ΓΕΝΕΥΗ, 25 Αυγούστου (Xinhua) — Ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε την Τρίτη ότι τα εργαστήρια του Fort Detrick και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υπβληθούν σε “διαφανή έρευνα με πλήρη πρόσβαση” για την προέλευση της COVID-19.

Ο Πρέσβης Chen Xu, μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενεύη, δήλωσε στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus ότι η υπόθεση της εισαγωγής του SARS-CoV-2 — ο ιός που προκαλεί την COVID-19 — στον ανθρώπινο πληθυσμό προκλήθηκε από διαρροή εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είναι “εξαιρετικά απίθανη”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του non-paper που επισυνάπτεται στην επιστολή του διπλωμάτη με τίτλο:

«Έρευνα για τον κορωνοϊό που διεξήχθη από την ομάδα του Δρ. Ralph Baric στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας»

Ο Δρ. Ralph Baric και η ομάδα του από το UNC εργάζονται συστηματικά σε έρευνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας Gain-of-Function (GOF). Διαθέτουν τεχνικές συνθετικής βιολογίας που χρησιμοποιούνται για τον χειρισμό και την τροποποίηση του γονιδιώματος του κορωνοϊού και έχουν υποβάλει αίτηση για πολλαπλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την έρευνα του κορωνοϊού.

Στον απόηχο της επιδημίας SARS το 2003, η ομάδα Baric συνεργάστηκε με το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (USAMRIID) και ανέπτυξε ένα νέο αντίστροφο γενετικό σύστημα για τη σύνθεση ενός πλήρους μήκους cDNA του SARS-CoV, το οποίο δημοσιεύτηκε σε μια εργασία το 2003. Η εργασία ισχυρίστηκε ότι μέσα σε δύο μήνες μετά τη λήψη του RNA του ιού SARS, το πλήρους μήκους cDNA του ιού συντέθηκε με επιτυχία, γεγονός που δείχνει ότι ήδη από το 2003, αυτά τα ινστιτούτα είχαν ήδη προηγμένες δυνατότητες για τη σύνθεση και τροποποίηση του κορονοϊού που σχετίζεται με το SARS.

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Δρ. Baric συνέγραψε μια άλλη εργασία σχετικά με την επιτυχή ανασύσταση ενός χιμαιρικού ιού με τη ραχοκοκαλιά του γονιδιώματος από έναν κορονοϊό τύπου SARS νυχτερίδας και τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) από τον SARS-CoV χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές συνθετικής βιολογίας, υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός και η σύνθεση διαφόρων κορωνοϊών που σχετίζονται με το SARS είναι σημαντικά βήματα για την πρόληψη παρόμοιων εστιών στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα Baric έχει στενή συνεργασία με την USAMRIID και είναι συνιδιοκτήτες της πατέντας που σχετίζεται με τη χειραγώγηση του γονιδιώματος του κορωνοϊού και έχουν δημοσιεύσει πολλές εργασίες μαζί. Το εύρος αυτής της σχέσης συνεργασίας επεκτάθηκε περαιτέρω όταν η Lisa Hensley, μία από τις μαθήτριες του Dr. Baric, εντάχθηκε στο USAMRIID.

Τον Νοέμβριο του 2015, η ομάδα Baric δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο «Ένα σύμπλεγμα κορονοϊών που μοιάζουν με SARS που κυκλοφορούν δείχνει δυναμικό για ανθρώπινη εμφάνιση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας χιμαιρικός κορωνοϊός δημιουργήθηκε με τη ραχοκοκαλιά του γονιδιώματος από έναν ιό SARS-CoV προσαρμοσμένο σε ποντίκι που παρείχε η ομάδα των ΗΠΑ και το RBD από έναν CoV SHC014 που σχετίζεται με νυχτερίδα που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Zhengli Shi από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Το εργαστήριο του Δρ Baric εξέτασε την παθογένεια του χιμαιρικού ιού σε ποντίκια και μάλιστα ανασύστησε τον πλήρους μήκους ιό SHC014. Σε αυτή τη μελέτη, τόσο η τροποποίηση του ιού όσο και το πείραμα με τη μόλυνση σε ποντίκια διεξήχθησαν στο UNC και ο χιμαιρικός ιός δεν παρασχέθηκε στην ομάδα του Shi.

Μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι έρευνες GOF από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχουν προκαλέσει τη μετάλλαξη των κοροναϊών των νυχτερίδων σε SARS-CoV-2 και μια διαρροή εργαστηρίου οδήγησε στην πανδημία COVID-19. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρηματοδοτήσει και έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες τέτοιες έρευνες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συγκεκριμένα, η ομάδα Baric ηγείται παγκοσμίως σε έρευνες σε αυτόν τον τομέα. Μια ενδελεχής έρευνα στο εργαστήριο του Dr. Baric θα βοηθήσει να διευκρινιστεί εάν τέτοιες έρευνες έχουν οδηγήσει ή μπορούν να οδηγήσουν σε SARS-CoV-2.

Originally posted 2021-10-27 09:04:32.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.