Τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, μετά τον κατ’ οίκον περιορισμό με φόβητρο την Covid-19, περιστρέφονται περί τις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και γενικότερα όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό – όμως τα τρομακτικά αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση είναι μπροστά μας.

Πώς θα μπορέσουν όσοι δουλεύουν για τον τουρισμό της χώρας να λειτουργήσουν; Με τί τουρισμό; Θα είναι last minute κρατήσεις ή μια σκέτη αποτυχία, εφόσον τα καταλύματα δείχνουν να δέχονται απανωτές ακυρώσεις καθημερινά;

Σύμφωνα με την κυβερνητικά υποκινούμενη αφήγηση που μας ταΐζουν τα μεγάλα κανάλια, η καραντίνα ήταν αποτελεσματική κι ο ιός πέρασε και σχεδόν δεν ακούμπησε τη χώρα.

Όμως, ποιός θα ρισκάρει να ‘ρθει στη χώρα, ακόμη κι αν αυτή υποστηρίζει και διαφημίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος;

Οι ξένοι τουρίστες βρίσκονται υπό το φόβο του Covid-19 και το επιχείρημα της χώρας «εμείς δεν πληγήκαμε από τον ιό» μπορεί να μη δουλέψει. Οι πιο τολμηροί θα το προσπαθήσουν. Αλλά πόσοι θα είναι αυτοί, ώστε να μπορέσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες να επιβιώσουν, αν όχι να τζιράρουν;

Ο fedHATTA (Federation of Hellenic Associations of Tourist and Travel Agencies) σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8/5/2020, συζήτησε για τη δημιουργία ταξιδιωτικών πακέτων κινήτρων που θα απευθύνονται ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Οι δύο χώρες δείχνουν ότι θ’ ανοίξουν τα σύνορα τους περίπου ταυτόχρονα κι εφόσον είχαν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά κι εξέλιξη στην επιδημία του ιού, θα ξεκινήσει ο τουρισμός ανάμεσά τους. Εκτιμούν βέβαια ότι τα νούμερα θα ‘ναι χαμηλά, μα κι ο εσωτερικός τουρισμός στον οποίο θ’ αποφασίσουν να στραφούν κάποιες χώρες δεν θα κρατήσει πολύ.

Οπότε η καλή επιδημιολογική εικόνα των δύο αδελφών χωρών, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό και μετά την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου τουρισμού, ίσως προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί και οι χώρες θα έχουν ανοίξει τις αγορές τους, προς κάθε κατεύθυνση. Επιπροσθέτως, πακέτα μ’ εναλλακτικές μορφές τουρισμού ξεφεύγοντας από τον «ήλιο-θάλασσα», θ’ αυξήσουν το πλήθος των τουριστών.

Θα είναι όμως τα παραπάνω αποτελεσματικά κι αρκετά ή θα μπουν κι άλλα λουκέτα, αυξάνοντας την ανεργία στην καταταλαιπωρημένη Ελλάδα;

Είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι εν όψη της καλοστημένης «πανδημίας», η στροφή σ’ εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προβάλλουν την υγιεινή ζωή, συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον και μια σχετική απομόνωση, μπορούν να λειτουργήσουν φέρνοντας κέρδος σε κάποιους επιχειρηματίες. Αλλά αυτό θ’ απευθύνεται κυρίως σε μεμονωμένους πελάτες κι ο μαζικός τουρισμός μάλλον θ’ αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ο φόβος του ιού, έχει φυτευτεί στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα κι ο τουρισμός αποτελεί για τη χώρα, μία από τις βασικότερες ετήσιες οικονομικές ενέσεις. Αν δεν δουλέψει φέτος το καλοκαίρι, το ελληνικό κράτος θα βρει μπροστά του μια νέα οικονομική καταστροφή. Τέτοια, που μπορεί να βάλει τη χώρα σε καινούργιο και πολύ σκληρότερο μνημόνιο.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Αλέξανδρος ΧΑΛΑΡΗΣ

Ο Αλέξανδρος ΧΑΛΑΡΗΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την Στήλη "Βαττολογίες".