Νέα αποκάλυψη για τον θολό και ύποπτο οικονομικό κόσμο των υπερακτίων εταιριών, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Μία νομική εταιρία, ονόματι Appleby με έδρα το Χάμιλτον των Βερμούδων, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς έρευνας με την κωδική ονομασία Paradise Papers, που αποκαλύπτει τις υπόγειες διαδρομές τρισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο κατάλογος των εκλεκτών πελατών της εταιρίας είναι μεγάλος και συμπεριλαμβάνει ονόματα κολοσσούς, όπως η Apple, το Facebook, η Uber και η Nike. Στη λίστα εντοπίστηκαν περισσότεροι από δώδεκα προσωπικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ, ενός Αμερικανού υπουργού, καθώς και πολλών Ρώσων ολιγαρχών, τα ονόματα των οποίων καταγγέλθηκαν από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ ως δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Η λίστα των αστέρων πελατών – επενδυτών της εν λόγω εταιρίας συμπληρώνεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Μπόνο των U2, καθώς και από συνεργάτες πρωθυπουργών ισχυρών κρατών, όπως του Καναδά. Η λίστα των εταιριών περιλαμβάνει επίσης σημαντικούς γερμανικούς κολοσσούς, που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις ευρωπαϊκές πολιτικές και δικαστικές αρχές, όπως η Deutsche Bank και η Siemens. Είναι γνωστό πως οι επενδύσεις σε υπεράκτιες εταιρίες δεν αποτελούν πάντα παράνομη ενέργεια, αν και ειδικότερα στις περιπτώσεις των ηγετών κυρίαρχο ζήτημα είναι το ηθικό και όχι το νόμιμο.

Η αξιολόγηση εξαρτάται αποκλειστικά από την ξεχωριστή εξέταση κάθε περίπτωσης αναφορικά με την προέλευση των κεφαλαίων αλλά και το ισχύον φορολογικό καθεστώς ανα κράτος προέλευσης. Παρόλα αυτά αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα βιομηχανικά έθνη, οι πολυεθνικές εταιρίες και οι εξαιρετικά πλούσιοι επιχειρηματίες καταφεύγουν στις offshore προκειμένου να φοροδιαφύγουν, στερώντας εν μέσω μίας εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και την πραγματική οικονομία. Επίσης γνωστό είναι πως οι offshore σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτελέσει μέσον δικαιολόγησης μεγάλων χρηματικών ποσών από αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες. Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς σημαντικών οικονομολόγων, όπως ο Γκαμπριέλ Ζουκμάν περίπου 9,3 τρις δολλάρια λιμνάζουν σε υπεράκτιες εταιρίες, διασφαλίζοντας τον πλούτο των ισχυρών, στερώντας τη ρευστότητα και τους φόρους από τη δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα από αδύναμα κράτη και πολίτες.

Mε την ολοκλήρωση της παράθεσης των στοιχείων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Paradise Papers, θα διακριβωθεί ο αριθμός των φυσικών προσώπων, καθώς και των εταιριών που προέρχονται από την Ελλάδα. Με εντολή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πρόκειται να ξεκινήσει η διερεύνηση για τη νομιμότητα των ποσών, καθώς και για το ενδεχόμενο φορολόγησης τους.