Η τωρινή τροπή του Σκοπιανού είναι η πιο επικίνδυνη όλων. Είναι καθαρά στρατιωτικής φύσεως. Οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί αποφάσισαν να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να εντάξουν τα Σκόπια άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατιωτική και οικονομική ένταξη των Σκοπίων στους δυτικούς θεσμούς είναι μια ήδη αποφασισμένη, τελεσίδικη και δύσκολα ανατρέψιμη κόκκινη γραμμή.

Αμφότερες οι εντάξεις αποτελούν προϋπόθεση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εις βάρος της Ρωσίας. Η ολοκλήρωση της στρατιωτικής περίσφιξης της Ρωσίας, με την ένταξη στους ατλαντικούς θεσμούς των χωρών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, χαρακτηρίζεται από έντονη κλιμάκωση. Οι δυτικοί επιδιώκουν μεγάλης διασποράς πόλεμο στην περιφέρεια της Ρωσίας.

Επιθυμούν να διατηρήσουν τον πυρήνα του σκοπιανού μακεδονισμού άθικτο, ώστε να μην αποξενωθούν οι Σλαβοβούλγαροι κάτοικοι των Σκοπίων με την δικής τους κοπής δήθεν μακεδονική εθνική αυτοσυνειδησία και αλληθωρίζουν μεταξύ δυτικών και Ρώσων. Η ένταξη των Σκοπίων στα δυτικά θέλουν να είναι αξιόπιστη και μη ανατρέψιμη. Η επένδυση στην εθνική ταυτότητα και στον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδος είναι κομβική.

Η Ελλάδα αφήνεται να αντιληφθεί πως αν αντιταχθεί στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα έχει βαριές στρατιωτικές συνέπειες• και με πάντα εκκρεμές το ζήτημα της πτώχευσής της, τής δίνεται να καταλάβει πως οι οικονομικές συνέπειες θα μπορούν πάντα να επικρέμονται ως φόβητρο καθοριστικό του εκλογικού κύκλου. Οι κοινοβουλευτικοί της εκβιάζονται εθνικά και εκλογικά.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί διαθέτουν στα Σκόπια δυσανάλογα μεγάλη στρατιωτική ισχύ και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου. Η οικονομία του κρατιδίου είναι ελεγχόμενη από τους ίδιους, αλλά χρηματοδοτούμενη από διμερή δάνεια και εισαγόμενη δημοσιονομική άνεση από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επισκεφτεί για μερικά χρόνια τα Σκόπια, ώστε οι πιστώσεις που προσφέρουν οι Ρώσοι σε φθηνό αέριο και πετρέλαιο να πάψουν να είναι δελεαστικές σε σχέση με το χαμηλό επιτόκιο του Μνημονιακού δανεισμού. Μετά τον Στόλτενμπεργκ, στα Σκόπια θα πάει η Λαγκάρντ. Τελευταίος, θα βάλει την υπογραφή του ο Τουσκ.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Βρετανών στο παρασκήνιο του Σκοπιανού είναι χαρακτηριστικός. Είναι αυτοί που γκρέμισαν τον Γκρουέφσκι και έφεραν στην εξουσία των Ζόραν Ζάεφ: έναν άνθρωπο της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενορχηστρώθηκε εν όψει της διάλυσης της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη για να μπορεί να κινήσει αυτόνομη πολεμική πολιτική στην Μέση Ανατολή, με έντονο αναθεωρητικό χαρακτήρα εις βάρος του status quo που είχε επιτευχθεί με τους Ρώσους.

Οι κύριες πολεμικές ενέργειες στον μεγάλο πόλεμο που έρχεται θα περιλαμβάνουν κλιμάκωση των ρωσικών ενεργειών εις βάρος βρετανικών στόχων εκτός της επικράτειας της Μεγάλης Βρετανίας: πλοία της στην Μεσόγειο, βάσεις στην Κύπρο, τα Σκόπια και την Ανατολική Ευρώπη. Εξίσου μη προβλεπόμενα είναι πλήγματα στην ρωσική επικράτεια. Τακτικό πεδίο αναμένεται να αποτελέσουν το Ιράκ, η Βόρειος Κορέα και ενδεχομένως η Ουκρανία. Η χρυσή εφεδρεία και ο καταλύτης όπως πάντα θα είναι η Τουρκία. Που μέχρι στιγμής προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ΝΑΤΟϊκής αναθεωρητικότητας και του κινδύνου να δεχθεί ρωσικά αντίποινα στα βόρεια παράλιά της.

Ο μεγάλος πόλεμος που ετοιμάζουν οι δυτικοί εις βάρος της Ρωσίας θα εμπλέξει την Ελλάδα όχι στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά στα σύνορα με τα Σκόπια.

Originally posted 2018-03-20 12:09:49.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.