Μετά τον κερδοσκοπικό ενθουσιασμό και την έντονη ανησυχία που προκαλεί σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες η φούσκα του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin, δεν άργησε να υιοθετηθεί αυτή η λύση απελπισίας από τον Προέδρο της Βενεζουέλας κύριο Νικολάς Μαδούρο.
Την προηγούμενη Τετάρτη, το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων, ενώ για λίγες ώρες άγγιξε το ύψος των 11.434 δολαρίων. Το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 ως ένας συνδυασμός επενδυτικού προϊόντος και μέσου συναλλαγών μικρής αξίας, υποσχόταν μία νέα διάσταση στον ψηφιακό κόσμο της οικονομίας. Ωστόσο αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί εργαλείο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε εταιρίες, κεφαλαιούχους, ίσως και σε πολιτικά πρόσωπα, για γρήγορες και ανώνυμες μεταφορές κεφαλαίων.
Ο κύριος Νικολάς Μαδούρο, προσπαθώντας να άρει τις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού του Καράκας από τις ΗΠΑ και τους εταίρους των Αμερικανών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ανακοίνωσε τη δημιουργία και υιοθέτηση ενός νέου ψηφιακού νομίσματος με το όνομα Petro. Η στήριξη της αξίας του νομίσματος θα προέλθει από τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό, πετρέλαιο, αέριο και διαμάντια.
Σημαντικές κυβερνήσεις, όπως της Ρωσίας εδώ και καιρό στηρίζουν άμεσα και έμμεσα, στο μέτρο του δυνατού, την πλέον επισφαλή οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που συνεχίζει να υποβαθμίζεται στοχευμένα από τους ύποπτους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Καταλύτης του διεθνούς οικονομικού υποβιβασμού της Βενεζουέλας είναι η υποτίμηση του πετρελαίου διεθνώς, που την πλήττει καθοριστικά: η χώρα του κυρίου Μαδούρο έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου διεθνώς, αλλά και μια οικονομία που βασίζεται αποκλειστικά στην εισαγωγή συναλλάγματος από την εξαγωγή πετρελαίου. Αυτή την εξάρτηση τύπου “βάζω όλα τα αυγά σε ένα καλάθι” την πλήρωσε ακριβά τα τελευταία χρόνια και η “μαμά” Ρωσία: είδε όπως και τώρα η Βενεζουέλα το ρούβλι να καταρρέει, καθόσον περιορίζονταν η αξία των εξαγωγών της διεθνώς σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όμως, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας “έκαψε” άπειρα ρούβλια για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός της και ενώ έλεγε πως έχει κοντά τριακόσια δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ σε χρηματικά διαθέσιμα, κανείς δεν πίστευε πως αυτά μπορεί πράγματι να υπερβαίνουν τα ογδόντα. Η εισαγωγή κρυπτο-νομίσματος από την κύριο Μαδούρο δείχνει πως η δυνατότητα υποστήριξης της Βενεζουέλας από την Ρωσία με συμβατικά χρηματοπιστωτικά μέσα είναι πολύ περιορισμένη.
Η κίνηση του κυρίου Μαδούρο θα έχει άσχημη κατάληξη για το λαό και την χώρα του ως διεθνή υπόσταση: αντικρύζοντας το νέο του κρυπτο-νόμισμα στα εθνικά αποθέματα πλούτου, φλερτάρει με την υποτίμηση της εθνικής περιουσίας σε διεθνείς τιμές. Οι υποσχετικές πληρωμών, τα κρυπτο-νομίσματα και άλλες εξω-τραπεζικές λύσεις έγινε απόπειρα να επιβληθούν και στην Ελλάδα του κυρίου Βαρουφάκη. Σκοτεινοί έμποροι της συμφοράς θα κάναν μια περιουσία από την μαύρη αγορά και την δευτερογενή διαπραγμάτευσή τους ως νομίσματος, που θα οδηγούσαν στην ραδγαία υποτίμησή τους.
Ο λαός της Βενεζουέλας ήδη πεινάει. Τον πάτησε στο λαιμό μια τυπική κομμουνιστική δικτατορία και τον κτυπούν και οι μεγάλοι του κόσμου με τα σύγχρονα όπλα που διαθέτουν. Τώρα, οι περιορισμένων δυνατοτήτων τύποι που τον κυβερνούν θα τον οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή.