Το διαβόητο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis δεν προφέρεται “Ορούκ Ρέις” , αλλά “ΑΡΟΥΤΖ Ρέις”.

Έλαβε το όνομά του από τον διαβόητο πειρατή Αρούτζ Μπαρμπαρόσα. Ο Αρούτζ Μπαρμπαρόσα ήταν ο αδερφός του περιβόητου πειρατή Χαϊρεντίν, περισσότερο γνωστού ως Μπαρμπαρόσα.

Τα αδέρφια Χαϊρεντίν και Αρούτζ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Λέσβο, από Ελληνίδα μητέρα και εξισλαμισμένο Έλληνα ή Αλβανό πατέρα από τα Γιαννιτσά.

Ο Oruç Reis γεννήθηκε στα 1474 και έπεσε μαχόμενος εναντίον των Ισπανών το 1518. Έγινε Μπέης (κυβερνήτης) του Αλγερίου, Μπεηλέρμπεης (αρχηγός) της Δυτικής Μεσογείου και ναύαρχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .

Έμεινε γνωστός ως Baba Oruç ή Baba Aruj (Πατέρας Oruç) όταν μετέφερε έναν μεγάλο αριθμό Μορίσκο, Μουσουλμάνων και Εβραίων προσφύγων από την Ισπανία στην Νότιο Αφρική. Στην λαϊκή γλώσσα των Ευρωπαίων, το όνομά του μετατράπηκε από Μπαμπά Αρούτζ σε Μπαρμπαρόσα, το οποίο στα Ιταλικά σημαίνει “Κοκκινογένης”.

Ο αρχιπειρατής, με τον αδερφό του πάντα, με ορμητήριο το Αλγέρι, κατέσφαξε με επιδρομές τα παραθαλάσσια χωριά του Αιγαίου, του Ιονίου, και της Μεγάλης Ελλάδας (Νότια Ιταλία), που πολλά ήταν ακόμα ελληνόφωνα τότε, καθώς και της Γαλλίας, μέχρι που ο βασιλιάς της Γαλλίας έκανε συμφωνία με τον Οθωμανό Σουλτάνο.

Οι πειρατές του Αλγερίου δήλωσαν υποτέλεια (τυπικά μόνο βέβαια) στους Οθωμανούς, και ο Σουλτάνος έδωσε τον τίτλο του Ρέις (κάτι σαν ” Ναύαρχος “) στα δυο αδέρφια.

Το παλάτι του πειρατή συναγωνιζόταν το σαράι του Σουλτάνου σε χλιδή και υπάρχει ακόμα στις όχθες του Βοσπόρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-08-12 01:16:54.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.