polemiko-nautiko-piravlakatos-intime_0.jpg

Καλησπέρα σας! Σήμερα θα βοηθήσουμε κι εμείς  να ταξιδέψει το μήνυμα που λάβαμε χθες το βράδυ μέσω αρκετών φίλων . Το θέμα  είναι γνωστό. Η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να “επιχειρηματολογήσει” ενάντια στα Ελληνικά συμφέροντα σχετικά με την επικυροποίηση της Α.Ο.Ζ. και της Κύπρου.

Ας θυμηθούμε όμως , μέσα από την πηγή του Wiki pedia ,γιατί είναι τόσο σημαντικό το Καστελόριζο για εμάς τους Έλληνες και τη ρόλο διαδραματίζει στη γεωπολιτική σκακιέρα.

 

Το Καστελλόριζο, επισήμως Μεγίστη είναι μια νήσος από τα Δωδεκάνησα. Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο.

Έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., μήκος ακτών 19,5 km και πληθυσμό 498 κατοίκων, κατά την επίσημη απογραφή του 2011, που συγκροτούν τον Δήμο Μεγίστης. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τις νησίδες: Άγιος ΓεώργιοςΑγριέλαιαΜεγάλο Μαύρο ΠοϊνίΜικρό Μαύρο ΠοϊνίΠολύφαδος έναΠολύφαδος δύοΡωΣτρογγυλήΨωμίΨωραδιά και μερικά ακόμη νησιά, καθώς και κάποια που ανήκουν στη Τουρκία (βλ. Κατάλογος νησιών περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Στην περιοχή «Χωράφια» βρίσκεται το τριθέσιο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του νησιού.

Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo.

Ας παρακολουθήσουμε και τις δηλώσεις του κ. Σάββα Καλεντερίδη στον τηλεοπτικό Κυπριακό σταθμό Σίγμα.

«ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ !!! ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ !!! SOS Καστελόριζο!!! Παράκληση αυτό να κάνει το γύρο του κόσμου! Από τον Καθηγητή του ΕΜΠ Ευριπίδη Μπίλη: Για τους σοβαρότατους λόγους που αναφέρει κατωτέρω ο συνάδελφος Θεόδωρος Καρυώτης, παρακαλείστε να στείλετε ταχυδρομικώς, όχι μόνο τώρα, αλλά και Χριστούγεννα και Πάσχα, μία οποιαδήποτε κάρτα στο Καστελλόριζο, στη δ/νση:

Δημαρχείο ή Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης,

Μεγίστη, 851 11

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Καλούνται επίσης οι Ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη, προς:

Megisti Municipality or Elementary School Megisti,

GR-851 11

KASTELLORIZO,

GREECE

Παρακαλείστε να διαβάσετε το πιο κάτω κείμενο του Καθηγητή Καρυώτη για να αντιληφθείτε τη σημασία της αποστολής. Στόχος, να κατακλυσθεί το Ελληνικό Καστελλόριζο με κάρτες από όλον τον απανταχού του κόσμου Ελληνισμό. Ευριπίδης Μπίλλης, Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Mια κάρτα δεν κοστίζει, αξίζει. ΜΙΑ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ!!!!!! Διευθυνση: Megisti Municipality or Elementary School, Megisti, GR-851 11 KASTELLORIZO, GREECE cid:3.1654721790@web28505.mail.ukl.yahoo.com Παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα. Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο. Επιμένουμε να σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται. Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της ανατολική Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμβο, που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν �

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της γείτωνος ανακοίνωσε τις ξεκάθαρες πολεμικές προθέσεις της Τουρκίας , υπό τον μανδύα – των σεισμικών ερευνών για την ευρύτερη περιοχή.  Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ANTINAFTEX να προχωρήσει σε οιαδήποτε άσκηση στην περιοχή.

 

Είναι μία δύσκολη συγκηριακά περίοδος για τη χώρα μας, γιατί “ξαφνικά” λόγω λανθασμένων τακτικών και  διπλωματικών χειρισμών δεκαετιών από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους , φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Καλό είναι να δράσουμε ενωμένοι για την επιστροφή στα σταθερά σημεία , γιατί παρόλο τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που δεχθούμε την οιαδήποτε πολεμική απειλή , σύμφωνα με το άρθρο 7 της Ε.Ε. τα υπόλοιπα κράτη “θα τρέξουν να βοηθήσουν”, αλλά δεν προσδιορίζεται επακριβώς η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί.  Η “Εθνική μας Μοναξιά” δειλά δειλά δείχνει το στίγμα της. Η Τουρκία δε λαμβάνει υπόψη της καμία διεθνή νομιμότητα. Λόγω της επικείμενης συμφωνίας που έκανε με τη Λιβύη -την παράνομη οριοθέτηση- συμπεριφέρεται με ακόμη μεγαλύτερη έπαρση . Οφείλουμε να εστιάστουμε στην αποκλιμάκωση της  έντασης από τη μία πλευρά του χάρτη, αλλά παράλληλα να επιδείξουμε τη δέουσα ψυχραιμία και να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις με τους συμμάχους μας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να χαρακτηριστούμε παθητικά ολιγαρκείς απέναντι στα Εθνικά μας συμφέροντα.

Η Αρχιπελαγική δομή της Ελλάδας έχει και υφαλοκρυπίδα και Α.Ο.Ζ . και πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επ’ αυτών. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ξεκινήσει πολεμική σύραξη , επειδή καποια άλλη χώρα έχει ανακυρήξει Α.Ο.Ζ. Η ρευστότητα των ακραίων ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας μας, κοντεύουν να γίνουν η νέα  απείθαρχη καθημερινότητα. Η Ελλάδα κάνει σπαγγάτο ανάμεσα στον επιλεκτικτό ανθρωπισμό που της έχει επιβάλει η Ε.Ε . και στον εγκλωβισμό της ενσωμάτωσης  αυτού. Ένα άτυπο μνημόνιο “τριγωνικής πώλησης”  ανθρωπίνων όπλων, κτίσιμο συνειδήσης και παρθενογένεσης αυτής μέσω  ενός νέου φανατικού θρησκευτικού πλαισίου και ο διεθνής καταμερισμός της Τουρκίας σύμφωνα με τα δικά της μέτρα και σταθμά που δεν υπακούει σε κανέναν. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Τουρκία ανταλλάσει “πρόσφυγες” με τον  απόλυτο έλεγχο του ενεργειακού Αποταμιευτήρα  της ανοίγοντας επιλεκτικά τη “στρόφιγγα” της ροής προς την πρώτη χώρα εισόδου που είναι η χώρα μας. Το Ευρασιατικό Σύμπλεγμα είναι προ των πυλών και φυσικά η επόμενη επιλογή της. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι  για το κάθετι, γιατί η γείτωνος ποτέ δεν έπαιξε έντιμα.

Ναι , λοιπόν ας στείλουμε την κάρτα μέσω του ταχυδρομείου στο Καστελόριζο μας και ας μιλήσουν εμπράγκτως οι προθέσεις μας και φυσικά η δυναμική που έχουμε ως λαός , όταν πορευόμαστε ενωμένοι.

 

Την αλήθεια μου

Lena Kyropoulos