Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει ως αντισυνταγματική την ανάδειξη ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων στη θέση των αντιδημάρχων, βάσει των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4623/09.08.2019 (νόμος Θεοδωρικάκου), στο νόμο 4555/2018 (πρόγραμμα Κλεισθένης), με τον οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή των κυβερνητικών μεταβολών στο νομοθετικό πλαίσιο ανάδειξης των αντιδημάρχων, καθώς αυτές οι μεταβολές δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή διότι οι εκλογές του 2019, έγιναν με νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο ανάδειξης των αντιδημάρχων.

Ο νόμος 4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018), το λεγόμενο πρόγραμμα Κλεισθένης, επί τη βάση του οποίου έγιναν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τον Μάιο του 2019, είναι σαφής και απαγορεύει τον ορισμό αντιδημάρχων από δημοτικούς συμβούλους που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη τους. Όπως αναφέρει το άρθρο 68, που τροποποιεί το άρθρο 59 του νόμου 3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης), «αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός».

“Ανεξάρτητοι” οι 7 από τους 11 αντιδημάρχους Θεσσαλονίκης

Σχετικά με την ανάδειξη των αντιδημάρχων ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή διαθέτει 11 αντιδημάρχους εκ των οποίων η πλειοψηφία προέρχεται από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που έχουν αποχωρήσει από τις παρατάξεις μέσω των οποίων εξελέγησαν.

Από τους νυν αντιδημάρχους οι Γεώργιος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μαρία Καραγιάννη, Πολιτισμού και Τουρισμού και Στεφανία Τανιμανίδου, Διαδημοτικής Συνεργασίας, ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενώ ο Εφραίμ Κυριζίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, έχει ενταχθεί στην «δημοτική πλειοψηφία», μέσω σύμπραξης.

Οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι, δηλαδή οι Σωκράτης Δημητριάδης, Κοινωνικής Πολιτικής, Νικόλαος Ζεϊμπέκης Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Μιχαήλ Κούπκας Οικονομικών, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ιακώβου, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Στυλιανός Λιακόπουλος, Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ιωάννα Κοσμοπούλου, Παιδείας, είναι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και έχουν εκλεγεί με τις παρατάξεις του Ν. Ταχιάου και Γ. Ορφανού, οι οποίες δεν έχουν συμπράξει με την διοίκηση Ζέρβα.

Στελέχη της δημοτικής αντιπολίτευσης στο δήμιο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μέσω του νόμου Θεοδωρικάκου επιχείρησε να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον στους δήμους, προκειμένου να απελευθερώσει τους δημάρχους από τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου.