Μάρτιος του 1919: Έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Βενιζέλο, ο Αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου Sir Henry Wilson έγραψε στο ημερολόγιό του:

“O Ουίνστον (Τσώρτσιλ) και εγώ συνομιλήσαμε για μια ώρα με τον Βενιζέλο και του καταστήσαμε σαφές ότι δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες, παρέχοντάς τους χρήματα ή στρατιώτες, ούτε στη Θράκη ούτε στη Σμύρνη·

είχαμε ήδη επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος. Τον προειδοποίησα πως οδηγούσε τη χώρα του στην καταστροφή, πως επρόκειτο να εμπλακεί σε έναν πολυετή πόλεμο με τη Βουλγαρία και την Τουρκία και πως εξαντλούσε τους οικονομικούς πόρους, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, με υπερβολικούς ρυθμούς, τους οποίους μια χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Εκείνος απάντησε ότι δεν συμφωνούσε με τίποτε από όσα είχα πει.»

(Από το βιβλίο του Heinz A. Richter, “Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922: Από το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας στη Μικρασιατική Καταστροφή“- Εκδόσεις Γκοβόστη )

Originally posted 2021-02-21 19:13:56.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.