν κάποιο κτίσμα, όπως τον θεωρείτε σεις οι αιρετικοί, αφού εγώ είμαι κτίσμα του Θεού.

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Δεν θεωρείς μεγάλο και τιμητικό το να ταχθής με το μέρος μας και να μας έχεις φίλους;

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Αναγνωρίζω και δεν αρνούμαι ότι σείς είσθε επιφανείς, αλλά καθόλου ανώτεροι από το Θεό.

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Πως λοιπόν δεν φοβάσαι την εξουσία;

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Τι θα μου συμβεί; Τι πρόκειται να πάθω;

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Τι θα πάθης; Ένα από τα πολλά που έχω στην εξουσία μου.

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Ποια είναι αυτά; Πες μου τα, για να ξέρω.

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Δήμευση, εξορία, βασανιστήρια, θάνατος.

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Απείλησε τίποτε άλλο, αν υπάρχη. Γιατί κανένα απ΄ αυτά που ανέφερες, δεν μπορεί να με θίξη και να με βλάψη.

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Πώς είναι δυνατόν και με ποίο τρόπο θα τα καταφέρης;

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:

1.) Δήμευση περιουσίας δεν φοβάται εκείνος που δεν έχει τίποτα, εκτός αν πάρης τα τρίχινα αυτά φτωχά ρούχα και τα λίγα βιβλία, από τα οποία αποτελείται ολόκληρη η περιουσία μου.

2.) Εξορία δεν ξέρω αφού δεν είμαι πουθενά εγκατεστημένος και ούτε αυτή τη πόλη του κατοικώ τώρα, θεωρώ δική μου, αλλά θα έχω πατρίδα μου κάθε τόπο, στον οποίο θα με ρίξουν. Και μάλλον κάθε τόπο του Θεού, όπου εγώ είμαι ξένος και πάροικος.

3.) Τα βασανιστήρια πάλι τι μπορούν να κάνουν σε άνθρωπο που δεν έχει σώμα, εκτός αν λές βάσανο την πρώτη πληγή με την οποία θα πέσει το σώμα αυτό. Μόνο της πληγής αυτής είσαι κύριος.

4.) Και ο θάνατος θα είναι για μένα ευεργεσία, γιατί θα με στείλει γρηγορότερα στο Θεό, για τον οποίο ζω και πολιτεύομαι και χάρη του οποίου νεκρώθηκα και προς τον οποίο από καιρό τώρα σπεύδω.

ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Κανείς μέχρι σήμερα δε μίλησε με τέτοιο τρόπο και με τόση μεγάλη παρρησία.

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Ίσως δε συνάντησες ποτέ ΕΠΙΣΚΟΠΟ. Γιατί αν συναντούσες πραγματικό Ιεράρχη, που ν’ αγωνίζεται για την ορθή πίστη, με αυτό τον τρόπο θα σου απαντούσε.»

Ο Μ. Βασίλειος και ο αυτοκράτορας Ουάλης

Στην συνέχεια, ο Μόδεστος αναγκάστηκε να ομολογήσει στον βασιλιά ότι νικήθηκαν από τον Μ. Βασίλειο, που δεν καταλαβαίνει από απειλές, προτείνοντας ως μόνη λύση την εξορία του τελευταίου. Ο αυτοκράτορας, θαυμάζοντας το θαρραλέο φρόνημα του επισκόπου, θέλησε να τον συναντήσει και το 372, ανήμερα των Φώτων, μπήκε στον ναό όπου λειτουργούσε. Παρόλο που ο αυτοκράτορας ήταν αιρετικός, προσκόμισε δώρα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, τα οποία δέχθηκε ο Βασίλειος, μαζί, προφανώς, με την μεταμέλεια του βασιλιά, ο οποίος τελικά δεν τον εξόρισε, ούτε χρησιμοποίησε βία εναντίον του. Μάλιστα, λέγεται ότι τόσο πολύ εντυπωσιάστηκε από το έργο του αγίου ότι του δώρισε τα καλύτερα οικόπεδα στην Καππαδοκία για να τα χρησιμοποιεί στο φιλανθρωπικό του έργο, ενώ του εμπιστεύθηκε και την διευθέτηση εκκλησιαστικών ζητημάτων στην ευρύτερη περιφέρεια.

Originally posted 2019-12-30 21:21:14.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.