Εξαφανίστηκε το μακεδονικό δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας από το λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε ένα νέο λογότυπο όπου περιλαμβάνεται γραφικό που υποτίθεται ότι παραπέμπει στον μακεδονικό ήλιο της Βεργίνας: το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο διακριτικό που κοσμούσε τους Βασιλικούς Τάφους στις Αιγές της Μακεδονίας και δη τον τάφο του Βασιλέως Φιλίππου του Β’, τώρα εμφανίζεται… κολοβό – γίνεται οκτάκτινο και οι ακτίνες τους έχουν κλίση.

Η πρωτοβουλία της διεύθυνσης τους Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κατ επέκτασιν του Υπουργείου Πολιτισμού εγείρει έντονες αντιδράσεις στην Θεσσαλονίκη. Η διευθύντρια του οργανισμού κα. Ελίζ Ζαλαντό, μίλησε για «ανάγκη απλοποίησης του λογοτύπου και ενίσχυσης της ταυτότητας τού φεστιβάλ».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νασιούλας, σε δελτίο τύπου της δημοτικής του παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” αντιτείνει: “Δεν θα ανεχθούμε την αλλοίωση του παγκοσμίως αναγνωρίσιμου συμβόλου, του μακεδονικού ήλιου της Βεργίνας και την εξαφάνισή του από το λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα ιερά εθνικά μας σύμβολα δεν απλοποιούνται. Η ενίσχυση της ταυτότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν βελτιώνεται με την αλλοίωση ενός παγκοσμίως γνωστού συμβόλου, που εμφανίζεται στα πιο εμβληματικά και μαζικώς επισκέψιμα ιστορικά μνημεία της Μακεδονίας καθώς και σε εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα φωτογραφίες των οποίων υπάρχουν παντού σε εκδόσεις και στο διαδίκτυο, όπως ο μακεδονικός τάφος του Βασιλέως Φιλίππου, πατρός του μεγαλύτερου και διασημότερου Έλληνα όλων των εποχών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλοιωμένη εκδοχή του δεκαεξάκτινου ήλιου της Βεργίνας δικαιολογείται σε παραχαράκτες και υποκλοπείς της ελληνικής ιστορίας. Όχι από μέρους των Ελλήνων. Ζητούμε την αποκατάσταση του αυθεντικού μακεδονικού συμβόλου στο λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης”.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δημιουργών: «Το νέο λογότυπο του φεστιβάλ, το οποίο, όπως και το παλιό, έλκει την καταγωγή του από τον ήλιο/αστέρι της Βεργίνας, αποκτά κίνηση κι αυτή η κίνηση ενισχύει την εξωστρέφειά του. Γίνεται ένα σύμβολο πιο οργανικό, πιο φωτεινό, πιο αιχμηρό και πιο ευέλικτο, το οποίο θυμίζει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής. Το λεκτικό κομμάτι, η τυπογραφία, αποκτά ενεργό και καθοριστικό πια ρόλο στη σύνθεση του λογοτύπου, καθώς η θέση των γραμμάτων ορίζει ένα παραλληλόγραμμο σχήμα που παραπέμπει σε ένα κινηματογραφικό κάδρο. Αυτά τα δύο στοιχεία λοιπόν, το φως και το κάδρο, συνδυάζονται για να φωτίσουν και να χωρέσουν μέσα τους ό,τι αξίζει. Απόψεις, ιστορίες, μυθοπλασίες, ψέματα, αγάπη, βία, θάλασσες, τίτλους, ταινίες, τα πάντα».

 

Originally posted 2018-12-19 21:24:04.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.